fredag den 25. marts 2011

De officielle kostråd

Det er efterhånden blevet en jungle at finde rundt i, hvad der er sundt og hvad der ikke er sundt.
Så er mælk farligt, så er kartofler farligt, så er kuldhydrater farligt osv.
I SpisBedre nr. 4/2011 fangede en lille artikel om de oficielle kostråd min opmærksomhed.

De 8 nuværende kostråd:
  1. Spist frugt og grønt- 6 om dagen.
  2. Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen.
  3. Spis kartofler, ris, pasta eller fuldkornsbrød hver dag.
  4. Spar på sukkeret.
  5. Spar på fedtet
  6. Spis varieret og bevar vægten
  7. Sluk tørsten i vand
  8. Vær fysisk aktiv i mindst 30 min. om dagen.
Ja, det er vidst sån vi kender de gode gamle kostråd, som ifølge Altomkost.dk er vejviseren til en sundt liv- ikke slankekur.

I et dansk forskiningsprojekt ("Diogenes") er der så kommet et forslag til officielle kostråd for personer med tendens til overvægt.
Undersøgelsen har vist, at en proteinrig kost kan være en god hjælp til at fastholde et vægttab, hvis man har tendens til overvægt.
Protein stabilisere blodsukkeret og giver en god mæthedsfornemmelse.
 
Her kommer så de 6 nye kostråd som en del af undersøgelsen: 
  1. Spis magert kød, fjerkræ, fisk, æg og magre mejeriprodukter, samt bønner, nødder og mandler.
  2. Spis masser af æbler, appelsiner, pærer, hindbær og jordbær. Begræns overmodne bananer, vindruer, kiwier, ananas og melon.
  3. Spis frit alle grøntsager undtagen majs. Gulerødder, rødbeder og pastinakker bør spises rå.
  4. Kog kartoflerne så lidt som muligt og spis kun helst de nye kartofler. Undgå kartoffelmos og bagte kartofler.
  5. Spis ikke udkogt men gerne kold fuldkornspasta. Spis brune ris, ikke hvide.
  6. Spis groft rugbrød med mange kerner.
Ud fra hvad jeg kan læse i SpisBedre er de 6 nye kostråd supplerende i forhold til de officielle kostråd.
Det er selvfølgeligt stadig vigtig at spare på sukker og salt, drikke vand og spise grøntsager.

Jaa, jeg synes det er en spændende debat:)
Jeg er bestemt ikke fanatisk omkring hvad jeg spiser, men tænker stadig over det.
1½ l vand om dagen, de 600 g. frugt og grønt hver dag og fisk et par gange om ugen får jeg.
Når jeg sammensætter et måltid tænker jeg gerne lidt over, at det skal indeholde protein, fibre og gode kulhydrater, uden at være fedtforskrækket.
Salt og sukker prøver jeg også at begrænse, men vil jeg ha en flødeskumskage eller en pizza er det fuldstændig uden dårlig samvittighed.

Jeg er ikke så begejstret for de 6 kostråd, hverken til overvægtige eller normaltvægtige, for de udsender et signal om, at visse slags frugt og grønt er usunde.
Der er stadig stort fokus på kød, men bønner, linser, kikærter og fx. qiunoa er også gode og vegetariske kilder til protein.
I mine øre lyder det som en rodet omgang!

9 kommentarer:

Cecilie L. sagde ...

Jeg tror de to vigtigste ting er at spise varieret, samt ikke at overspise :) Og så nyde maden!

Janne B.T. sagde ...

Hmm, synes også de 'nye' er lidt spøjse.. Jeg kan i hvert fald love dig, at jeg ikke har nogen intentioner om at spise hverken pastinakker eller rødbeder rå! Og min pasta skal ikke være kold :P

Marie sagde ...

Okay, nu spørger jeg sikkert om noget dumt.. Men hvordan kan man gøre "rå grøntsager", altså selleri, gulerødder, agurk, peberfrugter ovs. spændende at spise? Jeg elsker, at spise frugt og grønt, men for mig bliver det bare såå kedeligt.. :-)

Bitten sagde ...

Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvordan du får dine 600 g frugt og grønt i løbet af en dag? Hvordan fordeler du det på frugt/grønt, hvilke slags osv. :)
Og så har jeg evigt dårlig samvittighed over, at jeg ikke spiser fisk nogen som helst gange om ugen, hehe. Bortset fra lige tun på dåse i går.

Anonym sagde ...

Hej MissMuffin. synes det er et spændende indlæg... Jeg er selv studerende i Human Ernæring og på trods af det, kan jeg godt selv blive lidt forvirret over alle de anbefalinger man skal forholde sig til. DIOGENES projektet er udført på overvægtige forsøgspersoner, som du også skriver, så derfor skal man naturligvis huske at det er med henblik på at tabe sig, at man skal følge de anbefalinger. Men om det er realistisk at få danskerne til at spise rå pastinak... tjaaa... jeg tvivler. Men i forhold til at koge pastaen al dente, så er det på baggrund af, at beholde stivelsen i pastaen, da dette bevirker at nedbrydelsen i tarmen varer længere og dermed giver større mæthedsfornemmelse.
Jeg er fortaler for de officielle kostråd, mest fordi de er overskuelige og giver den almindelige dansker vished om hvad der er sund livsstil. De officielle kostråd skelner heller ikke mellem frugt og grøntsager. Jeg ved at der er nye nordiske anbefalinger er på vej (som er dem de danske bliver udarbejdet fra)og jeg synes mange snakker om at man bla. tror på at et øget protein indtag vil være et nyt titag. Her kan man da så håbe at der kan komme lidt mere fokus på nødder og bælgfrugter som kilder:)

Anonym sagde ...

Miss crea, hvis jeg må komme med nogle forslag til rå grøntsager: sellerien kan man foreksempel rive med gulerod og æble bland med lidt dressing (olie, eller frugtsaft) og ristede nødder, feta eller tørrede frugter. I en almindelig blandet salat kan man også hakke sellerien i fine små stykker så de ikke fylder så meget i munden, men fungerer som en fin sprødhed sammen med andre grøntsager. Peberfrugt kan du sammen med tomater lave som en slags salsa som er virkelig lækker til fisk. og ellers så brug dine grøntsager som hapsere/stave med gode dips til. flækærtemos (som humus -masser af protein) eller f.eks tzatziki (som jo i forvejen indeholder agurk -win win ;)) Håber der var lidt inspiration at hente :)

Signe Marie sagde ...

Jeg er helt enig i at det virker som en rodet omgang. Og så synes jeg ordlyden i det første nye råd, kan forståes som at proteinerne fra animalske produkter er bedre end dem fra planteriget. I hvert fald er det meget protein-obsessed. Jeg er selv vegetar, og synes bare det er ærgerligt når det bliver skrevet frem at det er sundere at spise kød. For det er min klare overbevisning at det derimod ville være sundt og godt for både mennesker og dyr hvis man skar ned på kødet... :)

MissMuffin sagde ...

Cesilden, det er også lige nøjagtig min holdning:)

Janne, det synes jeg også- især det omkring pasta lyder bar tagte ud af kontekst!
Rå rødbeder spiser jeg nu gerne i råkost, men foretrækker dem nu bagte!

MissCrea, mine bud er en god salat med en smule olie-eddikedresing og kerner/nødder på toppen eller råkost lavet på græsk yoghurt.
Jeg elsker også grøntsagsstænger med hummus, tzatiki, pesto eller guacamole.
Tomater og avocado smager rigtig godt på rugbrød med en smule friskost eller hytteost under.
Håber nogle af de tips kan bruges:)

bitten, i weekenderne gør jeg nok ikke altid, men i hverdagen får jeg dem som regel.
Om morgenen er det typisk en smoothie af 1 banan/1 avocado og 100-150 g. bær eller frugt.
Andre gange knækbrød eller rugbrød med peanutbutter og banan og 1-2 stykker frugt(kiwi, appelsin, vindruer)
Frokost spiser jeg gerne 1 rugbrød med avocado, rester af salat fra aftensmaden, grønsagsstænger(gulerod, agurk, peberfrugt) eller knækbrød med friskost og tomat.
Til aftensmaden får vi som regel en blandet salat, bagte rodfrugter eller andet til vores mad, som indeholder grøntsager.
Rosiner og frisk frugt spiser jeg som regel lidt af om eftermiddagen når jeg kommer hjem.
Min største udfordring er at få nok af de grove grøntsager:)

Anonym, det er de nemlig.
Jeg er delvist tilhænger af de officielle kostråd..
En proteinrig kost synes jeg er godt for mig, men der skal mindst lige så mange grøntsager til og så behøves protein ikke altid være animalsk:)
Det med de rå rodfrugter, den er altså heller ikke lige mig, haha:)

Signe Marie, jeg er ikke vegetar og bliver det nok ikke, men jeg er helt klart tilhænger af mindre kød i kosten.
Det godt for kroppen, for dyrenes og for miljøet:)

Marie sagde ...

Tusind tak for dine tips! :-) Jeg har lige aftalt med min mor, at vi vil prøve grønsagsstængerne med tzatziki, guacamole og salsa. - Tror det bliver lækkert! Så tak! Du er for nice! :)