lørdag den 30. juni 2012

Pasta med bacon, spinat og æg

Jeg laver jævnligt porcheret æg, men altid kun til mine salater til frokost. Da jeg den anden dag skulle lave dem til vores aftensmad gik det dog helt galt og jeg måtte droppe det og lave et par spejlæg til. Det blev lige for meget med 3 gryder igang på en gang og Kristian der står og råber, fordi Emma var ved at brække sig i sofaen (falsk alarm heldigvis).
Men udover den lille fiasko med æggene, så smagte resten bare rigtig dejligt- lidt ligesom Pasta Carbonara. Ja, og så er det også ganske hurtig lige at bikse sammen.
Opskriften er fra Magasinet Mad 5/2012.

Pasta med bacon, æg og spinat (2 pers.)
1 pakke frisk pasta
1 pakke bacon i skiver
1 bakke babyspinat
2 fed hvidløg, presset
2 spsk fløde

Tilbehør:
2 porcherede æg eller 2 spejlæg
friskrevet parmesan

Kog pastaen efter anvisningen på pakken. Lad den dryppe af.
Skyl spinaten godt og lad den dryppe af.
Skær baconnet i tern og steg det sprødt på en varm pande.
Tag det af og svits hvidløget kort i lidt af baconfedtet. Tilsæt spinaten og lad den falde sammen.
Tilsæt pasta, bacon og fløde og vend det hele godt rundt .
Krydder med salt og peber og server med det samme med æg og parmesan.

fredag den 29. juni 2012

Hudpleje

For et par uger siden bestilte jeg produkter fra BlixenVixen, som ved første øjekast ankom og så meget lovende ud. Jeg er også stadig ret tilfreds, så det bliver bestemt ikke sidste gang, at disse produkter ryger hjem i mit skab.
Efter jeg har brugt produkterne i 4 uger er min hud blevet meget pænere og de sædvanlige urenheder og knopper er forsvundet.
De første uger var jeg lidt skeptisk, for mine problemområder (især omkring munden) blev meget nuprede og tørre. Jeg fortsatte dog med produkterne og nu er huden blevet helt fint, ren og glat. Virkeligt skønt!
Derfor er det ikke længere nødvendigt at bruge concealer og pudder til hverdag, for min hud er ganske fin og pæn uden.
Dog skal det siges, at min hud er meget påvirkeligt over for kost, så de sidste dage hvor jeg har spist lige vel mange kager og nutellamadder, så bliver min hud altså også derefter:) Det findes der nok ikke nogen creme, der kan forhindre:)
 Burts's Bees´"Radiance Facial Cleanser" fjerner uden porblemer makeup og snavs.
Jeg ved ikke, om jeg synes, at den er så meget bedre end så mange andre renseprodukter, men den er lavet af 99,2% naturlige produkter, skummer fint og så dufter den rigtig dejligt. Sån lidt af frisørsalon faktisk:)
Rensen er meget drøj i brug og koster 95 kr.
Jeg vil gætte på, at der er til 2-2½ måneds forbrug heri, så jeg synes det er en ret fin pris.
 pai's "geranium and thistle skin cream" er til kombineret hud.
Den har en matterende effekt, så min skinnende næse og pande er nu mat og pæn efter jeg begyndte at bruge denne ansigtscreme. Virkeligt skønt!
Til vinter er den nok bare ikke helt fugtgivende nok, for mine kinder bliver ofte meget tørre når der bliver koldt. Så må jeg se hvad jeg så finder på.
Cremen koster 240 kr, og er meget drøj i brug. Den praktiske pumpe gør det også nemt at justere mængden.
Den indeholder 79% økologiske produkter, så den dufter altså også meget økologisk. Ikke grimt, bare meget naturligt.
 pai's "Roseship Bio-Regenerate" er en olie bestående af 99,8% økologiske ingredienser.
Olien bruger jeg til mit ansigt som natcreme, men den er også god til tørre hænder, tørre neglebånd, solbrændt hud og små rifter.
Jeg var lidt skeptisk over at smøre olie i ansigtet, men den er virkeligt god! Olien føles en smule "tør" når den smørres på, men den trænger hurtigt ind i huden uden at fedte. 
Olien dufter også meget økologisk og lidt af urtete, så det skulle jeg lige vænne mig til!
Den koster 180 kr. og er også meget drøj i brug. Jeg kan dog ikke nøjes med 2-3 dråber og bruger hvertfald det dobbelte- mest på kinderne og mindst på næsen. Efter at jeg har brugt den i en måneds tid kan jeg dog nøjes med mindre og mindre.
Jeg er meget tilfreds med olien og er sikker på, at jeg bliver ved med at bruge den i mange år fremover, for den giver en fin glød til huden og en glat overflade.
Den er et must!
Den lille læpepomade fra Burt's Bees' er jeg dog ikke så begejstret for. Emballagen er sååå fin, men den er simpelthen så hård og nærmest umulig at få på læberne, så den gider jeg ikke bruge penge på en anden gang- heller ikke selvom den kun kostede 30 kr.

Sara, der har BlixenVixen, er bare rigtig sød og meget serviceminded. Jeg skrev og fik et par råd af hende inden jeg bestilte. Der kom hurtigt et langt og udførligt svar.
Efter et par uger skrev Sara så og spurgte mig, hvad jeg synes og straks tilbød hun mig et par prøver på de andre ansigtscremer, så jeg kan se om der er en af dem, der matcher min hud bedre.

Og jeg har altså ikke fortalt hende, at jeg har en blog:)

torsdag den 28. juni 2012

Lækker reste-mad

Hvis du laver den skønne Kalvesteg med Skøn Sauce og hvis du får lidt af den lækre sauce i overskud, så brug den til pasta.
Det gjorde vi og det smagte skønt!
Jeg svitsede løg, kylling og grøntsager i lidt olivenolie, tilsatte saucen, et skvæt fløde og et skvæt vand. Så var der lækker pastasauce til spinatpasta. Nemt, billigt og lækkert!
Jeg brugte de grøntsager jeg nu havde (tomater, peberfrugt, ærter og gulerødder) og på den måde fik jeg tømt køleskabet for rester i bedste StopSpildAfMad-ånden:)
Ja, og samme dag var der heldigvis også rester af triflien til dessert, så det var ikke så dårligt:)

onsdag den 27. juni 2012

Blomster til stolene

Mine stole har ikke haft det særligt godt længe, men så opdagede vi, at der stod nogle flere ude i garagen.
Ind kom de, men stoffet var godt nok ikke særligt pænt længere, efter flere år derude. Nyt skulle der til, men som med alt boligindretning herhjemme er det svært at blive enige.
Og som altid ender det med, at Kristian overbærende siger "Okay, så bestemmer du skat" og vender tilbage til fodbolden i fjernsynet:)
Efter turen i Ikea kom jeg hjem med dette fine, blomstrede stof til stolene og han rystede også kun ganske lidt på hovedet:)
Nu skal jeg bare lige tage mig sammen til at få dem ombetrukket!

tirsdag den 26. juni 2012

Jordbær- og rabarbertrifli med makroner og vaniljecreme

Efter den lækre kalvesteg til Sankt Hans skulle der en lille dessert til.
Valget faldte på denne sommerlige trifli fra Magasinet Mad! nr. 5/2012.
Super nem at lave og ret så lækker. Selv Kristian var meget begejstret selvom han ikke er så vild med andre desserter end is.
Makronerne køber jeg selvfølgeligt i Sallings Bageriudsalg, for de bager dem selv. De smager virkeligt fantastisk og jeg kan sagtens spise dem som slik:)
Både rabarberkompot, vaniljecreme og rensning af jordbær kan gøres i god tid, så det er oplagt til gæster;)
Skynd dig at få den lavet, for det er en perfekt måde at få brugt sæsonens lækre jordbær og rabarber på:)

Jordbær- og rabarbertrifli (4-6 pers.)
400 g. rabarber
100-150 g. rørsukker
300 g. friske jordbær
100 g makroner

Vaniljecreme:
½ vaniljestang
3 dl. piskefløde
2 spsk. flormelis

Rens rabarberstilkene og skær dem i små tern.
Bland rabarber og sukker i et lille ildfast fad og bag det ved 125 grader i ca. 20 min, til rabarberne er møre. Mos det godt sammen til en ensartet kompot.
Skrab kornene ud af vaniljestangen og mos det sammen med flormelis.
Pisk det sammen med fløden til en blød og let skum.
Rens jordbærrene og skær dem i små tern.
Ved servering knuses makronerne og fordel halvdelen i 4 små serveringsskåle eller glas. Top med et lag rabaerberkompot, et lag jordbærstykker og et lag vaniljecreme. Gentag med endnu et lag- hvis der er plads:)
Pynr med lidt knuste makroner og lidt jordbær.

Hjerterummet


Jeg er for nyligt blevet frivillig i Den Sociale Cafe Hjerterummet, som er et værested for hjemløse og andre socialt udsatte.
Hjerterummet har åbent på de tidspunkter, hvor byens andre varmestuer har lukket. Der er nemlig intet sted for de hjemløse at være imellem at varmestuerne lukker og eftermiddagen og til at natvarmestuen åbner. Ligeledes er der ingen af varmestuerne, som har åbent i weekenden.
Som frivillig i Hjerterummet er mine opgaver først at fremmest at lytte til og snakke med cafeens gæster, men også at smøre lidt madder, lave kaffe og lidt rengøring.

Der er flere grunde til, at jeg har valgt at blive frivillig.
Selvfølgeligt føles det godt, at gøre noget godt for andre, men jeg ser det også som en stor gevindst i forhold til mit kommende arbejde som socialrådgiver. Alle har en ide om hvorfor nogle mennesker er hjemløse og hvilke mennesker, der kommer i værestederne, men jeg kan allerede nu afslører, at mine forestillinger ikke helt holdte tæt.
Det er enormt lærerigt - både fagligt og personligt - at snakke med mennesker, der laver livet helt anderledes end dig selv.

Foreningen er privat, uden afsæt i hverken religion eller politik.
Alt afhænger af frivillige og donationer, så har du lyst til at blive frivillig, så kig endeligt forbi. Det er helt uforpligtende og du bestemmer selv, hvor meget tid du har at give.
Vi mangler frivillige!
Den Sociale Cafe Hjerterummet er beliggende i Danmarksgade 13, helt centralt i Aalborg.
Har du mulighed for at give en donation modtages disse også meget gerne.
Hjerterummet har brug for penge til husleje, alm. drift, mad og meget mere.
Salling donerer hver dag det overskydende brød til Hjerterummet, men der er stadig en del udgifter til smør, ost, pålæg og kaffe.
Har du på nogen måde mulighed for at donere dette eller andre madvarer, så modtager Hjerterummet dem med stor taknemmelighed:)

Du kan kontakte Anja på tlf. 23 92 25 96 eller så er du selvfølgeligt også velkommen til at kontakte mig på min mail: sabinathomsen@ofir.dk.
Både spørgsmål om foreningen, arbejde som frivillig eller donationer.

mandag den 25. juni 2012

MissMuffins Køkken

 Som lovet kommer der her billeder af mit lille køkken, nu hvor det er rengjort og ryddeligt:)
Mit køkken er langt og smalt, med køkkenskabe, vask og ovn til den ene side og så køleskab, skænk og nu rullebord til den anden side.
Skænken er en gammel sag, som egentlig kun var tænkt som en midlertidig løsning, for den er i en ret dårlig forfatning. Nu har den efterhånden stået der i flere år, så jeg burde nok se om jeg ikke kan finde en anden.
Køkkenet er nu fint nok, men det er nu ved at være lidt slidt i kanterne og så er stikkontakterne simpelthen så gule og grimme, men jeg gider ikke rigtig ofre tid og penge på, at de bliver skiftet.
Jeg drømmer tit om et større køkken, for der er slet ikke plads til mig og alt mit skrammel i det lille køkken. Ønsker mit et stort køkken med kogeø, masser af bordplads,opvaskemaskine, kæmpestor porcelænsvask, viktualierum, stort køleskab, plads til et langbord og et kæmpestort vitrineskab. Intet mindre!
Trods den trange plads tog det mig næsten 5 timer at få det hele ryddet op og gjort rent.
Der blev sorteret en masse og jeg må med skam indrømme, at der også røg en del ud, som var blevet alt, alt for gammelt. Nu skal der vidst strammes lidt op på den orden, så jeg kan se hvad der gemmer sig i skabene. Er ret sikker på, at mit nye rullebord nok skal hjælpe på det, for nu er det hele samlet et sted!
Jeg orkede ikke at rengøre ovn og fryser, så det må vente til en anden regnvejrsdag!

Kalvecuvette i skøn sauce

Måske er det her ikke så pæn eller sund mad, men det smager virkeligt godt. Uhm, hvor spiste vi altså bare alt for meget! Det var på menuen til Sankt Hans, hvor vi ikke rigtig gad ud i regnen og se bål, men stadig gerne ville hygge lidt.
Opskriften er fra Mad! nr. 5/2012. Jeg brugte en steg på ½ kilo, mens opskriften lød på 1 kg. Saucen lavede jeg dog efter samme mængder, hvilket også betød der var en del af den lækre sauce tilbage. Den blev tryllet om til lækker pastasauce dagen efter, så resterne blev brugt.
I opskriften serveres det med pasta og dampet spinat, men jeg valgte nye kartofler og ristede champignon.
Line havde røget paprika med hjem til mig fra hendes sidste ferie og det smager altså rigtig godt, så kan du få fat i det, så brug det endeligt i denne opskrift.

Kalvecuvette i skøn sauce (2-3 pers.)
½ kg. kalvecuvette
2 fed hvidløg, presset
2 stilke frisk timian
½ spsk. mild paprika(gerne røget)
1½ dl. hvidvin
1 dåse hakkede tomater
1 spsk. tørret kalveboullion
1-1½ dl. piskefløde
½-1 spsk. dijonsennep
saft af ½ appelsin
salt, peber, olivenolie

Tilbehør:
Nye kartofler
Ristede champignon

Fjern løst fedt fra kød og gnid det godt med salt og peber.
Varm lidt olivenolie op i en stor stegegryde og brun kødet godt heri.
Tilsæt tomater, hvidvin, kalveboullion, paprika, hvidløg og timian.
Lad det hele simre under låg i ca. 50 min. ved lav varme. Spæd til med lidt vand eller vin, hvis saucen bliver for tyk.
Tag kødet op og hold det varmt.
Pisk fløde, sennep og appelsinsaft i saucen. Kog den op, så den tykner.
Smag til med salt, peber, sennep og paprika.
Skær kødet i skiver og server det sammen med den varme sauce, kartofler og champignon.

søndag den 24. juni 2012

Held i Uheld

Jeg var jo Ikea i torsdags med Nicole, for jeg skulle jo have det fine rullebord, men så var det selvfølgeligt udsolgt. En flink ung mand oplyste mig om, at det nok skulle komme sammen med de nye varer i weekenden, så jeg skulle komme igen søndag.
Og det gjorde jeg så. Kun for at se en gul seddel, hvor der stod at det forventede leveringstidspunkt var rykket fra uge 25 til uge 31. Så blev jeg lidt pigesur:)
Lagerfyren mente ikke, at køkkenafdelingen ville sælge mig udstillingensmodellen, men vi bestemte os for at gøre et forsøg.
Heldigvis var den søde mand fra køkkenafdelingen villig til at sælge mig udstillingensmodellen. Vi skulle bare lige tage det med ned til "Rodebutikken", så vi kunne få noget rabat. Det sq service:)
Så det fine rullebord endte med at koste mig 199 kr. i stedet for 369 kr.- og så slap vi jo så også for selv at skulle samle det! Jeg var ganske godt tilfreds hvertfald og mente straks, at vi skulle igennem resten af Ikea for at forbruge de sparede penge. Det mente Kristian nu ikke, for Ikea var fuld af søndagssløve mennesker og skrigende børn, så jeg måtte nøjes med bordet:)
Heldigvis har både Lotte og Nicole meldt ind på en snarlig Ikea-tur, så jeg klarer mig nok:)
Emma var ikke svært imponeret af at lege model, så hun kom hurtigt ned igen:)
Imorgen er der så tid til hovedrengøring af køkkenet, hvor rullebordet skal bruges som ekstra plads til dåser, flasker og kartoner, for der er simpelthen ikke plads til alle mine sager i det bette køkken!

Tak for alle de gode forslag til sommer-læsning!
Det er dejligt med så mange gode forslag, for jeg er en ret hurtig læser og kvæler tit en bog om dagen hvis jeg lige er i humør og har tiden, så nu er der masser at gå igang med:)

Salat med melon og feta

Jeg håber I synes om de mange salat-opskrifter, for her kommer endnu en:)
Herhjemme spises der nemlig rigtig mange salater for tiden og denne her er en klassiker; rucola, melon, feta og græskarkerner. Mættende, frisk og læskende på en varm sommerdag:)
Jeg laver ikke nogen særlig dressing til salaten, men drypper den bare med lidt god olivenolie og lidt citronsaft.

Salat med melon og feta (2 pers.)
1 hånfuld rucola
1 håndfuld babyspinat
1 tyk skive vandmelon
1 tyk skive galiamelon
1/4 pakke feta
3 spsk. ristede og saltede græskarkerner
salt, peber
lidt olivenolie og citronsaft

Skyl salaterne og tør dem godt.
Skær melonskiverne i tern.
Anret salaten på et fad og fordel melonen over.
Drys med smuldret feta og græskarkerner.
Dryp med en smule olivenolie og citronsaft. Krydder med salt og peber.

lørdag den 23. juni 2012

Sommerlæsning

Jeg får ikke læst så meget efter jeg er begynt i skole igen- der får jeg rigeligt af bøger!
Nu hvor jeg har sommerferie vil jeg gerne igang med at læse igen, for jeg synes det er enormt hyggeligt. Både inde i sofaen med et tæppe eller uden i solen på drømmesengen.

Men hvad skal jeg læse?

Jeg ved slet ikke hvilke bøger, der er gode, så kan du anbefale en god bog, så smid endeligt en kommentar?!
Jeg har lige læst disse to uden at blive imponeret, så jeg trænger allerede til nye bøger! Gerne nogle gode krimier, men jeg er også åben for andre forslag:)

Pasta med krebsehaler og rosevin

Da det ikke var muligt at få friske hummerhaler hos fiskemanden købte jeg istedet ferske krebsehaler, som også vakte stor lykke hos Kristian. Jeg er ikke den store skaldyrs-spiser, men jeg elsker hummer og krebsehaler kan jeg nu også godt spise.
Det hele kan laves på 20-25 min, så det er let og lækker aftensmad til travle dage.
Vi spiste bare en hel enkel salat dertil, så der også kom lidt af det grønne med:) Dertil kunne vi jo passende nyde resten af den dejlige vin til og fejre, at jeg samme dag fik sommerferie:)


Pasta med krebsehaler og rosevin (2-3 pers.)
200 g. pasta
2 store forårsløg
2 fed hvidløg
1½ spsk. tomatpure
1 stor klat smør
1 dl. rosevin
100 g. ferske krebsehaler
2 dl. friskrevet parmesan

Kog pastaen efter anvisningen på pakken og lad den fryppe helt af. gem ca. 1½ dl. af kogevandet.
Skær forårsløgene i tynde ringe. pres hvidløget og steg dem bløde i en smule olivenolie.
Kom tomatpure og vin ved og lad vinen koge af.
Tilsæt herefter krebsehalerne, smør, den varme pasta, halvdelen af parmesanosten og kogevandet fra pastaen. Varm det godt igennem og server straks med resten af parmesanosten på toppen.

fredag den 22. juni 2012

Salat med asparges, blåbær og vaniljeolie

Denne skønne salat smager bare super godt, så lav den endeligt:)
Den tog egentligt udgangspunkt i en opskrift fra "Mad til Mange" af Camilla Zarah Lawes, men endte med noget helt andet. Sån kan det nogen gange gå!
Vaniljeoliens sødme passer godt til de sprøde asparges, den fede og salte feta og de syrlige blåbær.

Salat med asparges, blåbær og vaniljeolie (2 pers.)
1 lille bundt. asparges
2 store håndfulde babyleaves
1 håndfuld friske blåbær
1/4 pk. fetaost
½ dl. mandler
saft og skal af ½ citron
2-3 tsk. vaniljeolie
salt, peber
olivenolie

Skyl salatbladene rigtig godt og tør dem. Kom dem i en skål eller på et fad.
Knæk den nederste del af aspargsene og skær dem i mundrette bidder.
Hak mandlerne groft.
Rist mandlerne på en tør og varm pande til de tager lidt farve.
Kom dem over i en skål og krydder med salt.
Varm en smule olivenolie op i panden og steg aspargsene heri. Krydder dem med citronsaft, citronskal, salt og peber.
Fordel de stegte asparges over salaten og drys med smuldret feta, blåbær og mandler.
Dryp vaniljeolien over og krydder salaten med en smule salt og peber.
Serveres med det samme.

Første feriedag

 ørste feriedag var bare en dejlig dag:)
Først en omgang træning, så aflvering af bøger på biblioteket og så en større oprydning/rengøring af hytten. Ved godt, at jeg brude ha været ude i det dejlige vejr, men det hele var lidt forsømt og det er enormt stressende for mig- roder der herhejmme, så roder det også i mit hoved!
I stedet snuppede Emma tjansen med solbadning og stegte nærmest hele dagen derude, kun forstyrret af mig, der engang imellem snuppede en lille pause sammen med hende...
Mine hortensia blomstre derud af, så det er en fornøjelse at have smidt penge efter dem:)
Efter en lækker aftensmad smuttede jeg i Ikea med Nicole, men trods mange fristelser brugte jeg kun 71 kr! De fine rullebord kommer først på lager igen i weekenden, så jeg må lige se om der ikke kan blive tid til at smutte ud efter det..
Dagen idag byder på en frokostaftale med Lise og så et smut på arbejde i Salling...

torsdag den 21. juni 2012

Lykken er....

.... hjemmelavet jordbærgrød med masser af iskold fløde:)

Ferieplaner

Efter en rimeligt ubehagelig eksamen igår er der nu sommerferie!
Skidt med, at det denne gang kun blev til et 4-tal, for nu er det slut med projekter, uduelige vejledere og eksamen.
Dette bliver min første sommerferie med 2 hele måneder fri. Det er altså lidt vildt at ferien er så lang. Selvfølgeligt skal jeg arbejde en del i Salling og selvfølgeligt skal der også bruges en del tid på veninde-hygge, afslapning, hygge-læsning og træning.
Vi kommer desværre ikke ud at rejse i år, for jeg fik et ordenligt skattesmæk og så røg alle mine feriepenge. ØV! Den årlige shoppetur til Århus og udflugter til Blokhus, Lønstrup og Skagen er også fint nok til mig, for jeg lider ikke af den store rejse-trang:)
Til de kedelige og grå regnvejrsdage har jeg dog også planlagt lidt praktisk herhjemme:
  • Hovedrengøring af køkken- både skabe, ovn, emhætte, fryser og køleskab.
  • Hovedrengøring af badeværelse- inkl. nye opbevaringsløsninger.
  • Hovedrengøring i soveværelset- især under sengen!
  • Oprydning i tøjskab
  • Oprydning i det store skab i stuen
  • Oprydning i bunken af sengetøj, duge og tæpper
  • Invendig vinduespudsning og rengøring af persienner (vi har vinduespudser til den udvendige side)
Ja, så der er nok at se til. Køkkenet har første prioritet, for det trænger. Især til en grundig oprydning!
Derfor går jeg bare og venter på, at Ikea tager sig sammen og får dette fine rullebord på lager, for det ville være perfekt ude i mit køkken!

onsdag den 20. juni 2012

Vaniljeolie

Vanilje er et skønt krydderi, som mest bruges i det søde køkken. Den kan nu sagtens bruges i det salte køkken også, fx. i salatdressinger!
Denne skønne olie kan bruges på salater eller til stegning af fx. kylling, som vil få et dejligt twist af den smagfulde vanilje. Prøv den:)
Her en af dagene kommer der en opskrift på en lækker salat, hvor den passer perfekt til.
Opskriften på olien er fra "Mad til Mange" af Camilla Zarah Lawes.

Vaniljeolie (1½ dl.)
1½ dl. god rapsolie
½ vaniljestang

Kom raspolien i en lille flaske eller et lille glas med låg.
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom både vaniljekorn og den tomme stang i olien.
Ryst den godt sammen og den er klar til brug.
Olien bør omrystes inden brug, så de lækre vaniljekorn fordeles.

tirsdag den 19. juni 2012

Rugstykker


Det er godt nok et sølle billede, men jeg havde lige fået pillet ved indstillingerne på kameraet, så det blev noget uskarpt. Bollerne er allerede spist, så det må vente med en ommer til næste gang de skal bages:)
Til bollerne: nemme og grove boller helt uden kerner, som Kristian bedst kan li dem:)
Denne er endnu en opskrift fra bunken af udklip fra Hendes Verden, som rummede en masse lækre brødopskrifter.
Jeg brugte noget mindre hvedemel end der stod i opskriften, men det kan skyldes typen af rugmel. Der er ofte stor forskel på, hvor fintmalet rugmelen er og hvor meget væske det derfor kan suge. For at give bollerne lidt ekstra smag tilsatte jeg salt og honning.
Opskriften sagde 16 boller, mens jeg så kun fik 6 boller. Selvom jeg lavede dem ret store, så ville det altså ikke være til at få 16 boller ud af så lille en portion!

Rugstykker (6 stk.)
25 g. gær
1 dl. mælk
1 dl. lunken vand
1 dl. yoghurt
3 spsk. blødt smør
1 tsk. salt
2 tsk. honning
100 g. rugmel
ca. 250 g. hvedemel

Rør gæren ud i vandet. Tilsæt yoghurt og mælk.
Rør herefter smør, salt, honning og rugmel i.
Tilsæt hvedemelet lidt af gangen og ælt dejen til, at den er fast, smidig og en smule klistret.
Lad dejen hæve lunt og tildækket i 1 times tid.
Drys lidt rugmel ud på bordet og vend dejen ud her på. Rul den ud til en retangel og del den i 6 firkanter.
Kom dem på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve lunt og tildækket i ca. 30 min.
Pensel dem med lidt vand og drys med en smule rugmel.
Bag dem ved 230 grader i ca. 12-15 min. til de lyder hule og sprøde.
Lad dem afkøle helt på en bagerist.

Salat Nicoise

Billedet af denne lækre salat måtte tages med Iphone, da mit kamera pludseligt var flad for batteri- det er så overvurderet at slukke den slags efter brug:)
Salat Nicoise findes i mange varianter med fælles er vidst, at den indeholder tunfisk, æg, kolde kartofler og oliven.
Jeg skelede til denne opskrift, men biksede den ellers sammen som jeg nu synes. Meget mættende og lækker salat, men vi var enige om, at der godt kunne ha været lidt mere æg..
Jeg kogte kartoflerne samme dag, men en rest kan sagtens bruges.

Salat Nicoise (2 pers.)
1 stor tunsteak
2-3 æg
4 store kartofler
8-10 cherrytomater
1 stort forårsløg
2 store håndfulde babyleaves
5-10 grønne oliven

Dressing:
1 spsk. olie
½ spsk. æblecidereddike
1 tsk. dijonsennep
1 tsk. citronsaft
salt, peber

Kog kartoflerne og køl dem af.
Skyl salaten og dryp den af, skær løget i tynde ringe, cherrytomaterne i halve og kartoflerne i kvarte.
Kog æggene til de er smilende, så blommen ikke smuldre ud i salten. De skal koge 8-9 minutter.
Skyl dem herefter i koldt vand.
Imens steges tunsteaken i en smule olivenolie. Krydder den godt med salt og peber.
Skær den i mundrette bidder.
Pil æggene og skær dem i kvarte.
Bland ingredienserne til dressingen.
Anret alle ingredienserne på to tallerkner- først salat, kartofler og tomater, derefter tunsteak, æg, løg og oliven.
Dryp med dressingen og server med det samme.

mandag den 18. juni 2012

Artichoke Stuffed Shells

 En meget nem og lækker vegetarret, som vil være rigtig god at servere for gæster.
Vi spiste den sammen med en stor skål grøn salat med masser af sprødt sommergrønt og det var en rigtig lækker aftensmad.
Artiskokhjerter fåes på dåse til 16-17 kr. i fx. Kvickly. Og så er emballagen altså bare ret fin:)

Opskriften er fundet på stephsbitebybite.

Artichoke Stuffed Shells (2 pers.)
16 store pasta-skaller
1 dåse artiskokker
1 bæger ricotta
4-5 dl. tomatsauce
2 dl. friskrevet parmesan
2 tsk. friske timianblade
salt, peber
olivenolie

Kog pastaskallerne i rigeligt vand med en smule salt og olivenolie. De skal kun koge ca. halvdelen af den anviste kogetid. Skyl dem straks i koldt vand.
Lad artiskokkerne dryppe af og hak dem så groft. Bland dem med ricotta, 1/3 af parmesanen, timian, salt og peber.
Kom ca. 4 dl. af tomatsauceb i bunden af et ildfast fad.
Fyld pastaskallerne med ricotta-blandingen ved hjælp af en teske og placer dem i fadet.
Fordel resten af tomatsaucen over skallerne og drys med 1/3 af parmesanosten.
Bag pastaen ved 200 grader i ca. 30 min.
Serveres straks med det sidste parmesan drysset over.

Silk Purse Sow's Ear...

 .... er navnet på den fine etsy-shop, hvor jeg har købt denne seje halskæde:)
Der står nemlig lidt penge på min PayPal-konto, som kan bruges hvis jeg finder noget fint, som jeg bare må have. Ligesom denne halskæde til ca. 114 kr. inkl. porto fra Skotland:)
Halskæden blev bestilt tirsdag og landede i min postkasse allerede fredag- god service!
 Den var pakket så fint og retro ind i en brun kuvert med fine stempler, en lille brun pose og så der de her små til-og-fra-kort med og en lille vejledning til at passe på smykket.
Jeg elsker den slags detaljer:)
Smykket passer lige med mit kraveben og er super fint til både t-shirt, skjorter og kjoler, så jeg spår os en lykkelig fremtid sammen:)

søndag den 17. juni 2012

Jordbærdressing

Tirsdag fik vi denne salat fra ICantStandUp, men den var en skuffelse. De små "toast" af ciabatta og mozzarella smagte triste og kedelige, så dem pillede vi fra og erstattede med lidt feta. Spinat, basilikumblade, jordbær, feta og græskarkerner er forresten en ret god kombination.
Selvom salaten var lidt af en skuffelse, så var dressingen ret lækker!
Så den vil jeg helt sikkert komme til at lave igen, for jeg kan ikke få nok af jordbær:)

Jordbærdressing
2 store jordbær
2½ spsk. olivenolie
1 spsk. balsamico
1 tsk. sukker
salt, peber

Bland alle ingredienserne til dressingen og smag til med salt og peber.
Brug den på din ynglings-sommersalat.

Speltboller med surdej

 Torsdag morgen spiste jeg morgenmad sammen med mor og mormor og vanens tro, så var det mig der bragte brødet. Denne gang blev det de her lækre speltboller efter fri fantasi. Dejlige saftige, meget mættende og med en tynd, sprød skorpe.
Koldhævning og surdej giver altså altid et super godt resultat og er min foretrukne måde at bage på.
Dejen er ret våd og sej, så jeg tror den vil være nemmest at røre på en maskine.
Opskriften er super nem og speltmelet kan erstattes af lige den slags grove mel, som nu engang er på lager.

Speltboller med surdej (6 store boller)
15 g. gær
1 dl. surdej
5 dl. koldt vand
1½ tsk. salt
1 tsk. honning
200 g. groft speltmel
ca. 400 g. hvedemel

Rør gæren ud i vandet og tilsæt salt, honning og speltmel.
Tilsæt hvedemelet lidt af gangen og ælt dejen godt til den er sej, smidig og stadig lidt våd.
Kom dejen i en oliesmurt skål og dæk den med husholdningsfilm.
Lad den hæve natten over i køleskabet.
Form 6 store boller- evt. med en ske og læg dem på en bageplade med bagepapir.
Lad dem hæve mens ovnen varmer op til 230 grader.
Bag dem i ca. 10-15 min til de er sprøde.
Afkøles helt på en rist- men de smager altså ret godt lune:)

lørdag den 16. juni 2012

Chokolademacarons med nutellamousse

Min mor er ret vild med makroner, så jeg bestemte mig for at tage nogle chokolademakroner med hjem, da jeg skulle hjem i torsdags. 
Opskriften er fra "Macarons, Cupcakes, Popcakes og andre søde sager" af Mia Öhrn.
Fyldet skulle ha været saltkaramel, men der gik et eller andet galt og jeg fik en meget solid klump karamel, der smagte udemærket, men ikke duede til fyld i macarons!
Derfor måtte jeg finde på noget andet og det blev en nutellamousse, som jeg ikke rigtig ved hvor strammer fra.
Gode blev de hvertfald:)
Jeg laver aldrig mine macarons så store, for jeg kan godt li at de bare passer med en mundfuld.
Så selvom jeg halverede portionen, så fik jeg omkring 25 små macarons.
Nutellamoussen blev lækker og cremet, men portionen kan vidst godt halveres, for jeg havde en del i overskud.


Chokolademacarons med nutellamousse (ca. 25 stk.)
85 g. flormelis
45 g. mandelmel
1 spsk. kakao
45 g. æggehvide
1 spsk. sukker

Nutellamousse:
1 dl. piskefløde
50 g. mørk chokolade, hakket
3 spsk. nutella

Bland flormelis, kakao og mandelmel. Sigt det sammen i en skål.
Pisk æggehviderne stive. Tilsæt sukkeret og pisk til, at æggehviderne er blevet til en fast skum.
Vend mandelmels-blandingen i ægghviderne. Bland til dejen er glat.
Kom den i en sprøjtepose med en rund tylle.
Sprøjt ca. 50 små cirkler ud på en bageplade med bagepapir.
Lad makronerne hvile i 45 min, så overfladen tørrer.
Bag herefter makronerne i en forvarmet ovn på 125 grader i ca. 20 min. Makronerne er færdige, når de slipper bagepapiret når du forsigtig prøver at løfte dem af.
Lad dem køle helt af.
Imens laves nutellamoussen; kog fløden op og kom chokolade og nutella i en skål.
Hæld den kogende fløde over og rør til en glat chokoladecreme.
Lad chokoladeblandingen køle helt af- gerne natten over.
Inden den skal bruges piskes cremen let og luftig. Kom den i en sprøjtepose og fordel en lille smule på halvdelen af makronerne. Læg resten af makronerne ovenpå.
Kan opbevares i køleskabet i et par dage.