lørdag den 30. marts 2013

Praktisk Lørdag

Den eneste fordel ved, at måren stadig kigger forbi engang imellem er, at så kommer vi da tidligt op og igang her i påsken. Torsdag havde Kristian pudset vinduerne udvendigt og indvendigt inden kl. var 10 og jeg havde gjort underetagen hovedrent.
Idag står den også på rengøring og vasketøj. Trappen og overetagen skal have en overhaling, men det er heldigvis ikke så stort et projekt. Det er bare så skønt at komme i bund med det hele her i påsken :)
Vi holder os langt væk for supermarkeder og byens butikker, for der er altid sort af mennesker lørdagen i påsken, så vi bliver hjemme og får lavet lidt fornuftigt i stedet:)
Hvad skal du lave idag?

fredag den 29. marts 2013

Burgerboller med spelt og ruggryn

Vi fik burgere den anden dag og det kræver jo en hjemmelavet burgerbolle, for dem man kan købe er jo det rene pap!
Jeg er begyndt at rulle min dej ud og så stikke bollerne ud med en skål, for jeg kan godt lide, at bollerne ikke bliver for høje og at der ikke er alt for meget brød.
Opskriften kiggede jeg på hos Line, men lavede et par ændringer, for jeg har rimeligt mange rester i skabene, som trænger til at blive brugt.

Burgerboller med spelt og ruggryn (6 stk.)
25 g. gær
2½ dl. lunken vand
2 spsk. olivenolie
1 tsk. salt
1 tsk. rørsukker
75 g. speltmel
50 g. ruggryn
ca. 250 g. hvedemel

Rør gæren ud i vandet.
Tilsæt olivenolie, sukker, salt, speltmel og ruggryn. Bland det godt.
Tilsæt melet lidt af gangen og ælt til du får en fast og elastisk dej.
Lad den hæve lunt og tildækket i 1 time.
Ælt hurtigt dejen igennem og rul den ud til ca 1-1½ cm. tykkelse. Brug en skål til at stikke 6 boller ud. Ellers kan du bare dele dejen i 6 og så trille til boller.
Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve lunt og tildækket 30 min.
Bag bollerne i 10-12 min. ved 210 grader. De skal lyde hule, når du banker dem på bunden.
Lad dem køle af på en rist.

torsdag den 28. marts 2013

Savn

Sådan en stille torsdag morgne, første dag med påskefri, så kan jeg igen mærke savnet.
Jeg savner min lille Emma!
Her er så stille. Ingen, der enten har sneget sig op i sengen og taget min plads og ingen, der har været morgenfrisk sammen med mig. Ingen snorken, ingen tiggeri. Bare stille.

Vi har reserveret en pekingeserhvalp, men den er stadig undervejs, så der går flere måneder inden den er klar til at blive hentet. Vi har kigget alternativer, men intet frister os rigtigt. Det er en vigtigt beslutning at anskaffe sig en hund, så det skal føles helt rigtigt.
Frede nyder livet som alene-kat og sniger sig gerne op i sofaen hver aften, nu hvor der er fri bane:) Jeg har købt en ny kurv til ham, i håb om at han også engang imellem kunne ligge andre steder end helt oppe i vores ansigter!

Vores påske bliver meget stille og rolig. Vi har ingen påskefrokoster på programmet, kun en god middag med Charlotte og Carsten fredag. Kristian skal se en masse fodbold og jeg har dobbeltvagt i Hjerterummet et par dage. Resten af tiden skal bruges på lige dele praktisk arbejde og afslapning; vinduesvaskning, vasketøj, rengøring, lidt havearbejde, rigeligt med middagslure, gode film, lækker mad og bare tid til at være kærester. Skulle vejret nu være med os, så kører vi nok en tur til Blokhus.
I påsken for 9 år siden lærte vi nemlig hinanden at kende på Peter Wessel i Blokus- første og eneste gang jeg nogensinde har været der:)

onsdag den 27. marts 2013

Mørbrad på grøn bund

Det her er en nem og lækker måde at spise svinemørbrad på.
Denne gang lavede jeg den med porrer, gulerødder og persille, men det kan varieres med alle mulige grøntsager og krydderurter. Kål, rodfrugter, svampe og spinat tror jeg især vil være godt.
Vi fik kartoffelmos og lidt dampet broccoli til, men man kan også sagtens bare spise det med et godt stykke brød, ris og en grøn salat.
Jeg synes, at det er svært at finde på noget lækkert aftensmad. Jeg er træt af kål og rodfrugter og længes efter asparges og jordbær.
Hvad skal I have til aftensmad de næste dage?


Svinemørbrad på grøn bund (2 pers.)
1 lille svinemørbrad
2 porrer
3 gulerødder
2 fed hvidløg
1 bdt. persille
1 dl. piskefløde
1 dl. revet ost
salt, peber

Skær porren i tynde ringe.
Skræl guleroden og skær dem i tynde strimler- jeg brugte min tyndskræller.
Kom det i et lille, ildfast fad.
Hak persillen og pres hvidløget. Bland det med fløde, salt og peber. Hæld det over grøntsagerne.
Skør møbraden i skiver og bank dem lidt flade. Krydder med salt og peber.
Brun mørbradskiverne godt af på en pande med olivenolie.
Fordel mørbraden oven på grøntsagerne.
Drys med revet ost.
Bag det hele ved 200 grader i ca. 25-30 min.

tirsdag den 26. marts 2013

Ansigtsløft til entreen

Entreen er det første man møder når man kommer hjem og det første vores gæster møder. Derfor må den gerne være lidt indbydende og hyggelig.
De færreste af os er desværre udstyrret med en stor en af slagsen, hvor overtøj og sko kan gemmes i skabe og med plads til en smuk sofa eller bænk.
Jeg er hvertfald ikke så heldig, for entreen i Olivia er både lille og fuld af skæve vinkler!
Udover hoveddøren, så er der også både døren til køkkenet, til badeværelset og til det skab hvor køleskabet er gemt bag, ligesom trappen til 1.salen er her.
Så det har været lidt af en udfordring at gøre den hyggelig og indbydende, men nu er den vidst ved at være der!
 Den kendte  "MASKROS" lampe fra Ikea har også fundet vej til vores hjem. Den er ret speciel, men giver et hyggeligt lys, så den måtte med hjem fra Ikea for efterhånden længe siden.
Den kom dog først op den anden dag, for vi valgte ikke at hænge den op, nu hvor vi skulle have håndværkere på 1.salen. Det var vidst lige at være naive nok, for sagen kører nu på 3. måned hos forsikringen og vi er ikke kommet det nærmere en afgørelse.
(Kan kun sige: få aldrig ejerskifteforsikring igennem Frida!!)
 Vinduet i entreen er et lidt svær, for den er så smal. Jeg ville gerne have en stor lanterne der, men jeg har endnu ikke fundet en, der er smal nok. Lige nu står der tulipaner, for de trives i den kølige entre, hvor vi ikke har nogen varmekilde. Så der er køligt og det kan tulipanerne lide, for de holder ret læneg derude.
 Dette seje skilt ønskede Kristian sig i fødselsdagsgave, så det gav jeg til ham, for jeg synes også selv, at det er ret fint. Vi har nemlig lavet en aftale om, at vi i år giver hinanden noget af det vi ønsker os til huset, for vi har fået lidt mindre penge mellem hænderne siden vi valgte at blive husejere, så der er ikke plads til de store udskejelser.
Skiltet er lavet i metal, så det er ret tungt. Bogstaverne buler ud, så det er ret anderledes selvom citatet er ret populært.
Langs trappen til den ene side er der sån en kant og udover at være noget af en støv-opsamler, så er den faktisk ret fin.
Kristians elefanter har allernådigst fået lov til at bo der. Jeg har købt 6 ens potter i Ikea i sådan noget brunt ler og plantet efeu deri.
Med tiden håber jeg, at de vil vokse sig store og komme til at hænge udover kanten, men med mine tvivlsomme grønne fingre er det noget usikkert om de vil overleve så længe:)
 Det brune tæppe er bare sådan en grim, brun måtte, men den er ikke til at undvære med al den sne og sjap vi slæber med ind. Til sommer ryger den nok på sommerferie til fordel for en mindre måtte, for den er ikke særligt pænt.
 Hylden her hænger over vores kangerække lige inden for hoveddøren og rummede i første omgang et par kurve til futter, tørklæder, vanter, hundesnor osv, men det så bare så rodet ud.
Så det praktiske måtte vige for det pæne, så kurvene er kommet ud i teknik-rummet og hylden er pyntet med et par grønne planter, lanterner og en trådkurv. Det ser noget hyggeligere ud, selvom vi så lige må gå lidt ekstra efter det ekstra tøj. Forhåbenligt er det også snart slut med det dårlige vejr!
Det lille fad fungerer stadig lige efter hensigten til nøgler, pung og smykker.
Nu behøver jeg heller ikke lede så længe efter mine ting for de er altid samme sted:)
Entreen er måske ikke helt så fimset, som jeg gerne ville have den, men det skal sikkert nok komme med tiden :)

mandag den 25. marts 2013

Starten på en ny uge...

 Lidt luksus skal der til på sådan en mandag morgen, hvor der forude venter et spændende program på Uni. En halv ristet bolle af Ølandshvede med nogle gode skiver ost, lidt yoghurt med hjemmelavet müesli, vaniljesirup og friske bær, vand med citron og en kop vaniljekaffe.
Jeg drikker normalt ikke kaffe en ude på uni har de en slags kaffe-latte med vanilje, som jeg er ret vild med. Tror dog at det skyldes, at den nok består af lige dele sukker og mælkepulver, tilsat et drys vanilje og kaffe, for kaffe-smagen er ret diskret. Men man skal jo starte et sted, ikke:)
Sidste uge var appetitten ikke for god, men den blev skudt godt igang igen til mexi-night med uni-pigerne fredag, hvor vi spiste alt for meget:)
Lørdag var bare en hygge-dag med Kristian og søndag stod den på det sædvanlige praktiske med indkøb, vasketøj og en lille smule udendørs arbejde, nu hvor vejret var lidt mildere. Eftermiddagen tilbragte jeg i Hjerterummet, så var den weekend også gået:)

Dagen idag skal tilbringes på Rådhuset i Mariagerfjord, for vi er igang med et såkaldt praksis-studie. Det er en super spændende måde at arbejde på, for man lærer noget mere end på skolebænken. Generelt synes jeg, at vi har alt for lidt praktisk undervisning! Et 2-månders projekt og så 4 måneder praktik. Det er altså ingen ting! Der er jeg glad for min tid i Brønderslev, den praktiske erfaring derfra kommer mig virkeligt til gode nu.
Ja, og jeg må sige, at det frivillige arbejde i Hjerterummet giver mig meget mere praktisk erfaring end jeg havde regnet med. Jeg sidder i bestyrelsen nu, er ansvarlig for vagtplanen og deltager i en lang række spændende møder, der vedrører Hjerterummet og som gør mig meget klogere på politik, jura og socialt arbejde. Eneste minus er, at det gør mig lidt forvirret over hvad jeg egentligt vil, når jeg er færdig som socialrådgiver om et par år. Der er simpelthen så mange spændende muligheder!

søndag den 24. marts 2013

Dots


Jeg er et par gange faldet over prikket tapet og selvom jeg normalt ikke er til prikker, så er jeg vild med det!
Det er bare så dyrt at købe tapet og det er der hvertfald ikke råd til lige nu.
På en blog faldt jeg dog over en anden løsning: prikker-wallstickers!
Ved at købe en ordenlig portion prikker, så bliver det lige pludseligt et overkommeligt projekt! Hvertfald økonomisk:)
Så når den elendige forsikring engang finder ud af at få lavet vandskaden i soveværelset (fra 23.december 2012), så skal der sættes prikker op.
Det kommer selvfølgeligt til at tage en evighed, men invitere jeg nu et par veninder og bager en kage, så tror jeg nok det skal gå:)
Tilsat noget lækkert hvidt sengetøj og lidt pastelfarvede pyntepuder bliver det rigtig fint og romantisk, uden at Kristian kaster alt for meget op:)
 

lørdag den 23. marts 2013

Mine favoritter

Der laves ikke helt så meget mad herhjemme, som der gjorde en gang. Eller jo, det gør der, men i stedet for hele tiden at afprøve nye ting, så er der dukket så mange favoritter op, at de må laves med jævne mellemrum og dermed kommer der ikke så meget nyt på bloggen.
I en stresset hverdag er det hvertfald godt med gode favoritter!
Jeg tænkte, at jeg lige vil dele mine absolutte favoritter med jer, i tilfælde af, at I trænger til nogle nye:) De her er sådan rimeligt sæson-neutrale og laves med små variationer hele året, mens jeg selvfølgeligt også har nogle favoritter, der kun hører sig den enkelte årstid til.


Morgenmad:
Morgenmad er noget, som jeg spiser hver dag. Som regel er jeg ret sulten når jeg står op, men min morgenmad må ikke være for tung.
Ofte er den en ostemad, en smoothie eller yoghurt med hjemmelavet müesli og frugt. I weekenden elsker jeg yoghurt med sirup eller en pandekage:)



Brød og Boller:
Herhjemme bager jeg alt brød selv, undtagen rugbrød. Det kan jeg altså bare ikke bage lige så godt, som bageren for enden af vejen. Kristian foretrækker rugbrød på madpakken, så jeg bager kun brød en gang om ugen, så der er lidt til weekenden.


Aftensmad:
Aftensmaden planlægges altid med udgangspunkt i hvilke grøntsager, som vi skal have. Vi spiser ikke enorme mængder grøntsager, men der skal helst være en god portion i aftensmaden og vi arbejder på, at blive endnu bedre.
Vi elsker ris, pasta, kartofler og brød, så det spises der faktisk til hvert måltid:)
Som regel får vi en eller anden salat til. Nogle gange  bare hvad køleskabet rummer, andre en af de gode opskrifter, men det afhænger mest af sæsonen.



Kager og desserter:
Når det kommer til kager og desserter, så er det nok her, at der oftest afprøves nyt.
Alligevel har jeg lige et par favoritter, som bages igen og igen, når fantasien svigter eller efterspørgsel er for stor.

torsdag den 21. marts 2013

Stille


Tak for alle de søde hilsner om Emma. Man kan tydeligt høre, at mange af jer også er/har været kæledyrsejere. Vi kniber stadig en tåre i tide og utide, for den lille dame er virkeligt savnet. Jeg har kendt hende i over halvdelen af mit liv og Kristian har kendt hende lige siden vi lærte hinanden at kende for efterhånden 9 år siden. Emma nåede at bo hos os i 5 år, men før det boede hun jo hos min mor.
Vi havde egntligt snakket om, at vi ikke ville have nogen ny hund, når vi engang måtte sige farvel til Emma. Nu hvor vi kan mærke hvor meget hun fyldte i vores liv, så er der vidst ingen tvivl om, at vi må have hund igen. Det er ligesom, at vores hjem ikke er et rigtigt hjem uden sådan en lille hårbolle:)
Pekingeseren er en skøn race, dejligt nem og med en stor personlighed. Desværre er racen ikke særligt populær, så der kan nu nok gå lang tid inden vi finder den helt rigtige. Selvom Kristian synes jeg er lidt skør, så vil jeg faktisk ikke have noget imod, at det er en voksen hund, der sørger et hjem, for hvalpe produceres der efterhånden nok af. En voksen hund kan også få brug for nye, kærlige rammer! Nu må vi se om der dukker en lille dame op, som passer til os.


Måske der bliver lidt stille herinde, for jeg er ikke helt mig selv.
Har fri både idag og imorgen, så det er lidt hårdt at være så meget alene hjemme, hvor tankerne flyver. Dagen idag skal også bruges på, at rydde op i Emmas ting og gemme væk. Puhaa... I aften skal vi dog hjem til mormor, så der får vi nok lidt "mormor-mad" og lidt omsorg at styrke os på. Fredag aften skal jeg have mexi-night med de skønne uni-piger og så skal weekenden bare bruges på så lidt som muligt, bare være sammen med Kristian..


onsdag den 20. marts 2013

Farvel, Smukke Emma

 Så kom dagen, hvor vi måtte sige farvel til vores søde, smukke, dejlige Emma!
Igår og så lige på Kristians fødselsdags, der ville Emmas hjerte igen slå knuder. Denne gang var Emma træt, så vi lod hende få fred. Det er nok verdens sværeste og værste beslutning nogensinde for mig. Øv, hvor gør det bare ondt at miste sin trofaste ven igennem 14 år. Alligevel var vi ikke i tvivl om, at det nu var den eneste løsning.
Huset er bare så tomt og jeg frygter allerede, at skulle være alene hjemme. Sammen med Emma var man ikke alene hjemme, det var bare hygge, uanset om det var Kristian eller mig der var alene hjemme.
Jeg savner allerede den snorken, der fik hele huset til at ryste. Når hun sneg sig op i sengen og tilmed stjal hele dynen. Den evige lyst til lige at snuppe en lille lur på sofaen, arm i arm. Udnyttelsen af enhver tænkelige situation, der kunne resulterer i en godbid. At der altid var en, der fyldte hele gulvet, når man stod ud af badet. De stille ture, hvor gaden blev undersøgt i mikroskopiske bidder, fordi kræfterne ikke længere var til de lange ture. At det altid var en, der insisterede på, at du skulle dele dine ostepops og pommes frites i rimelige mængder. Bare alle de sjove lyde, udtryk og ideer, som sådan en lille dame kan komme med. Øv, hvor jeg savner hende!

En hund er ikke bare en hund. Det var Emma ikke. Hun var en stor personlighed, som vi virkeligt savner af hele vores hjerte..

mandag den 18. marts 2013

Flagermusen

Engang imellem er jeg så heldig, at efter jeg har vist Kristian noget, så "adoptere" han nærmest ønsket og så går det lidt hurtigere med at gå i opfyldelse. Kristian ønsker sig sjældent noget, men min liste af ønsker er evigt lang, haha..
Sådan gik det fx. med denne smukke flagermusstol/butterfly chair fra Nordal, som jeg gerne ville have. Nu er den flyttet ind!

Lidt held på DBA gav en rigtig fin pris og med en lille smule skattepenge retur, så blev vi ejere af den smukke stol i råt kernelæder. Mine skattepenge skal gå til en tur til tandlægen. SUK!
Nu mangler stolen bare lige et lækkert, langhåret lammeskind for at være helt perfekt!
Olivia er jo ikke et særligt stort hus, kun 101 kvm. Så vi vælter os stadig ikke i plads og må derfor også tænke lidt i praktiske løsninger. Stolen er nemlig også nem at snuppe fra hjørnet i spisestuen og med ind i stuen, hvor den kan være ekstra siddeplads når vi er mange omkring sofabordet(læs: når der spilles playstation og armbevægelserne er store). Man sidder godt i den og så glæder jeg mig bare til, at den bliver brugt noget mere, så læderet bliver blødt og slidt...

søndag den 17. marts 2013

Blueberry Crumb Bars

 Da de andre piger var her i ugen bagte jeg udover de skønne vaniljesnurrer også disse sur-søde barer med blåbær. Opskriften fandt jeg På Damm Delicious, men dejen drillede mig noget og jeg måtte tilsætte lidt ekstra smør, æg og vand før den hang sammen. Heldigvis blev resultatet ret godt alligevel.
Da jeg ikke havde helt nok blåbær erstattede jeg lidt med en god, økologisk blåbårmarmelade, som gav en rigtig god konsistens til fyldet. Den store mængde citronskal sikre, at kagerne ikke bliver for søde. Desuden valgte jeg at drysse med lidt mandelmel, så overfladen blev sprød og nødde-agtig. Derfor brugte jeg også kun ganske lidt rørsukker.
Der bliver ca. 9 bars hvis de er på størrelse med en hindbærsnitte, men jeg skar dem mindre ud og fik omkring 16, for det synes jeg passede bedre i størrelsen.


Blueberry Crumb Bars (ca. 16 stk.)
Dej:

340 g. mel
115 g. sukker
½ tsk. bagepulver
1 tsk. vaniljeessens
skal af 1 citron
2 æggeblommer
150 g. smør
Blåbærfyld:
250 g. blåbær

100 g. blåbærmarmelade
60 g. sukker
1 spsk. citronsaft
2 tsk. majsstivelse

Mandeldrys:

1 dl. mandelmel
Lidt rørsukker

Rør alle ingredienserne til fyldet sammen og stil det til side.
Bland mel, sukker, bagepulver, vaniljeessens og citronskal godt sammen i en skål.
Skær det kolde smør i tern og bland det i de tørre ingredienser. Brug fingrene til at smuldre det godt sammen. Tilsæt æggeblommerne og ælt til du får en fast, men stadig klistret dej. Vil det ikke hænge sammen kan du tilsætte lidt lunkent vand.
Fordel 2/3 af dejen i en lille bradepande med bagepapir. Jeg brugte en tærteform med løs bund.
Fordel herefter blåbærfylet over. Sørg for at komme helt ud til kanten.
Smulder resten af dejen over fyldet. Sørg også her for at komme godt ud i hjørnerne.
Drys med mandelmel og lidt rørsukker.

Bag kagen ved 200 grader i 35-40 min.
Lad den køle næsten helt af i formen inden du løfter den ud og skærer den ud i passende stykker.



lørdag den 16. marts 2013

En helt almindelig lørdag

Energiniveauet har ikke været det højeste i denne uge. Jeg har haft et par dage, hvor jeg kæmpede mod en snigende forårsforkølelse, men den er vidst dræbt. Jeg er bare så træt af at fryse! Hvor er det forår?! Tror simpelthen min indre termostat er ved at være "slidt op" for denne vinter, for jeg fryser konstant i disse dage!
Næste uge bliver travl, så denne weekend skal bruges på at lade op. Både på den praktiske plan med rengøring, vasketøj og indkøb, men også med lidt ekstra timer under dynen:)
Kristian er lige taget afsted på endnu en fodbold-tur, så jeg smutter i Hjerterummet i eftermiddag, hvor jeg står for aftenens menu, så der bliver nok lidt at se til alligevel.
Først skal en af mine hade-pligter lige ordnes; der skal stryges tøj! Jeg kan godt lide at gøre rent, vaske tøj osv, men der er bare lige nogle få ting som jeg hader; at stryge, at pudse vinduer, at vaske op og at gøre ovnen ren. Det hjælper bare ikke noget, for det skal jo gøres:) Skynder jeg mig, så kan det være, at der kan klemmes en lille lur ind i eftermiddag sammen med Emma...

fredag den 15. marts 2013

Gulerodsboller med ølandshvede og surdej

De boller, der er aboslut favoritter herhjemme og derfor også bages mest er mine Gulerodsbrud og Ølandsbollerne.
Disse boller er en kombination af begge og kan sagtens ende med en ny favorit, for de får den skønne krumme fra ølandshveden, masser af smag fra surdejen, sødmen fra gulerødderne og den nøddeagtige smag fra solsikkerkernerne. Nå ja, og en tynd, sprød skorpe!
Så det er virkeligt gode boller med en minimal indsats:)

Gulerodsboller med ølandshvede og surdej (8 stk.)
10 g. gær
3 dl. vand
2 dl. surdej af hvede
3 store gulerødder, groftrevne
2 dl. solsikkekerner
1 spsk. groft salt
Ølandshvede (omkring 500 g.)

Rør gæren ud i vand og surdej.
Tilsæt gulerødder, solsikkekerner og salt.

Kom ølandshveden i lidt efter og lidt og ælt til en fast men stadig klisret dej.
Ælt den godt og længe.
Kom den i en oliesmurt skål og dæk med hulsholdningsfilm. Filmen skal ligge på dejen, så overfladen ikke tørre ud.
Lad den hæve natten over i køleskabet.

Næste dag deles dejen i 8 stykker, som med 2 skeer eller bare våde hænder formes til boller og sættes på en bageplade med bagepapir.
Lad dem efterhæve lunt og tildækket mens ovnen varmer op til 220 grader.
Bag bollerne i 12-15 min. til de lyder hule og sprøde når du banker på dem.
Lad dem køle af på en bagerist.



torsdag den 14. marts 2013

Vaniljesnurrer med marcipanremonce

 Lige for tiden er jeg ekstra forelsket i vanilje, der bare smager og dufter så frygteligt skønt:)
Derfor ble det også til en omgang vaniljesnurrer, da jeg havde besøg  CupcakeMafiaen den anden aften til lidt kage og kaffe-hygge.
Opskriften på dejen er fra Louises blog, men jeg undlod kardemomme. Den bliver utroligt lækker og blød, men den er meget elastisk og lidt svær at rulle ud. Det gør nu ikke noget, når man får så lækkert et resultat:) Hos Louise kan man også se en ganske fin guide til hvordan man får dem foldet rigtigt. Nogle af mine blev ganske kønne, andre noget værre rod, men de smagte skønt!
Snurrerene er bedst, når de stadig er lune, men de kan nu også nok spises kolde. De er perfekte til en luksus-morgenmad eller brunch, for de smager en smule af sødt og lækkert winerbrød.
 
Vaniljesnurrer med marcipanremonce (15-20 stk.)
Dej:

35 g. gær
4 dl. sødmælk
150 g. smør
2 spsk. sukker
1 æg
Hvedemel
 
Marcipanremonce:
150 g. blødt smør
150 g. sukker
150 g. groftrevet marcipan
3 spsk. vaniljesukker
1 spsk. vaniljeessens
 
Kom smør og mælk i en lille gryde og varm det op til smørret er smeltet.
Lad det køle af til det er stuetemperatur.
Smulder gæren i en skål og kom væsken ved. Rør gæren ud heri.
Tilsæt sukker og æg.
Kom hvedemel ved og ælt dejen til den er glat, blød og smidig. Den skal æltes godt.
Lad den hæve lunt og tildækket 1 time.
Imens laves remoncen. Pisk alle ingredienserne sammen til en helt ensartet og blød masse, enten på røremaskine eller med en håndmixer.
Ælt hurtigt dejen igennem og rul den så ud til en retangel.
Smør remoncen ud på hele retangelen og fold den så sammen på midten.
Skær 15-20 strimler. Skær hver strimmel næsten helt igennem og sno de nu 2 små strimler tæt sammen. "Bind knude" på dem og sæt dem på en bageplade med bagepapir.
Lad dem efterhæve lunt og tildækket 45 min.
Pensel dem med sammenpisket æg og drys med en smule sukker.
Bag dem i 15 min. ved 200 grader.

onsdag den 13. marts 2013

Fuldkornspandekager med små, krydrede frikadeller


Pandekager med fyld er en god måde at få en masse grøntsager på, så det skulle vi have den anden dag. Pandekagerne blev fyldt med krydrede, sprøde deller af okse og svin, masser af grønt, chilisauce og tzatiki. Lækkert, sundt og så var der gode rester til madpakken.
Vi fik rød tatsoi(salat), broccoli, gul peberfrugt, cherrytomater, sugarsnaps, agurk og avocado i og det smagte bare rigtigt godt. Pandekagerne kunne dog godt have klaret lidt smag, fx. lidt spidskommen, karry, pesto eller hakkede krydderurter.

Fuldkornspandekager (10 stk.)
200 g. fintmalet fuldkornshvedemel
4-4½ dl. mælk
25 g. smeltet smør
3 æg
½ tsk. salt
lidt smør til stegning

Pisk alle ingredienserne sammen med en håndmixer.
Lad dejen hvile 30 min. på køl. Pisk den lige igennem igen.
Steg pandekagerne på en pandekagepande i en smule smør. Der skal ca. bruges 1 dl. dej pr. pandekage.

Små, krydrede frikadeller (ca. 20 stk.)
400 g. hk. okse og svinekød
1 lille rødløg, finthakket
2 fed hvidløg, pressede
½ bdt. basilikum, hakket
½ dl. sød chilisauce
1 æg
mel, salt, peber

Bland kød, løg, hvidløg, basilikum, chilisauce og æg sammen.
Tilsæt mel til du har en fast fars. Krydder den med salt og peber.
Form farsen til ca. 20 små deller, der lige passer med en mundfuld.
Læg dem på en bageplade med bagepapir.

Bag dem ved 200 grader i ca. 30 min. til de er gennemstegte og sprøde.

tirsdag den 12. marts 2013

MissMuffins Koteletter i fad

 

Her det sidste stykke tid har jeg flere gange savlet længe over en omgang koteletter i fad rundt omkring i blogland. Til sidst kunne jeg ikke modstå fristelsen og serverede sådan en omgang en søndag aften sammen med ris og dampet broccoli. Puuh, vi spiste alt for meget!
Det er ikke en kalorielet ret, for jeg sværger til en ordenligt skvæt piskefløde. Til gengæld kommer jeg ikke de der frygtelige coctailpølser i, for de smager ret så forfærdenligt! Min version indeholder også en ret stor mængde løg og champignon og løg, for det er nærmest det bedste ved det hele:) Ja, og jeg er også vild med et ordenligt drys persille på toppen..

MissMuffins koteletter i fad (4- pers.)
10 koteletter
4 store løg
250 g. champignon
2 ds. flåede, hakkede tomater
½ l. piskefløde
2 spsk. paprika
mel, salt, peber

Skær løgene i tynde ringe. Rens champignons og skær de i skiver.
Vend koteletterne i en smule mel og brun dem af i en pande med lidt olivenolie.
Krydder dem med paprika og godt med salt og peber.

Læg koteletterne i et stort ildfast fad.
Steg løgene på panden til de bliver en smule bløde. Hæld dem over koteletterne sammen med stegevæden. Kom herefter champignons, dåsetomater og piskefløde ved.
Steg det ved 200 grader varmludt i ca. 1 time.
Server med ris og dampede grøntsager.


mandag den 11. marts 2013

Nudelsalat med peanut-limedressing og sprød topping

Jeg elsker wokmad, en vi får det alt for sjældent. Da jeg faldt over denne opskrift fik jeg lyst til en omgang, men jeg lavede den efter hvad jeg nu havde på lager.. Det ser omstændigt ud, men så snart grøntsagerne lige er gjort klar og dressingen rørt sammen, så tager det ingen tid. Kristian var også ret vild med det, så vi skal helt sikkert have det igen snart, for det er rimeligt sundt og smagte rigtig godt. Den kunne sagtens tåle lidt mere chilisauce eller måske lidt frisk chili:)

Nudelsalat med kylling, peanutdressing og sprød topping (2 pers.)
Nudler:
125 g. fuldkornsnudler
2 kyllingebryster, skåret i strimler
2 gulerødder, skrællede og i tynde stave
½ gul peberfrugt i tern
½ pose sugarsnaps, grofthakkede
100 g. cherrytomater, halverede
½ broccoli, i små buketter

Peanut-Lime dressing
½ dl. smagsneutral olie
saft af ½ lime
2 spsk. peanutbutter
2 spsk. kokosmælk
1 tsk. sød chilisauce
2-3 dråber fishsauce
2 tsk. sesamolie
2 fed hvidløg, pressede
1 knsp. stødt koriander
salt, peber

Topping:
½ dl. usaltede peanuts, grofthakkede
1 spsk. sesamfrø
1 spsk. gojibær
½ bdt. basilikum, grofthakket
Groft salt

Start med at koge nudlerne efter anvinsingen på pakken og lad dem dryppe af.
Imens røres alle ingredienserne til dressingen sammen. Smag til, så den smager godt igennem af peanutbutter, lime og kokosmælk.
Lav toppingen ved at blande det hele sammen.

Varm en smule olie op i en wok. Steg kyllingen heri til den er sprød og næsten gennemstegt.
Tilsæt grøntsagerne og svits et par minutter.
Vend herefter nudler og dressingen i.
Server straks med et drys sprød topping.

søndag den 10. marts 2013

TEST: Citrus Spray fra Lékué

Det her er altså en lille smule smart!
De her 2 små sprays fra LéKué er beregnet til at skrue i en citrusfrugt således, at man kan spray'e saft direkte fra fx. citronen og ud på sin mad. Det er rigtig smart når man gerne vil have lidt på sin salat, på det stegte kød mens man griller eller ud over sin fisk. Det sikre, at saften bliver jævnt fordelt og at man kun bruger det, som man nu skal.
Det "ser pænest ud" at man sætter den i toppen af frugten, men jeg synes ikke, at man får helt så meget saft ud så. Derfor har jeg også sat den i siden og så kommer saften rigtig fint ud. Det betyder også, at saften nemmere siver ud af frugten når den ikke bruges, end hvis den sidder i toppen, men jeg synes ikke, at det er noget særligt.
Eneste minus er, at man altså ikke kan spray'e al saften ud af frugten, så der vil være et spild. Så kan man selvfølgeligt skære citronen i stykker bagefter og smide den i en kande vand:)
Jeg er ret begejstret, for de virker altså rigtigt godt!
Sammen med de 2 spray-dimser kommer der også en lille skål, så man har noget at stille sin frugt på i køleskabet. Alle delene tåler opvaskemaskine- det er blevet ret vigtigt efter jeg selv har fået opvaskemaskine:)  Sådan et sæt koster 149 kr. hvilket jeg mener er ganske rimeligt.

Jeg giver sættet med Citrus Spray 5½ stjerne ud af 6 mulige.
Det virker super godt, men den kan ikke "tømme" frugten for saft.

lørdag den 9. marts 2013

(Næsten) nyt bord

Jeg har arvet dette fine lille bord fra min mormor, der ved, at jeg elsker gamle, fine ting.
Det har vel boet hos mig i en del år efterhånden, hvor det bare har fået lov til at være afsyret. Efter vi flyttede ned i Olivia fik det plads ved siden af et andet arvestykke, nemlig det gamle afsyrede karlekammerskab, som Kristian har fået af hans mor. Det blev lige træ-farvet nok til mig, en jeg vidste ikke rigtigt om jeg nænnede, at male det gamle bord. Nu gjorde jeg det og det er bare blevet så fint!
 Det er blevet malet i sådan en creme-farve, der matcher stuens andet karlekammerskab. Vi købte et med huset, som sælger ikke selv ville have med. Det lyder måske voldsomt med hele 2 skabe i samme lille stue, men det passer rigtig fint herind. Så kan det ekstra overtøj, duge, stearinlys, playstation, film, vaser osv. blive gemt væk, så det hele ikke roder.
 Her ses det andet skab sammen med den flotte plakat fra hagedornhagen. Er nogen interesseret, så har jeg den lille version af samme plakat(str. 42x59 cm.) til salg til 125 kr. Det er halv pris og den kan hentes i Nørresundby. Skal den sendes kommer der lige porto oveni. (SOLGT)
Jeg har investeret i et flot oliventræ, som jeg håber at kunne holde liv i på trods af de begrænsede grønne fingre:)
Det aller-bedste her i Olivia er selvfølgeligt Emma, selvom hun ikke er en ting. Det er bare ikke et rigtigt hjem uden sådan en snorkende hårbolle:) Emma er gammel og vi nyder hvert et øjeblik med hende, for hun kan snart ikke mere. Lige nu har hun det ret godt, men vi ved også af erfaring, at det hurtigt kan vende. Det er ikke andet end en måned siden, at hn tog en overnatning hos dyrlægen igen. Heldigvis er hendes øje helet, så det bliver hvertfald ikke det, der afgør det.