mandag den 31. marts 2014

Anmeldelse: "Foodie" af Marie Holm (Gyldendal)

"En foodie er en madelsker. En, der ikke har de klassiske kokke-skills, men forsøger at lure de største trends, kopiere de nyeste tricks og forfølge de stærkeste tendenser i eget køkken."


Det er Marie Holms korte definition af en foodie.
Marie Holm er selv en foodie. Mere officielt er Marie Holm madskribent og kogebogsredaktør. Nu forfatter til denne skønne, meget personlige bog om mad. Den handler om alt muligt mad, med udgangspunkt i Maries egne holdninger, følelser, passioner og oplevelser. Det er ikke en bog, som omhandler en stor mængde fakta, for meget af den er ret subjektiv. Ikke fordi at det er noget dårligt.  Her er flere af Maries egne opskrifter og gode tips til hvordan man fx brygger den perfekte kop kaffe eller hvordan man smager på chokolade.
En rigtig sjov, flot og hyggelig bog at læse i. Der er en opskrift med nyrer, som hun ikke anbefaler at lave, da den smager af lever og tis. Der er til gengæld et ret stort kapitel om budding og buddingopskrifter, da det er en af Maries store passioner. Der er interviews med dygtige og passionerede producenter, flotte billeder og sjove illustrationer. Emnerne er både forudsigelige og uforudsigelige. For selvfølgeligt er hun omkring kaffe, vin, chokolade, kaffe og lakrids. Men der er også afsnittet om budding, indmad og hendes farmors køkken. Her er madsnobberi og helt usnobbet madsnak.
Marie leger også med begrebet foodie, så det bliver naturligt at tænke over hvilken slags foodie man selv er. Jeg ser mig selv som en foodie, men ikke samme slags foodie som Marie. Jeg ved slet ikke hvem alle de kokke hun nævner er, jeg læser ikke Gastro og jeg drømmer ikke hede drømme om besøg på alverdens Michelin-restauranter. Jeg elsker at lave god, men det er ikke gourmetmad, der frembringes i mit køkken. Jeg elsker at lave mad og gøre mig umage, men det skal se og smage hjemmelavet.
Jeg elsker også at spise ud, men det skal ikke være for mystisk eller avanceret, for så bliver det mere teater for mig end et måltid. De bedste måltider i min verden er sammen med de mennesker jeg holder af. God mad, god snak og bare at være sammen.



Foodie er en hyggelig lille bog, som er den oplagte gave til dig selv eller en foodie du kender. Hyggelig, pæn og ganske underholdende.
Jeg giver bogen 5 ud af 6 mulige stjerner.
Nogle af kapitlerne er mere interessante end andre. Nogle er lidt forudsigelige, lidt madsnobbede. Andre er meget personlige, hyggelige og humoristiske. Et helt ok miks.

Ingen kommentarer: