mandag den 30. marts 2015

Anmeldelse; "Brød og Kager- Kærlighed til hjemmebag" af Trine Hahnemann (Politikens Forlag)

 Jeg bager alt, alt for lidt lige for tiden. Alt for lidt madlavning og bagning generelt, men overskuddet er der ikke helt lige nu. Ja, og så spiser vi heller ikke rigtigt hverken hvede eller mælkeprodukter pga. Kristians intolerance, så det gør det hele lidt mere ensformigt.
Kage- og bagebøger er dog stadig mine favorit-kogebøger:)
Brød og kager er også min favoritspise, haha! Så mon ikke der på et tidpunkt blier tid og lyst til at bage igen..
En af mine første og mest brugte kogebøger er "Hverdagsmad" af Trine Hahnemann, så jeg glædede mig til at få endnu en af hendes bøger. Denne gang en bog og brød og kager.
Der er ikke så mange nye eller anderledes opskrifter i bogen, mest flest af de gammeldags og velkendte af slagsen. Alle er forholdsvis nemme at gå til og kræver heller ikke nogle særlige ingredienser.
Der er opskrifter på kager, wienerbrød, brød,  kiks, smørrebrød, småretter, syltetøj og kompotter og lidt juleopskrifter. En lidt mærkelig sammensætning efter min smag. Især afsnittet om smørrebrød virker lidt malplaceret.
Brødopskrifterne er de mest interessante. Der er mange spændende opskrifter og Trine bager med både surdej og biga. Jeg elsker at bage med surdej!

Bogen er lavet i noget lækkert, mat papir. På den måde kommer bogen til at virke dejligt rustik og den indbyder til hjemmebag. Desværre synes jeg at billederne er meget mørke og næsten lidt dystre. Jeg kan godt lide, at billederne er meget enkle uden en masse dims, men jeg synes generelt at bogens billeder er alt for mørke og næsten triste. Det er ret ærgerligt. Tror måske at man har søgt den hjemmelavede, rustikke stil i lidt for stort et omfang.

En fin og brugbar bog, men nok ikke den der bliver slidt op- skal dog lige prøve at bage Valnøddemakronlagkagen, for den ser sååå lækker ud:)

lørdag den 28. marts 2015

Fodring af høns




Høns spiser overraskende meget til at de ikke er større!
Mine 3 høns spiser hver dag ca. 1 liter blandede køkkenrester, tilskudsfoder, lidt korn  og hvad de nu ellers selv finder i haven.
Der er mange meninger omkring hvordan man bør fodre høns og jeg har valgt den metode, jeg nu synes er bedst/nemmest for mig.

Vand:
Høns skal altid have adgang til friskt og rent vand.
Jeg foretrækker en vandautomat, der sikre at hønsene altid har rent vand. En åben skål står de i, skider de, skraber mad oveni i eller vælter.
Fordelen ved sådan en automat er også, at man ikke behøver at give vand hver dag.
Min automat står på en gammel flise, som var tilovers fra renoveringen af badeværelset. Så skraber de ikke nær så meget skidt op i den.

Foder:
Mine høns får lige nu en kornblanding af hvede, majs, byg og havre.
Derudover får de et økologisk tilskudsfoder, der sikre at de får de rigtige mineraler, vitaminer, proteiner osv. Her kan man sagtens vælge at købe et fuldfoder, der dækker hønsenes behov igennem små foderpiller.
Kornene har de i en foderautomat, hvor de selv kan regulere hvor lidt og hvor meget de spiser. På den måde sikre man også, at det holdes tørt og rent- for høns sviner!
Tilskudsfoderet er i pulverform og der får de lidt af hver dag sammen med køkkenresterne, så jeg er sikker på at de spiser det.

Skaller:
Høns bør have adgang til knuste strandskaller. De bruger dem til at kværne fx korn med nede i kråsen.
Jeg er ikke fanatisk med det, da vi har masser af små sten, sneglehuse og andre sager i jorden som de kan bruge til det samme, men engang imellem skal de have.

Køkkenrester:
Hønsene elsker rester fra køkkenet og de får hver dag, alt efter hvad der er blevet tilbage.
Skræller fra grøntsager, pasta, ris, kogte eller bagte kartofler, rodfrugter og grøntsager, den nederste kedelige del fra krydderurterne, salatrester, gammelt brød, frugt og frugtskræller, kagerester, pålæg, osteskorper osv. Jeg giver også dem en rest tilberedt fisk, kød eller æg hvis jeg har, men nogen mener at æggene tager smag af det. Rester fra aftensmaden som fx kødboller i tomatsauce, lasagne, pizza osv. får de også. Har jeg en rest stegefedt fra fx bacon hælder jeg det gerne over lidt brød, så det kan suge fedtstoffet. Det har de nemlig også godt af at få lidt af, især når det er koldt.
Vores høns er især vilde med skræller fra rodfrugter, bagte/stegte kartofler og krydderurter. Kød spiser de også med største fornøjelse- især kødboller i tomatsauce med lidt pasta kan få damerne helt op at ringe :) Til gengæld spiser de ikke peberfrugt, agurk og rå kål.
Afklip fra græsslåning, al ukrudt, toppen fra gulerødder, nedfaldsfrugt osv. er de også helt vilde med.
Har jeg ikke lige noget at give dem får de en dåse majs eller en håndfuld kattemad, men ikke for tit, da det er kalorieholdige sager.
Du må ikke give dem muggent eller på anden måde fordærvet mad. Så vidt jeg kan læse mig til bør man ikke fodre med rå kartoffelskræller/rå kartofler, chokolade, stærk mad eller med skræl fra eksotiske frugter som fx banan og avocado.
Engang imellem graver vi et hul nede ved dem, så de kan grave efter regnorme- det er et hit!

onsdag den 25. marts 2015

Sprød granola med banan og nødder

Sådan en farvestrålende omgang morgenmad med et blødkogt æg til er virkeligt et morgenmadshit:)

Hel boghvede bliver til den sprødeste, knasende granola og det er altså lidt svært ikke at blive afhængig!
Denne version har en rigtigt fin smag af banan og ristede nødder og er vidst en ny favorit herhjemme. Jeg laver hvertfald en portion hver evig eneste uge til de mange skålfulde smoothies vi spiser!
Hel boghvede køber jeg i Helsekosten. En stor pose (1 kg?) koster knapt 40 kr.
Smoothien er lavet af en pose frosne hindbær, 1 lille banan, 1 avocado, 2 spsk. olie og lidt vaniljesukker. Nogle gange kommer jeg også en skefuld chiafrø i.

Sprød granola med banan og nødder (1 stort glas)
2 modne, mosede bananer
1 dl. revet kokos
1 dl. hasselnødder, hakkede
½ dl. mandler, hakkede
4 dl. hel boghvede
2 tsk. vaniljepulver


Bland alle ingredienserne godt sammen.
Bred det ud på en bageplade med bagepapir og bag i ca. 45 min. ved 150 grader.
Rør i det undervejs. Det er meget vådt i starten, men det skal nok blive tørt og sprødt.
Lad køle helt af inden det kommes i et glas med låg.

tirsdag den 24. marts 2015

Små Glimt

Sommerstemning i køkkenet. Drømmer om drivhus og krydderurtebed..

Søndag betyder fyldte skuffer, skabe og skåle...

Nyt læsestof i postkassen er hverdagsluksus...

Dolly forstår af finde de gode steder...

Glæder mig sol og sommer i det lille blå hus..

Lykken er veninderne og en nygravet hul..

mandag den 23. marts 2015

Pasning af høns



Det kræver ikke den store indsats at passe høns i haven, men bare 10 min. om dagen til at lukke dem ud og ind, samt fodre og sikre at de har vand. Hver uge skal der afsættes 15-20 min. til rengøring af hønsehus og gård, mens der 1 gang om måneden skal afsættes tid til en mere grundig rengøring af både hus, gård og de områder, som hønsene ellers går i.
Jeg synes ikke, at hønsene lugter, men det kræver også, at man holder deres omgivelser rene. Høns roder rigtigt meget og de skider her og der og alle vegne. Så selv et lille hønsehold som vores kræver regelmæssig rengøring, men det tager til gengæld ikke ret lang tid.
Høns sviner rigtigt meget, så vi har valgt at flytte hønsehuset ind under pavillonen, hvor der er fliser. Så kan jeg nemmere fjerne madrester og der er samtidigt altid tørt derinde.

Morgen:
Jeg åbner for lågen ind til hønsehuset, så de selv kan gå ud når de vil. Som regel åbner jeg også lågen ud til haven. Hønsene står tidligt op. Jeg lukker dem ud omkring kl. 6.45, men nu hvor der bliver lyst tidligt sidder de og tripper.
Jeg tjekker, at de har vand og korn i automaten og giver dem resterne fra køkkenet.
 

Aften:
Jeg tjekker at alle damerne er på deres pind og lukker ind til huset og hønsegården.
Hønsene går selv i seng omkring kl. 18.00.
Har de svinet med maden , så fjerner jeg det værste, for ikke at tiltrække skadedyr som rotter og den slags.
Redekassen tjekkes lige for æg, hvis det ikke er gjort tidligere på dagen.
Græsset er altid grønnere (og mere velsmagende) på den anden side..

Ugentligt:
Det type hus og gård jeg har kræver ugentlig rengøring pga. den begrænsede plads.
Jeg synes ikke, at hønsene som sådan lugter, men man kan nu godt lugte dem når man sidst på ugen stikker hovedet ind i hønsehuset.
Høns skider rigtigt meget og mest om natten når de sover, så hønsehuset trænger virkeligt sidst på ugen. I sommerhalvåret, når der er varmt, så kommer jeg nok til at gøre det lidt oftere for at undgå lugt og fluer, da vi jo bor ret tæt med vores naboer. Det må tiden vise.
Jeg fjerner det meste strøelse og hø fra hønsehus og redekasser- jeg bruger handsker, en plasticsæk og et gammelt fejeblad. Pindene kan tages ud, så dem skraber jeg dem rene fra lort, inden de sættes på plads igen.
I bunden af hønsehuset kommer jeg et lag strøelse af den slags, man også bruger til fx kaniner. Så kommer jeg et lag hø over. Redekasserne fyldes med et tykt lag hø, så de har noget at lave rede af. Jeg sparer ikke på strøelsen og høet, da det både er dejligt for dyrene, men også letter rengøringen.
Jeg har alt til at stå i en trillebør, så det er nemt at transportere ud af skuret og hen til hønsehuset.

Månedligt:
Hønsehuset tømmes for alt strøelse og børstes ned, så støv, spindelsvæv mm. fjernes.
Pindene skrabes rene, nyt strøelse osv. kommes i.
Gården rives så hønselort og evt. madrester mm. fjernes helt. Hønsene går i et lille stykke have, så her fjernes det værste hønselort også hvis det er nødvendigt. Den del graver jeg bare ned i hønsenes gård, da det er god gødning og hønsene elsker muligheden for at finde en regnorm undervejs.









lørdag den 21. marts 2015

Morgenmadsboller med banan og tranebær

Lune, nybagte boller og en smoothie gør enhver morgen lidt bedre..

Vi spiser ret mange bananer herhjemme, men engang imellem sker det, at der ligger en kedelig en tilbage i frugtskålen. Man kan jo ikke bage banankage hver gang det sker, så den anden morgen endte den sidste banan i bolledejen sammen med en rest tranebær fra skabet. Det kom der nogle rigtigt lækre boller ud af, som passede rigtigt godt til en Nutella -mad:) Bollerne bliver nemlig dejligt søde og får en lille snert af banan. Jeg bager jo kun med spelt pga. Kristians intolerance for hvede, men spelten kan sagtens erstattes af fx hvedemel.

Morgenmadsboller med banan og tranebær (5-6 store boller)
15 g. gær
3 dl. vand
1 tsk. flydende honning
½ tsk. groft salt
1 moden banan, moset
1 dl. tørrede tranebær
½ dl. groft speltmel
Sigtet speltmel

Rør gæren ud i vandet sammen med honning.
Tilsæt bananen, salt, tørrede tranebær og den grove speltmel. Rør det godt sammen.
Kom herefter speltmel i til du har en klistret og elastisk dej. Den skal æltes godt og længe, hvilket er nemmest på maskine.
Lad dejen hæve tildækket i køleskabet natten over.
Form 5-6 store boller og sæt dem på en bageplade med bagepapir.
Lad de efterhæve lunt og tildækket mens ovnen varmes op til 220 grader.
Sæt bollerne i ovnen og skru ned til 200 grader. Bages i 7-12 min. til de lyder hule og sprøde når du banker på bunden.
Lad dem køle lidt ned på en bagerist inden de spises.

tirsdag den 17. marts 2015

Små Glimt

Der er fart over feltet..

Vores nye Sonos-system er et hit..

Nem aftensmad; alt i en gryde- økokylling på tilbud pga. dato og masser af grøntsager..

Frede nyder dagene med solskin og selskab i haven...



Når overskuddet ikke selv er til at presse er de her helt okay for et ekstra skud vitaminer..
Søndag var brunch og wellness på Ruths Hotel i smukke Skagen..
Der ledes efter lækkerier..

søndag den 15. marts 2015

Mød damerne



Berta:
Den smukke Königsberger hedder Berta.
Hun er rolig, nysgerrig, tillidsfuld og nok den klogeste af de tre damer- hvertfald på nogle områder.
Berta er den første der står op og den første der går i seng :) Desværre forstår hun ikke helt det der med at sidde på pind i hønsehuset, så det øver vi lidt- med store urtepotter i redekasserne om natten, så hun ikke sover der!
En meget anbefalelsesværdig race!


Soffy:
Soffy er den livlige, hvide Grünlægger. Hun er ikke særligt tillidsfuld, men meget nysgerrig, fræk og lynhurtig. Hun er den første, der kaster sig over madskålen om morgenen og er ikke bleg for at stjæle en regnorm fra de andre. Jeg kan ofte se hende pile af sted fra den ene ende af deres indhegning til den anden i et højt tempo- sikkert fordi der er noget hun gerne vil æde.


Fru Pedersen:
Maran-blandingen Fru Pedersen er reserveret, meget talende og lidt af en skrap madame, der gerne gokker de andre, hvis de ikke makker ret. Mig skælder hun også gerne ud når jeg går ind i deres indhegning. Hun vil meget gerne putte tæt med Berta i hønsehuset, hvor de ikke rigtigt kan finde ud af at sidde på deres pinde.

fredag den 13. marts 2015

Forårsfornemmelser


Efter at jeg lige pludseligt boede i et blåt hus har jeg også fået en kærlighed til blå og lilla blomster.
Især hornviolerne elsker jeg, så her i foråret køber jeg rigeligt!

Jeg er vidst ikke den eneste der lider af forårsfornemmelser disse dage, hvor solen vejret har vist sig fra den gode side med masser af sol.
Selvom det er liiidt tidligt og der også har været nattefrost, så kunne jeg ikke stå for bakkerne med smukke hornvioler og stedmoderblomster, så der blev plantet lidt her i ugen. Nogle af stedmoderblomsterne hænger dog lidt ed hovedet efter 2 dage med nattefrost, men de fleste klarer sig vidst.
Sidste weekend var ren "arbejdsweekend" herhjemme med opsætning af hønsehegn, rengøring, vasketøj og så satte vi vores lille teknikrum i stand med maling, nye vasketøjskurve og et forhæng til at dække alle de grimme hylder med rengøringsmidler osv.
Denne weekend bliver helt anderledes med fokus på hyggeligt samvær. I morgen kommer Uni-pigerne og deres unger til brunch. Søndag skal Kristian og jeg til brunch og wellness på Ruths Hotel i Skagen. "Nogen" fylder rundt i næste uge og det skal fejres, når han nu ikke vil have stor fest eller noget.
Dejen til gulerodsboller hæver i køleskabet og nu står den på min ynglings-fredagstradition: dåsecola :)



onsdag den 11. marts 2015

Chokoladetærte med karamelliserede peanuts

Denne tærte er ikke særlig smuk, men den smager intenst af chokolade og peanuts.
Et lille stykke er nok, men den smager af lidt mere..

Jeg elsker at være til madklub, om det så er hos mig selv eller en af de andre. Det er bare hyggeligt. Sidst var det min tur til at have besøg og så er det med at benytte anledningen til at lave noget godt mad. Ugen forinden dukkede min kære onkel op med et par friskfangede laksesider til fryseren, så sådan en fik vi bagt i oven med nødde-topping, små stegte kartofler med urtedressing og en rødbedesalat. Sundt, rustikt og godt :)
Desserten skulle helst laves dagen før, så valget faldt på denne tærte med salte peanuts og chokolade. Opskriften ser måske omstændig ud, men den tager ikke lang tid at lave.
Tærten er næsten konfekt-agtig, så vi spiste kun et lille stykke hver. Det var mine kollegaer glade for dagen efter:)
Opskriften er fra AltForDamerne.

Chokoladetærte med peanuts
Bund:
100 g. salte peanuts
100 g. digestive
50 g. smør

Karamelliserede peanuts:
100 g. salte peanuts
100 g. sukker

Chokoladeganache:
200 g. mørk chokolade
200 ml. piskefløde
40 g. glukosesirup

Kom kiks og peanuts i en foodprocessor og blend til "mel".
Smelt smørret og bland det godt med nødde- og kiksekrummerne.
Pres blandingen ud i en lille tærteform. Tryk den godt sammen og pænt op af siderne.
Stil den på køl mens fyldet laves.
Smelt sukkeret i en lille gryde, så det bliver til karamel. Pas på, det bliver meget varmt! Rør peanuts i og hæld blandingen over på et stykke bagepapir til afkøling.
Når det er kølet af hakkes karamelmassen- den ene halvdel lidt fint, den anden halvdel lidt grovere.
Fordel den finthakkede halvdel over tærtebunden.
Hak chokoladen groft og kom den i en skål.
Kom glukosesirup og fløde i en lille gryde og kog det op under omrøring.
Hæld blandingen over chokoladen og pisk godt til du får en bland og glat chokoladecreme.
Fordel chokoladecremen over tærtebunden og dæk med husholdningsfilm. Lad den stå på køl et par timer eller natten over.
Ved serveringen drysses tærten med resten af de karamelliserede peanuts.

tirsdag den 10. marts 2015

Speltlandbrød


Nybagt brød. Det er hverdagslykke..

Jeg er vidst bare bedst til at bage boller. Eller brød der ikke bages i form. For hver gang jeg bager brød i form, så bliver skorpen så hård. Det skete desværre også med dette brød. Smagen fejler bestemt ingenting og krummen var god og saftig, men skorpen var altså lidt for hård efter min smag. Jeg pakkede endda brødet ind i et fugtigt viskestykke da det kom ud af ovnen.
De smagte godt og nøddeagtigt, som spelten gør. Friskbagt den ene dag, ristet den anden. Perfekt til en weekend herhjemme :)
Jeg bruger en rigtig god form fra Cook&Baker. Den er belagt med teflon og kræver derfor ingen fedstof. Brødet glider lige ud og formen skal bare vases let af med lidt opvaskemiddel. Ja. Og formen er firkantet. Helt firkantet. Bare tænk at jeg er skør, men jeg hader de forme med afrundende kanter!

Speltlandbrød
10 g. gær
4 dl. koldt vand
1 spsk. groft salt
2 spsk. olivenolie
100 g. speltflager
500 g. sigtet speltmel


Opløs gæren i vandet.
Tilsæt resten af ingredienserne og rør/ælt rigtigt godt. Dette gøres bedst på maskine.
Hæld dejen i en smut form og dæk med et fugtigt klæde. lad det hæve natten over i køleskabet. 
Bag brødet nederst i ovnen ved 200 gr.  i ca. 1 time.
Det skal lyde hult og sprødt når du banker på det.
Lad køle af på en bagerist inden du skærer i det. 

søndag den 8. marts 2015

Så flyttede damerne ind

Königsberger. Stor, rolig og meget køn høne..




Nu er dyreparken udvidet med 3 unge damer, som bor nede i bunden af haven.
Hønsene er købt hos Raunsmed ved Løkken.
Jeg havde bestemt mig for at vi skulle have en Grünlægger og Maran-blandingen, da den første ligger grønne æg og den anden lægger chokoladebrune æg. Så den sidste høne i flokken fik Kristian lov at vælge og det blev en Königsberger. De har også en del andre hønseracer hos Raunsmed.
Var jeg ligeglad med hvordan æggene så ud ville jeg nok vælge Königsbergeren af de tre vi har købt, for den er så smuk og samtidig meget rolig. Der findes mange fine racer, så det er bare at vælge efter smag og behov..
Gården er ikke stor, så den skal kun bruges engang imellem. Vi har hegnet et hjørne af haven inde, hvor der er mange træer og skygge, så vi er aldrig dernede alligevel.



Hønsehuset er købt hos Antons.dk.
Her bestilte jeg også hø, hønsevander og hønsefoderautomat. Nemt og hurtig levering!
Hønsehuset skulle samles og det gik nogenlunde, men det var måske lige billigt nok købt, for det er lidt skævt og skruerne af dårlig kvalitet. Der er plads til 3-4 høns afhængig af racen.
Nu er det her mest af alt et forsøg på at finde ud af hvad vi synes om at have høns og så er sådan et hus med gård en god måde at prøve sig frem på. Bliver jeg glad for det kan det godt tænkes at jeg vil have noget større lavet, så jeg kan have flere høns.
I baggrunden den noget generte Grünlægger og foran Maran-blandingen.



Hønsene fodrer jeg med lidt korn og rester fra køkkenet.
Jeg troede, at jeg havde købt økologisk foder hos Raunsmed, men det vidste sig at være sådan noget tilskud i pulverform, så jeg måtte i Plantorama efter noget korn. Øv, for irriterende spild af dyre penge pga. dårlig rådgivning. Kornet var desværre ikke øko, men det er ikke lykkedes mig at opspore lige her i nærheden. I en husholdning med to mennesker er mængden af køkkenaffald svingende, så jeg synes det er en god ide med lidt korn, så jeg er sikker på at de får nok at spise hver dag.
Hønsene kan gå i den lille gård, men vi har hegnet et hjørne af haven inde, så de har masser af plads at boltre sig på. Det synes jeg er mest rimeligt.


Nogle erfaringer jeg allerede har gjort mig:
  • Hønsene lugter ikke. Selvfølgeligt kan man lugte dem en smule, ligesom hund og kat jo også lugter lidt. Men de stinker på ingen måde. De skal selvfølgeligt holdes rent hos dem.
  • Høns sviner! Køb en hønsevander og en foderautomat til korn, for de står gerne i både mad og vand og spreder begge dele udover det hele.
  • Høns roder! De idylliske billeder med smukke, friserede haver og et par høns er ikke helt realistisk. De skraber, piller og graver i græsplæne, bede og planter, så hos os går de i et hjørne, som vi aldrig bruger og hvor kun robuste planter vokser, da der er meget skygge.
  • Høns spiser meget! Jeg er allerede overrasket over hvor meget sådan 3 høns faktisk spiser! De spreder maden udover alt og går lidt til og fra, men der er ryddet inden de selv går i seng :)

torsdag den 5. marts 2015

Små glimt

En ny lampe er flyttet ind i et hjørne af stuen..

Jeg elsker croissanter. Og ost!

Orkideer er smukke, men en udfordring med manglende grønne fingre...

Endnu en lampe er flyttet ind- nu kan man endeligt se noget i stuen :)

Nemhed til favorit-granolaen..

tirsdag den 3. marts 2015

Boller med kartoffelmos

Smukke, sprøde og saftige boller- helt sikkert nogle af de bedste boller jeg længe har bagt :)


De her boller er virkeligt gode. Lyse, men tætte og saftige. Ikke sidste gang, at jeg putter en god slat kartoffelmos i min bolledej, for det giver en rigtigt fint konsistens. Det er også en rigtig god måde at få brugt en rest kartoffelmos på, for den er ikke særligt spændende dagen efter alligevel. Det er nemt at få lavet for meget kartoffelmos eller kogt for mange ris, men begge dele gør sig rigtigt godt i brød, så der er ingen grund til at smide det ud.
Nu har vi lækre boller i fryseren til travle morgener :) De holder sig friske og lækre i flere dage og så er de også gode at fryse- og evt. lige smide på risteren inden de spises som morgenmad.
Bollerne er virkeligt gode bare med smør eller med en tyk skive ost.
Jeg synes, at boller bagt i en muffinplade bliver så fine i formen, men man kan sagtens bage dem som helt almindelige boller.

Boller med kartoffelmos (10 stk.)
30 g. gær
3 dl. vand
3 dl. kartoffelmos
2 dl. solsikkekerner
1 tsk. groft salt
Fintsigtet speltmel

Rør gæren ud i vandet.
Tilsæt karoffelmosen, solsikkerkernerne og salten. Rør det godt sammen.
Kom mel i lidt af gangen til du har en fast, glat og smidig dej. Ælt den godt og længe.
Lad dejen hæve lunt og tildækket ca. 1 time, til den er nået dobbelt størrelse.
Smør en muffinplade og fordel dejen heri. Den kan også bare bages som alm. boller.
Drys med lidt mel og lad bollerne hæve lunt og tildækket ca. 30 min.
Bag dem ved 210 grader i 12-15 min.
De skal lyde hule og sprøde når du banker på dem.
Lad dem køle lidt af på en rist.

søndag den 1. marts 2015

Søndag i køkkenet

Hønsene er endnu ikke flyttet ind, men det sker næste weekend og jeg glæder mig til at kunne spise egne æg:)

Nogen synes, at min søndags-liste var ganske skrækkelig, mens andre sagtens kunne følge min meget faste søndags-rutine.
Noget af det jeg bruger søndagen på er at forberede morgenmad, madpakker, snacks og aftensmad til ugen, i det omfang det nu er muligt. Så er sandsynligheden for at vi får noget ordenligt og sundt noget større. Det tager lidt tid i køkkenet, men jeg synes det er tiden værd, for det gør min uge meget nemmere :)
Denne søndag blev køkkenforberedelserne følgende:


  • Lave madplan til og med fredag.
  • Købe stort ind- køleskab og skabe er ved at revne.
  • Skrællet en god portion gulerødder til madpakkerne.
  • Lave en stor portion Granola med inspiration fra denne opskrift.
  • Kog æg til madpakken.
  • Bage boller til fryseren- til morgenmad eller eftermiddagssnack.
  • Ordne et granatæble- kernerne holder fint i en bøtte med låg i køleskabet.
Tiden løb fra mig denne søndag, for jeg nåede ikke at presse juice eller bage kernebrød uden mel, men sådan kan det gå. Jeg havde nemlig et kageprojekt, der mislykkedes fuldstændigt, så det viste sig desværre at være spild af tid!