søndag den 31. maj 2015

Hverdags-favoritterne

Uret fra Daniel Wellington var min fødselsdagsgave fra Kristian. De 2 armbånd er fra Dyrbjerg Kern og Regitse Rosenvinge- begge også gaver fra Kristian. Øreringene er fra Pernille Corydon og en gave fra Madklubben.
Halskæden er fra RebekkaRebekka og en fødselsdagsgave fra mig til mig. Har sukket over den længe, men tøvet pga. prisen. Nu er den min og allerede en favorit!

Hvis jeg kommer ud af døren uden mine smykker føler jeg mig helt nøgen. De er mine hverdags-favoritter og de skiftes sjældent ud. Det første jeg gør når jeg kommer hjem er dog at tage dem alle sammen af og ligge dem i skålen i entreen. Sådan skal det være.
Alle er mere eller mindre gaver fra Kristian og veninder, hvilket kun gør dem endnu finere.
Jeg har ikke mange smykker liggende. Et par ure, perle-øreringe i flere størrelser og et par større halskæder og øreringe, som kun bruges til festlige lejligheder. Det er fint til mit behov.

tirsdag den 26. maj 2015

Haven i maj..

Krydderurter, som forhåbentlig vokser sig store og flotte..

Et lille Bornholmsk figentræ med hele 3 figner på..

De smukkeste syrener- gid de stod hele sommeren igen..

Vi har haft en del planer for haven i år. Her i pinsen- ikke mindst takket være en hjælpende hånd fra søde venner- så har vi faktisk nået det meste. Og vi er ikke engang ude af maj endnu!
Pinsen er derfor tilbragt i haven, hvor min lille køkkenhave begynder at ligne noget. Der kom jord i højbedene og jeg har nu plantet persille, dild, purløg, citrontimian, lakrids-estragon, kørvel og oregano. Jeg glæder mig til, at det hele vokser sig større, men der skal også lige indkøbes rosmarin, salvie og mynte, så samlingen er komplet. I den ene af højbedene har jeg plantet et par kartoffelplanter og så skal der sås salat. Mit vægdrivhus mangler bare et par små-justeringer og så flytter tomatplanter og en enkelt agurk ind. I krukkerne vil jeg forsøge mig med grønkål, den fine bornholmske figen og nogle frilandstomater. Andre forslag til sjove frugter, bær eller grøntsager, som trives i krukke?

I hønsehuset er flyttet en ny beboer ind. En lille skånsk blomsterhøne på 10 uger. Hun er noget sky endnu og svær at fotografere, men jeg håber hun snart vænner sig til os. De skånske blomsterhøns er svære at opdrive, så jeg slog til  da jeg faldt over dem på nettet, selvom det også betyder, at hun nok først kommer til at give æg til næste år. De tre andre er heldigvis ret flittige, men der var altså lige plads til en mere. Havde jeg mere plads, så havde jeg nok haft 6-10 høns :)
Så vi mangler kun 2 projekter i år. Det ene bliver et tørrestativ og det er til at overkomme. Det andet tvivler jeg på vi gider i år. Huset trænger til at blive malet, men jeg har ikke ret til ferie og den smule jeg får, den gider jeg altså ikke bruge på at male hus. Så til næste år må penslerne svinges med himmelblåt i malerspanden.

En lille hyggekrog i enden af vores carport..

Soffy, der ikke er helt tryg ved mig og mit kamera..

Storindkøb af krydderurter mm, der venter på at komme i jorden..

mandag den 25. maj 2015

Links I Love




  1. Jeg er vild med de her billeder af cool mænd med masser af stil.
  2. En spændende artikel omkring hvordan de fleste børn vokser op med enorme materielle goder.
  3. Lidt langhåret omkring parforhold og hvordan vi som par skal udvikle os sammen, men der er nogle gode og tankevækkende pointer imellem. Måske jeg skal læse bogen... 
  4. Artikel omkring Aalborgs udvikling fra havneby til middelklasseby. Super gode og genkendelige pointer omkring stemningen i byen.
  5. Jeg elsker Beverly- men ja, der er bare nogle ting der ikke helt giver mening :)
  6. En spændende tendens er under opsejling- flere og flere kendte står frem og fortæller om omsorgssvigt i velstillede og ressourcestærke hjem. Herunder Dan Turèlls datter Lotus.

lørdag den 23. maj 2015

Broccolisalat med æble, bacon og ristede solsikkekerner med røget paprika

Broccolisalat er et hit hele året rundt. Her i en frisk udgave med æble og purløg.

Broccolisalat er et evigt hit. Især den klassiske med rødløg, bacon og rosiner. Mmm.. Denne version er lidt anderledes, men bestemt også rigtigt lækker.
Jeg kan rigtigt godt lide rå løg, men jeg spiser det sjældent, for jeg kan blive ved med at smage det mange timer bagefter og det er altså ikke vildt spændende. Heldigvis er purløg et godt alternativ hertil.
Dressingen her bliver rigtigt god. Får du lidt tilbage, så gem den endeligt. Med lidt hvidløg og/eller krydderurter er den rigtigt god i sandwich, til ovnbagte kartofler o.lign.

Broccolisalat med æble, bacon og ristede solsikkekerner med røget paprika (4 pers)
1 broccoli
1 rødt, sprødt æble
1 pk. bacon i strimler

Solsikkekerner:
1 dl. solsikkekerner
1 tsk. olivenolie
ca. 1 tsk. røget paprika

Dressing:
½ dl. god mayonnaise
3 spsk. creme fraiche 38%
1 spsk. citronsaft
2 tsk. dijonsennep
1 tsk. æblecidereddike
1 lille bdt. purløg
salt, peber

Del broccolien i små mundrette buketter.
Sæt en stor gryde med vand til at koge op. Giv broccolien et kort opkog, så den stadig er sprød.
Lad den dryppe af og køle ned.
Skær æblet i små tern og bland med broccolien.
Steg baconen sprød- jeg gør det altid i ovnen.
Rør mayonnaise, creme fraiche, citronsaft og dijonsennep sammen. Smag til med salt, peber og æblecidereddike.
Hak purløget fint.
Varm olivenolien op på en lille pande ved middel varme. Rist solsikkekerner heri til de får lidt farve. Det går hurtigt, så vend dem rundt hele tiden.
Kom dem i en lille skål og tilsæt røget paprika.
Bland dressingen sammen med broccoli, æble og purløg til du har en passende konsistens.
Top med bacon og de ristede solsikkekerner.


onsdag den 20. maj 2015

Anmeldelse: "Den fedeste juicekur" af Martin og Zennie Bonde Mogensen (Gads Forlag)

Lige nu er der ikke meget gang i juiceren, men hver gang jeg kommer forbi denne smukke bog får jeg lyst til at hive juiceren frem igen.
Jeg ved ikke rigtigt om jeg tror på juice-kur osv, men uanset om man gør det eller ej, så er der masser af lækker inspiration at hente i bogen. Det er sådan en rigtig feel good-bog der strutter af sundhed. Det er ærgerligt, at Gads Forlag ikke gør mere i kogebøger, for jeg synes altid de rammer et rigtigt smukt layout og en god "stemning" i deres kogebøger..


Der er rigtigt meget læsestof i bogen. Bogen er bygget om en kur på 3, 7, 14 eller 30 dage med komplette juice-planer og indkøbslister. Meget overskueligt hvis man kaster sig ud i det. Derudover består bogen af en række oplysninger om hvordan man juicer, hvorfor friskpresset juice er godt og personlige beretninger fra danskere, der har prøvet de forskellige kurer.
Opskrifterne er smukke, godt beskrevne og kræver ikke en masse mærkelige ingredienser. Det eneste man skal være opmærksom på er, at der anbefales en lang række kosttilskud i forbindelse med juice-kurerene og så bliver det altså en ret kostbar affærer.

Layoutet er super flot. Mange farver og smukke billeder. Kapitlerne er fint delt op, der er mange små tekstbokse og bogen bliver interessant at læse, selvom der for en kogebog er ret meget tekst. Er man vild med at juice er den et rigtigt godt køb :)

mandag den 18. maj 2015

Små Glimt

Smukke tulipaner fra haven..

Frede foretrækker til enhver tid fuglebadet fremfor sin vandskål- mon det smager lidt af solsort?

Bageglæde i mit lille køkken..

Dolly slikker solskin og holder øje med hønsene..

Mine små tomater er nu kommer i minidrivhus i vaskerummet- snart flytter de ind i mit nye drivhus..

torsdag den 14. maj 2015

Pasta med laks og citronsauce

Jeg elsker mit empire-stel! Det pynter bare på enhver ret. Tak Mormor :)

Herhjemme er mælkeprodukterne begyndt at snige sig ind igen. Kristians problemer med maven har vidst sig at være Morbus Crohn, en kronisk tarmbetændelse. Mange med Crohn oplever at være følsomme over for mælk og hvide kulhydrater, men der er ikke tale om en egentligt intolerance. Vi har fundet ud af, at Kristian ikke tåler almindeligt mælk, koldskål og den slags, men en smule fløde og ost i moderate mængder går det. Så det er altså dejligt, for jeg elsker ost og fløde! De fleste dage spiser han ikke mælkeprodukter og hvede, men engang imellem går det fint, især når mængderne er moderate.
Her er pastaen Urtekrams speltspaghetti, men fløden er en helt almindelig øko piskefløde. En virkeligt lækker pastaret, som er nem og hurtig at lave en hverdagsaften. Der er ikke sååå mange grøntsager heri, så man kan med fordel servere en salat til.

Pasta med laks og citronsauce (2 pers.)
2 laksefiletter
1 citron
200 g. babyspinat
2 fed hvidløg
ca. 2½ dl. piskefløde
½ dl. hakkede mandler
spaghetti til 2 personer
olivenolie, salt, peber

Start med at rive skallen af halvdelen af citronen. Halver citronen og pres saften af den ene halve og bland med citronskallen. Skær den anden halvdel i skiver.
Kom laksenop i et lille fad, krydder med salt og peber og fordel citronskiverne over. Bag ved 200 grader i ca. 15 min. til laksen er gennembagt.
Kog pastaen efter anvisningen på pakken.
Varm en god slat olivenolie op på en pande. Pres hvidløget og svits det kort heri.
Tilsæt citronsaft, fløde og spinat. Lad spinaten falde sammen og saucen koge lidt ind.
Smag til med citronsaft og gavmilde mængder af salt og peber.
Hæld vandet fra pastaen og kom det over i saucen. Bland det godt sammen.
Server pastaen med smuldret laks og hakkede mandler.

tirsdag den 12. maj 2015

Anmeldelse: "Lykken er Is" af de skønne chokoladepiger (Politikens Forlag)

Der er simpelthen landet så mange fine kogebøger i min postkasse og jeg har ikke nået at skrive om en eneste af dem. Det bliver heller ikke dem alle sammen, men dem der skiller sig ud som de bedste. Dem er der nu også en god håndfuld af :) Herunder "Lykken er Is" af de skønne chokoladepiger Anne au Chocolat og Maja Ambeck Vase.
Bogen minder meget om deres første "Lykken er chokolade" i både design og opbygning, hvilket jeg bestemt ikke synes er en dårlig ting. Det virker og er samtidigt ret troværdigt i forhold til pigernes stil.

Opskrifterne er mange og lækre. Fra helt enkle og basis-isopskrifter til lækre desserter og flotte islagkager. Der er rigtigt mange af opskrifterne, som jeg rigtigt godt gad sætte tænderne i! Det eneste man lige skal være opmærksom på er, at opskrifterne kræver en ismaskine. Og her undre det mig lidt, at pigerne ikke har brugt plads på at skrive om ismaskine/ikke ismaskine og hvad man skal være opmærksom på, når man køber en ismaskine. Jeg synes det er ret relevant og det manglede jeg i bogen.
Jeg mangler også en ismaskine. En god en :) Så jeg kan lave den der Snickers Islagkage!!!

Bogen er super flot. Billederne er så stilrene og holdt i kølige, rene nuancer, der harmonere godt med bogens indhold. Selvom det er de samme farver der går igen igennem hele bogen, så bliver det ikke for kedeligt eller ferskt.
Bogen er udkommet og koster 250 kr. for 184 sider. Et godt køb hvis du er vild med at lave is!

søndag den 10. maj 2015

Frittata med asparges, tomater og mozzarella

Frittata lavet på egne æg fra baghaven- det er altså ret hyggeligt!

Frittata er en skøn form for restemad. Sådan spiser vi det hvertfald herhjemme. En rest kogte, bagte eller stegte kartofler, de grøntager der nu er i køleskabet og nogle æg. Så er der frittata.
Denne her er super lækker med den smeltede mozzarella. Vi spiste den med en ordentlig bunke stegt serranoskinke og en helt enkel salat af sprøde salatblade i en olie-eddike dressing. Nem og lækker aftensmad på travle hverdagsaftener. Vi spiser heldigvis lidt mere spændende igen efter en lang periode hvor jeg bare har været totalt uinspireret i køkkenet.

Frittata med asparges, tomater og mozzarella (2-3 pers.)
ca. 3 dl. tilberedte kartofler i tern
2 forårsløg
150 g. cherrytomater
6 asparges
1 kugle mozzarella
6 æg
olivenolie, salt, peber

Tilbehør
Stegt serranoskinke
Sprød salat

Skær forårsløgene i tynde ringe, fjern stilkene fra cherrytomaterne og skær aspargesene i skrå stykker.
Varm olivenolie op på en pande og kom forårsløg, kartofler, tomater og asparges ved. Steg til det har fået lidt farve.
Slå æggene ud i en skål og pisk dem let sammen med salt og peber.
Hæld æggemassen over grøntsagerne på panden og skru ned for varmen.
Skær mozzarellakuglen i skiver og fordel over mozzarellaen.
Kom låg på panden eller lav et låg af stanniol. Lad den stege i 15-20 min ved lav varme til æggemassen er stivnet i toppen- det afhænger af hvor stor din pande er.
Serveres varm med serranoskinke og salat.


lørdag den 9. maj 2015

Små Glimt

Æg og ramsløg fra haven..

Genlæser Maria Gerhardt smukke bog og plejer mine forårstørre hænder med velduftende creme..

Et lille loppefund fra et Københavnsk loppemarked venter på at jeg finder den rigtigt plads til det..

Salat med masser af sprøde grøntsager- Gefu's kålskæller er et uundværligt køkkenværktøj!

Velduftende og smukker sæber hjembragt fra weekendtur i København..

Mine tomatplanter vokser, trives og sætter gang i drivhus-drømme..

onsdag den 6. maj 2015

Weekend- kom nuuuu...........

Farveglæde i haven. Ikke alle 200 løg er dukket op, men mange af dem er og det er så skønt med en grøn have med små farveklatter af rosa, hvid, blå og lilla.

Jeg kan ikke huske hvornår jeg sidst har glædet mig så meget til weekend som denne uge. Jeg er simpelthen bare sååååå træt selvom jeg passer min seng, spiser mine vitaminpiller og alt det der. Har lyst til at lave en helt masse, men egentligt ikke mere energi end til at flade ud på sofaen når jeg kommer hjem.
I morgen skal jeg se Christians Bitz show "Uperfekt" med et par veninder og resten af weekenden har jeg ikke planlagt at være social. Havde en skøn tur til København med søde piger forrige weekend og var på kaffevisit igår, så den her weekend vil jeg være i min egen lille boble og lave nogle af de ting, som jeg har lyst til og ikke lige når i hverdagen.
Håber bare at energien er med mig til:

  • Morgentræning.
  • Bagning. Savner en nybagt bolle med Nutella!
  • Frisørbesøg. Der skal vidst lidt lyse striber i, så jeg bliver forårsklar :)
  • Have-nusning. Måske købe lidt krydderurter til krukkerne, for mine højbede er ikke helt klar endnu.
  • Læse "Der bor Hollywoodstjerner på vejen" endnu engang.
  • Rydde op i mit vaskerum, så der igen er til at tørre tøj.
  • Overveje meget kraftigt, om investeringen i et vægdrivhus skal være i år eller godt kan vente til næste år.
Ja, jeg glæder mig altså til weekend, så nu må torsdag og fredag godt lige forsvinde af sig selv.

mandag den 4. maj 2015

Spelttærte med asparges og pølse


Salaten består af gulerødder, radisser, blomkål og ramslæg, dryppet med olivenolie, citronsaft, salt og peber. Nemt og lækkert!

Jeg er ret vild med tærte, men det er længe siden jeg selv har bagt en. Nu måtte det være! Tærten her er ganske nem og hurtig at lave. Pølserne var en rest af Løgimoses kyllingepølser med persille og citron. En anden gang ville jeg nok vælge en lidt kraftigere pølse, men resterne skulle nu engang bruges. I stedet købte jeg lidt af de nye forårsgrøntsager til en sprød salat.
Jeg er virkeligt glad for mine skrællere fra Gefu. De kan skrælle de fineste, tynde grøntsager så enhver salatskål bliver en fest!

Spelttærte med asparges og pølse (2-3 personer)
Dej:
150 g. speltmel
70 g. koldt smør i skiver
2-3 spsk. vand
1 tsk. groft salt

Fyld:
6 -8 asparges
1 pølse
2 æg
1½ spsk. cremefraiche 38%
1 dl. revet ost
salt, peber

Kom melet i en skål og smulder smørret sammen med. Det gøres nemt på en røremaskine.
Tilsæt salt og lidt vand og sammel dejen.
Lad den hvile 15 min. på køl.
Rul den herefter ud i en aflang tærteform. Jeg plejer at dele dejen i mindre portioner og så presse den ud i formen, det er lidt nemmere.
Knæk den nederste del af aspargesene og læg dem på tærtebunden.
Flæg pølsen og skær den i mindre skiver. Fordel mellem aspargesene.
Pisk æg, cremefraiche, salt og peber sammen. Fordel det over tærten.
Drys med ost og bag ved 200 grader i 20-25 min.