søndag den 28. juni 2015

Ugens Madplan

Salaten i haven vokser bare derud af, så der er masser til ugens salater. Snart er kartofler og jordbær klar.

Så kommer der en lille madplan. Vi håber på, at vejrudsigten holder, så vi kan få gang i grillen igen. Vi elsker vores gasgrill, men den har været brugt alt for lidt i år.

Mandag: Fritatta med bacon og salat til.

Tirsdag: Grillet svinemørbrad fyldt med pesto og feta, vandmelonsalat, tzatiki og groft brød.

Onsdag: Stegt flæsk på grill. Nye kartofler, gulerødder, blomkål og persillesovs til.

Torsdag: Pizza på grill. Noget med mozzarella, serranoskinke og friske tomater..

Fredag: Spise ude (Studenterfest)

Lørdag: Spise ude (Børnefødselsdag). Noget med en ostemad når vi kommer hjem og har spist for meget kage.

Søndag: Nye, stegte kartofler med ærter, rucola, skinke og ost.


fredag den 26. juni 2015

En slags stenalderbrød med havre..

Jeg elsker rugbrød, men det her brød er også bare rigtigt godt til madpakken.

Det klassiske stenalderbrød med og uden æg smager skønt, men jeg synes også godt, at det kan blive lidt kedeligt og fladt i smagen. Dette brød har alle de lækre frø, kerner og nødder, men også den gode smag af havre. Jeg elsker at spise spegepølse i tykke skiver på den her slags brød. Det smager simpelthen så godt!
Opskriften er fra My New Roots og er kaldet "The Life-Changing Loaf of Bread". Intet mindre! Jeg har lavet nogle små ændringer. Fx var glasset med solsikkekerner tomt, men jeg havde så rigelige mængder græskarkerner, som kunne bruges i stedet.
Brødet bliver en smule mindre fast end stenalderbrødet, men skærer man det med en almindelig stor kniv fremfor brødkniven smuldre det noget mindre.
Det er fint at bruge en form med bagepapir, men jeg er blevet meget glad for nonstick brødforme, der betyder at fedtstof og bagepapir er overflødigt. Jeg har bla. denne her, som jeg er ret glad for.

En slags stenalderbrød med havre
135 g. græskarkerner
90 g. hørfrø
65 g. hasselnødder eller mandler
145 g. havregryn
2 spsk. chiafrø
3 spsk. HUSK
1 tsk. groft salt
1 tsk. ahornsirup
3 spsk. kokosolie eller blødt smør
350 ml. vand

Bland først alle de tørre ingredienser godt sammen i en stor skål.
Tilsæt ahornsirup, kokosolie og vand og rør sammen til en tyk dej. Rør den rigtigt godt sammen, så væsken bliver blandet godt deri.
Kom dejen i en form med bagepapir. Pres den rigtigt godt sammen med en palet og dæk det til..
Lad nu brødet stå ude i min. 2 timer eller natten over.
Bag brødet ved 175 grader i 20 min. Vend det herefter forsigtigt ud af formen og bag det yderligere 30-40 min. på risten i ovnen. Brødet skal lyde sprødt og hult når du banker på det.
Lad det køle helt af inden du skærer i det.
Brødet kan holde 5-7 dage i køleskabet og egner sig også godt til at fryse ned.


tirsdag den 23. juni 2015

Værtindegaver

Jeg er lidt nørdet, så jeg har bestilt fine, farvede æggebakker til ovepris på nettet, så de smukke æg kan pakkes pænt ind.
Her er en grøn bakke viklet med en sammenfoldet side fra en Flora-kalender og noget groft bånd.

Blandt mine veninder er der en fin lille tradition med altid at have en lille værtindegave med når vi mødes. Det behøves ikke være noget stort, men bare en lille ting eller en buket blomster, som tak for at der er en, der vil ligge hus til og har brugt tid i køkkenet.
Som regel er gaverne noget lækkert spiseligt som chokolade, flødeboller, kaffe, te, sirupper osv. eller så er den en billig buket blomster fra supermarkedet. Det kunne også være et lækkert duftlys, smukke servietter, en god håndcreme eller en plante til haveejeren. Lidt, men rigtigt fint.
Jeg har en skuffe i mit køkken, hvor jeg ofte har en god stak værtindegaver liggende. Både fordi at det er nemt i en travl hverdag, men også fordi jeg engang imellem falder over nogle gode tilbud, som jeg lige ved passer til en bestemt veninde. Mange af mine veninder drikker fx te og denne lækre dåse te er fra "gave-skuffen", købt på tilbud, med en bestemt veninde i tankerne.
Ja og har damerne været flittige, så har jeg også gerne æg med.
Har I tradition for værtindegaver?

søndag den 21. juni 2015

Sunde søndags-forberedelser

Jeg elsker danske, sprøde gulerødder og vi spiser enormt mange i sommerperioden. De her er lige tidlige nok, for de smager desværre ikke af meget..

Denne weekend har jeg haft det som om jeg ikke har været sådan helt rigtigt vågen. Jeg er sløv og træt. Alligevel har jeg fået lavet en del praktisk herhjemme og haft gæster på besøg. Jeg har også sovet ret meget til middag!
Jeg må erkende, at skal jeg spise nogenlunde fornuftigt skal der planlægning til. Især når det kommer til madpakken. Ellers spiser jeg bare alt for mange ostemadder og alt for lidt grøntsager. Så jeg har tilbragt et par timer i køkkenet med at forberede ugen.

  • To laksesider fra min kære onkel er bagt og frosset ned til mange portioner til madpakken- både lakserilette på brød og til en salat.
  • Favorit-granolaen over dem alle er lavet med modne bananer, boghvede, chiafrø og mandler.
  • Der er bagt sundt brød til madpakkerne efter My New Roots opskrift.
  • Gulerødderne er skrubbet og sat på køl.
  • En portion chiagrød med bær og mandelmælk er testet som morgenmads-afveksling til de mange smoothies vi spiser.
  • Madplanen er lavet og der er købt ind til de næste dages måltider.
  • Æg er kogt og klar til madpakken.
Fryseren er afrimet, huset gjort rent, et par maskiner vasketøj vasket, hønsehuset rengjort og opvaskemaskinen har fået renset filter og har kørt rense-program. Kristian har strøget en masse tøj (jeg er elendig til at stryge) og græsplænen slået. Når jeg ser listen kan jeg se, at vi faktisk har nået en del herhjemme selvom det bestemt ikke føles sådan. Håber jeg har lidt mere energi når jeg vågner i morgen, for der venter endnu en arbejdsuge.

fredag den 19. juni 2015

Rabarbersaft med vanilje

Sommer-favoritter; rabarbersaft og søde, danske jordbær fra Føltved..

Jeg er vild med rabarbersaft og Torvet bugnede af lækre, danske rabarber, da jeg slog smut forbi en lørdag formiddag.
Da blogger-pigerne kom på besøg lavede jeg derfor en portion rabarbersaft, som jeg fortyndede op med danskvand for en sød og boblende sommerdrik. Den er så fin og lyserød med tydelige vaniljekorn, så den gør sig rigtigt godt til en pige-komsammen :)
Den kan også tyndes op med vand eller tilsættes lidt vodka og lime for en lækker cocktail.
Opskriften er fra Valdemarsro. Jeg synes den er bedst blandet stærkt op med danskvand og med en sjat limesaft.

Rabarbersaft med vanilje (1 liter)
500 g. rabarber (et stort bundt)
2 dl. rørsukker
2 vaniljestænger
1 liter vand

Vask rabarberne godt og skær dem i små stykker. Kom dem op i en stor gryde.
Flæk vaniljestængerne og skrab kornene ud. Kom både vaniljekorn og vaniljestænger i gryden.
Kom rørsukker og vand ved.
Kog op og lad det koge under omrøring i 7-10 min. til rabarberne er helt bløde.
Sigt saften igennem en site og lad den køle lidt af, inden den kommes på skoldede flasker.
Den kan holde sig 2-3 uger på køl.

onsdag den 17. juni 2015

To grønne favoritter på kogebogshylden (Politikens Forlag)

De her to kogebøger er blevet nye favoritter hjemme på kogebogs-hylden. Smukke bøger med masser af grøntsager og lækre billeder. Lige sådan nogle bøger, som man kigger i igen og igen.
Sarah Britton står bag bogen "My New Roots" og har en smuk blog af samme navn. Bogen er et musthave hvis du er vegetar eller bare er vild med grøntsager og vegetariske retter. Sarah spiser efter sin helt egen overbevisning, så der er masser af bønner, grøntsager, hele korn og meget lidt animalske produkter og gluten i opskrifterne. Billederne er utroligt smukke og teksten velskrevet. Opskrifterne i bogen kræver, at man svinger en tur indenom helsekosten, for der indgår en del specielle ingredienser.

Anne Hjernøes "Sunde grønne retter" leder mest tankerne hen på en mere eller mindre kød-fri bog, men det er den ikke. Der er masser af grøntsagsretter, men også opskrifter på især fisk. Normalt bryder jeg mig ikke om den slags bøger, der ved første øjekast udgiver sig for at være noget andet og så viser sig ikke at leve op til det. I denne bog fungerer det bare. Måske fordi, at bogen er en samling af Anne Hjernøes egne favoritter og illustrerer hvordan hun selv spiser til hverdag og fest? Det virker hvertfald til, at der i den her bog er lidt mere "hverdag" og "personlighed". Her er både helt simple og velkendte retter, men også dem der kræver lidt mere. Listen af specielle ingredienser er kort, så de fleste kan være med.En god "grundbog" for dem, der gerne vil spise lidt mere grønt.

mandag den 15. juni 2015

Små Glimt

De sidste syrener har pynter i vores gang og spreder en fantastisk duft..

Min Nespresso og mig er blevet ret gode venner, så nye forsyninger landende den anden dag, så jeg har lidt at vælge imellem..

Fine fund i Søstrene Grene- jeg måtte have hele 3 pakker af de søde servietter..

Lækre summerbird nødder og en kop klar til kaffe og mælk..

Pizza på grillen! En sommer-favorit!

Smukke blomster fra smukke veninder..

lørdag den 13. juni 2015

Kirsebærdrøm




Når blogger-pigerne er på besøg skal der selvfølgeligt kage på bordet :)

I mandags havde jeg besøg af Line, Camilla og Kristine. Min plan var egentligt at lave noget med jordbær, nu hvor sæsonen for danske jordbær lige er startet. Jeg havde dog et glas af de lækre kirsebær fra Selleberg i skabet og sidste holdbarhedsdato nærmede sig. Så valget faldte på en chokoladekage med kirsebærmousse.
Jeg havde lidt problemer med formen. Jeg brugte en lille springform på 22 cm, men der var ikke rigtigt plads til moussen. Min større form har jeg glemt et eller andet sted, så jeg endte med at flække kagen, så den passede i min hjerteform. Så kunne moussen også fordeles ned langs kanten, så jeg fik en helt lilla kage :)
Opskriften er fundet her.
Vi havde en rigtig hyggelig aften med kirsebærdrøm, hjemmelavet rabarbersaft, frisk frugt, chokolade, kaffe og te.

Kirsebærdrøm (8-10 personer)
Chokoladekage:
200 g. mørk chokolade
50 g. smør
4 æg
300 g. rørsukker
130 g. mel
1 tsk. bagepulver

Kirsebærmousse:
1/2 l. piskefløde
1 glas Selleberg kirsebærsauce
2 tsk. vaniljesukker

Pynt:
1 bakke kirsebær

Start med at lave chokoladekagen.
Smelt smør og chokolade over vandbad og lad det køle lidt af.
Pisk æg og rørsukker sammen til en lys og luftig æggesnaps.
Bland mel og bagepulver og vend i æggesnapsen. Vend chokoladeblandingen i.
Fordel dejen i en springform med bagepapir.
Bages 45 min. ved 180 grader. Den vil stadig være en smule klistret indeni.
Lad den køle helt af i formen.
Tag kagen ud af formen og fjern bagepapiret. Kom kagen tilbage i formen.
Pisk fløden til en fast skum. Vend kirsebærsauce og vaniljesukker i.
Fordel moussen over kagen i formen. Dæk til med husholdningsfilm og lad hvile i køleskabet natten over.
Tag kagen ud af formen, placer den på et kagefad og pynt med friske kirsebær.

onsdag den 10. juni 2015

Alenetid

Min livret- jordbær fra Føltved og piskefløde fra Thise. Uhm!

Jeg elsker at være alene. Jeg har også brug for at være alene flere gange om ugen, for at tanke op. Det er heldigvis ikke et problem herhjemme, for Kristian er ofte af sted til fodbold eller ude på hans mountainbike.
Lørdag aften var en af de aftener med fodbold, hvor jeg var alene hjemme.
Spiste kiks med ost til aftensmad og jordbær med fløde til dessert. Gik en ekstra lang tur med Dolly i dejligt vejr og landende i sofaen i blødt tøj, med kaffe i koppen, bøger, blogs, magasiner og tøsefilm inden for rækkevide.
Sådan en aften er guld værd, når ugen står på arbejde og masser af veninde-dates, for nu er jeg ladet op igen. Også til en weekends, der denne uge byder på en hel del mere socialt samvær.
Hvordan har du det med at være alene?

mandag den 8. juni 2015

Små Glimt

Der flytter flere og flere farveklatter ind i min ellers meget grønne have..

Dolly tager sig en skraber mens vi spiser frokost..

Billige hortensia kom i vaserne og de små planter er gravet ned i haven...

Frede har endeligt smidt de overflødige kilo og nyder hans slanke figur i solen..

Føltved er endeligt klar med jordbærrene og madkontoen kommer til at lide overlast den næste tid.. Jordbær med fløde er min livret!

En tur på Havefolkets Lagersalg betød at Fiat'en blev fyldt til bristepunktet med sommerblomster, krydderurter og en enkelt lille æbletræ..

lørdag den 6. juni 2015

Ugens Madplan

Fik mig endeligt taget sammen til at komme på torvet i dag! Nyopgravede kartofler, ærter, rabarber, persille og fiskefars kom med hjem og jeg glæder mig til at spise mig igennem det hele:)

Nu skal der gang i madplanen igen!
De danske kartofler, jordbær og ærter er ved at være her og der er udsigt til grill-vejr.
Vi har en stor gasgril fra Weber og må sige, at den har været en enorm god investering. Det er så nemt og hurtigt fremfor modellen med kul, som jeg aldrig rigtigt kan blive venner med. Det er jeg med gasgrillen- især når der skal bages pizzaer!

Søndag: Fiskefrikadeller, nye kartofler, blomkål, gulerødder, persillesovs og tomatsalat.

Mandag: Fladbrød med grillet kylling, peberfrugter, sprød salat og hummus.

Tirsdag: Er jeg ude at spise indisk med kontor-pigerne.

Onsdag: Pizza på grill! Parmaskinke, tomater, champignon og mozzarella er favoritten...

Torsdag: Reje-madder på hjemmebagt speltbrød.

Fredag: Fredags-bøffer på grill, kartoffelsalat med peberfrugt og persille, majskolber og sprød salat.

Lørdag: Sprøde kyllingelår på grillen med smørdampede kartofler, grillede grøntsager og fetacreme.


Mandag aften kommer Line, Bitten, Kristine og Camilla forbi til en omgang "Aftens-kaffe". Så der skal bages lidt sødt, brygges noget kaffe og skæres lidt frugt. Jeg står imellem to kager, så nu må vi se hvad jeg ender med at vælge!
Hvad skal I spise den her uge?

tirsdag den 2. juni 2015

Små Glimt

Duftende syrener, varm kaffe med perfekt skum og en smuk kogebog forsøder en grå regnvejrsdag..

Glæden ved at kunne hente egne æg er ikke blevet mindre...

Min nye veninde i køkkenet. Det her er en nem og hurtig måde at lave en kop kaffe med perfekt skum på toppen.

Syrener fra haven spreder velduft i hele huset...

Morgen-smoothie med masser af bær og mørk chokolade..