lørdag den 31. august 2013

Grovbrød med mandler, pære og ahornsirup

 Havens eneste pæretræ er fyldt med pære. Så mange, at fuglene vidst ender med at få de fleste, for vi kommer aldrig igennem de mængder. Lidt skal der bruges, så den anden dag bagte jeg dette søde, sprøde og lækre brød fyldt med gode sager. Sødmen fra pære og ahornsirup gør det her brød perfekt til især ost. 
Jeg har set på mange udenlandske blogs, at de bager brød i springform og det ser rigtig fint ud, så det ville jeg prøve. Undervejs valgte jeg dog at løfte brødet op af formen, da det ikke rigtigt blev bagt ordenligt nede i bunden. Det kan sagtens bages i en brødform eller bare direkte på pladen, da dejen er fast nok. Det vil jeg nok gøre en anden gang.
Pærene i haven er ikke ret store, så måske du kun skal bruge 3 hvis du selv laver brødet. Jeg valgte kke at skrælle dem, da brødet alligevel ville blive lidt rustikt og der sidder mange gode vitaminer i skrællen..

Grovbrød med mandler, pære og ahornsirup
30 g. gær
2 dl. vand
2 dl. kvark
50 g. smør, smeltet
2 spsk. ahornsirup 
5 små pærer
1/2 spsk. salt
1 1/2 dl. mandler, grofthakkede
150 g. rugmel
hvedemel

Start med at forberede pærerne. Fjern kernehuset og skær dem i tern. Kom dem i en lille gryde med en lille smule vand lige til at dække bunden. Kog pærerne til de er møre og mas dem sammen til en grov mos. Lad køle lidt af.
Rør gæren ud i vandet og tilsæt kvark, ahornsirup, salt, pæremos, rugmel og 1 dl. mandler. Rør det godt sammen. 
Tilsæt smørret og herefter hvedemel lidt af gangen til du har en smidig, let klistret og elastisk dej. Lad den hæve lunt og tildækket 1 time.
Ælt dejen igennem og form den til et brød. Kom et stykke bagepapir i en lille springform og fordel dejen heri. Lad den hæve lunt og tildækket 30 min.
Pensel med lidt vand og drys med resten af mandlerne.
Bages i 15 min. ved 230 grader. Tag brødet op af formen og stil det ind på risten i ovnen. Bages yderligere ca. 15 min til brødet lyder hult og sprødt når du banker på det.
Afkøles i min. 30 min. på en bagerist inden det skæres.

6 kommentarer:

Piskeriset sagde ...

Det ser superlækkert ud! God idé at bruge pærer i brødet - jeg kan godt forestille mig, at det matcher ost rigtig godt :-)

Colorful Fun Living sagde ...

Uhm det lyder faktisk ret lækkert med pære i brød!! Ja altså det der med brød i springform har jeg ikke set så meget før, men min søster som er i Australien har netop lagt dette syndige brød op på vores blog (http://colorfulfunliving.blogspot.dk/2013/08/hvidlgs-krydder-pull-apart-brd.html). Det er åbenbart en hel specialitet i Australien :-)

MissMuffin sagde ...

Piskeris, med alle de pære vi har i haven bør der nærmest være pære i alt hvad vi spiser :)

Colorful Fun Living, de der Pull-Appart-Brød er vidst meget populære generelt i udlandet for de er ofte at se på bla Foodgawker. Jeg har også lavet det før og det er virkeligt lækkert!

Sofie sagde ...

Det lyder virkelig lækkert - det må jeg prøve snart!

MissMuffin sagde ...

Sofie, gør endeligt det :)

Agnethe - about a girl sagde ...

Ihh hvor er du heldig! Vi har æbler i haven, men ville meget hellere have pærer :) Du bliver da nødt til at konservere nogle af dem, der stadig sidder på træet, så du har til lækre pæretærter and what not i vinterperioden :D