torsdag den 24. marts 2016

Arabisk middag- hummus, baba ganoush og taboulleh

Hummus er ikke særligt kønt og konsistensen var også noget, som jeg måtte lære at spise. Men nu elsker jeg det- især sammen med sprøde grøntsager.


En af mine deltagere på arbejdet lavede libanesisk mad til os alle en dag og det var simpelthen så godt. Det blev jeg lidt inspireret af, så da Madklubben kom på besøg lavede jeg noget lignende. Det blev virkeligt lækkert og jeg havde gode rester i nogle dage..

Menuen blev:
  • Hummus
  • Baba Ganoush
  • Taboulleh
  • Små oksefrikadeller med pinjekerner, mynte og persille.
  • Halve avocado dryppet med olie og drysset med groft salt og chiliflager.
  • Fladbrød
Jeg lavede hummus og baba ganoush dagen før, så resten var rimeligt nemt at gå til. Nede i Danmarksgade ligger der en arabisk købmand, hvor de er søde til at hjælpe hvis man ikke kan finde det rigtige. Efter råd fra min deltager købte jeg tahina (tahin) dernede og det skal efter hendes mening altid være den i den store, brune bøtte og som hedder noget med "C". Den smager også meget bedre end fx Urtekrams og så er den noget billigere.

Hummusen lavede jeg helt fra bunden. Jeg kogte hele posen og brugte ca. halvdelen. Den anden halvdel ligger i min fryser, så det er nemt at tage dem op til en anden gang.
Har du ikke lige tiden til at udbløde, koge, afkøle og blende, så brug kikærter fra dåse. Jeg foretrækker at koge dem selv, da det så er muligt at koge dem lidt mere ud og de dermed er nemmere at blende.

Hummus (stor portion)
500 g. kikærter
1 tern grøntsagsbouillon
2½-3 dl. vand
2½-3 dl. smagsneutral olie
3 store fed hvidløg, presset
saft af 1 citron
2-3 spsk. tahin
salt, peber

Kom kikærterne i en stor gryde eller skål og dæk dem med vand. Udblød kikærter i ca. 1 døgn på køl.
Hæld vandet fra og tilsæt nyt vand. Kog kikærterne sammen med bouillon i ca. 1 time til de er helt møre. Hæld vandet fra og lad dem køle af.
Tag ca. halvdelen af kikærterne fra og frys dem ned.
Blend den anden halvdel sammen med vand, olie, hvidløg, citronsaft, tahin, salt og peber. Jeg synes det er nemmest i en foodprocessor.
Tilsæt vand til du når den ønskede konsistens og smag til med citronsaft, tahin og salt.
Kan opbevares på køl i ca. 1 uge.

Smukke farver og masser af "knas"- en fin kontrast til de lidt mere "bløde" elementer af menuen.

Radiser og persille købte jeg hos den arabiske grønthandel, der havde nogle rigtigt fine og billige grøntsager. Jeg fik hvertfald meget mere persille for pengene hos ham end i andre supermarkeder.
Salaten her lavede jeg lidt på slum, så det anbefaler jeg også bare at du gør.
Den består af:

  • Radiser  i meget små tern.
  • Tomater uden kerner i små tern.
  • Agurk uden kerner i små tern
  • Granatæbler
  • En pæn slat olivenolie
  • En stor håndfuld finhakket persille.
Bare bland det hele godt og lad det stå og trække.

Hummus og baba ganoush liger hinanden af udseende, men både smag og konsistens er helt anderledes.

Baba Ghanoush er en slags auberginedip med en let røget smag. Det minder meget om hummus, men har en helt anden smag fra auberginerne og en lidt  mindre grynet konsistens.
Den kan laves helt fra bunden med friske auberginer eller som her, hvor jeg har lavet den med auberginemousse fra dåse. Dåserne køber jeg hos min lokale grønthandler til 10 kr. pr. stk, så jeg synes ikke rigtigt det kan betale sig at lave den fra bunden :)


Auberginemousse (stor portion)
2 dåser auberginemousse
½ dl. vand
1½ spsk. tahin
2 fed hvidløg, presset
saft af 1 citron
salt.
granatæblekerner

Blend det hele hurtigt sammen og smag til med citron og salt.
Anret pænt i en skål og top med granatæblekerner.
Server med arabisk fladbrød.