onsdag den 1. februar 2012

Ølandshvedebrød

 Jeg har længe haft lyst til at bage Ølandshvedebrødet fra Claus Meyers bog "Meyers Bageri" og nu hvor der var masser af surdej at tage af fra pizza-bageriet, så skulle det være. Meyers surdej kræver 10 dage og det rækker min tålmodighed altså ikke til!
Det er endnu et brød, der kræver en køkkenmaskine, men håber I har forståelse for min nye store kærlighed:)
Opskriften giver 2 små, lidt flade brød, som smager helt vildt godt! Saftigt og med den der helt specielle smag, som Ølandshvede nu har:)
Jeg køber Ølandshvede fra Aurion i Salling Super, men jeg ved også, at Meyers eget mærke forhandles i bla. Kvickly.

Her kommer opskriften så:

Ølandshvedebrød (2 små brød)
6 dl. koldt vand
25 g. surdej af hvede
5 g. gær
400 g. sigtet ølandshvede
200 g. fuldkorn ølandshvedemel
15 g. groft salt

Rør 5 dl. vand, gær og surdej sammen.
Tilsæt begge slags mel og salt.
Kør først dejen på lav hastighed i 5 minutter og derefter på høj hastighed i 10-15 min.
Tilsæt den sidste dl. vand lidt efter lidt.
Dejen skal blive blød, meget elastisk og glat.
Kom den i en skål smurt med olivenolie, dæk den til med husholdningsfilm og lad den hæve i køleskabet natten over.
Næste dag vendes dejen ud på en meldrysset bord. Del den forsigtigt i 2 og form hver del til et lille brød uden at ælte det. Dæk dem til med et rent viskestykke og lad den hæve mens ovnen varmes op.
Kom en pizzasten eller en bageplade ind i ovnen og varm den op til 250 grader.
Når ovnen er varm placeres et af brødene på bagestenen og bages 20-25 min. til det lyder sprødt og hult. Bruger du en bageplade skal brødet først placeres på bagepapir.
Tag brødet ud og lad det køle af på en bagerist. Bag næste brød på samme måde.
Der er stadig masser af surdej tilbage efter både Pizza med surdej og det her brød.
Den er faktisk så fæl og grådig og besværlig, at jeg har givet den et navn: Herman!
Herman skal fodres hver dag for at holde sig i form, men det betyder også bare, at der bliver ved med at blive mere og mere af ham!
Det er ligesom at ha en af de der små maskiner man havde da man var lille, der både skulle fodres og leges med!

Opdatering:

Kan med fordel bages som boller i 12-15 min.
De bliver lidt flade, men passer perfekt til madpakken og er Kristians nye favorit:)

4 kommentarer:

Christina sagde ...

Hejsa..
Kan se du bager en masse lækre ting med ølandhvede, men hvor er det lige at det er til at købe henne?
VH Christina.

PS nyder at følge med på din blog .. :)

MissMuffin sagde ...

Hej Christina
Som skrevet i indlæget, så kan det fåes i Kvickly og Salling super- i Salling fåes både fin og grov ølandshvede:)

Christina sagde ...

Takker. Havde jeg da vist lige overset. :)

MissMuffin sagde ...

Christina, det kan jo ske:) Nu kan du hvertfald komme afsted efter noget og få det afprøvet- det har virkeligt en lækker smag:)