mandag den 27. februar 2012

MissMuffins Surdejs-guide


Efter jeg er begyndt at bage meget med surdej kommer der også mange spørgsmål om surdej.
Derfor denne lille guide:)
Det er den måde, som jeg gør det på. Jeg er sikker på, at der er mange andre, der gør det på andre måder, men det er sådan her, at det virker for mig.

Fordelene ved at bruge surdej er mange, men det vigtigste er smagen. Surdej giver en helt anden smag til brødet pga. syrligheden, men den begrænser også smagen af gær, idet at der kun skal bruges ganske lidt gær, når der tilsættes surdej.

Første punkt er at lave en surdej. Når man bager rugbrød bruger man oftest en lidt grovere surdej, mens man oftest bager lysere brød på surdej af hvede.
I opskrifterne kan surdejen variere lidt, men jeg bruger altså bare den jeg nu har, for ellers kan man nemt ende med at have flere igang.
Kun hvis jeg bager rugbrød bruger jeg en grov surdej.
Det kan også anbefales at lave pizzadej med surdej i, for det giver den helt rigtige smag.

Surdej af hvede
Dag 1: 2 dl. lunken vand, 2½ dl. hvedemel og 1 spsk. flydende honning
Dag 2: 1 dl. lunken vand og 1½ dl. hvedemel
Dag 3: 1 dl. lunken vand og 1½ dl. hvedemel

På dag 1 røres alle ingredienserne sammen til en tynd grød. Dæk den til med husholdningsfilm og lad den stå på køkkenbordet. Den skal begynde at boble og dufte syrligt.
På dag 2 og dag 3. røres mel og vand i dejen og den hviler igen tildækket på køkkenbordet.
På 4. dagen er surdejen nu klar til at blive brugt.

Opbevaring:
Jeg opbevarer min surdej i en bøtte med låg i køleskabet.
Andre foretrækker at have den stående på køkkenbordet, men der bliver den ofte dårlig for mig, så det gør jeg kun, når surdejen startes op.

Fodring:
En surdej skal "mades" for at holde sig frisk.
Jeg mader min surdej ca. 2 gange om ugen med vand og mel.
Jeg gør det lidt på slump, men ca. ½ dl. vand og 1 dl. hvedemel, som bare røres i surdejen. Den skal have konsistens som en tynd grød.
Bruger du ikke af surdejen i en periode bliver den jo hurtigt meget stor og så er det en god ide at kasserer halvdelen af den- måske nogen i din omgangskreds ville sætte pris på den?
Opbevarer du surdejen på køkkenbordet skal den fodres hver dag for at holde sig frisk.

Friskhed:
Jeg tror ikke, at der er nogle regler for, hvor gammel en surdej må være.
Den skal dog dufte friskt og let syrligt af øl eller gær.
En surdej kan både blive dårlig eller "dø". Surdejen skal ved stuetemperatur boble og hæve en smule, ellers dur den ikke længere.

Konsistens og duft:Surdejen skal dufte frisk og syrligt.
Hvis du vælger at have den til at stå på køkkenbordet kan den godt komme til at lugte lidt skarpt. Så skal du blot kassere halvdelen af den og så fortsætte med at fodre den.
Kommer surdejen til at lugte dårligt og af "sur skraldespand" så skal den ud, for så er den ikke god længere.
Surdejen skal være tynd og rigtig klistret. Den kan godt finde på at skille lidt, men det betyder ikke noget. Så skal den bare røres rigtig godt igennem.


Brug af surdej:

Opbevarer du din surdej i køleskabet som jeg gør, så skal den lige have lov at stå en halv times på køkkenbordet inden den kan bruges.
På den måde kan du også lige tjekke, at der er liv i den stadigvæk.
Når du har brugt af surdejen er det en god ide lige at fodre den igen.

Navngivning:
Jeg har engang læst, at man skal give sin surdej et navn. Derfor hedder min surdej Herman:)
Når surdejen har et navn, så binder du dig nemmere til den og husker dermed også bedre at passe den:)


11 kommentarer:

Heidi sagde ...

Genialt med sådan en gudie.. -nu er der ingen undskyldning, det er bare at komme i gang! :O)

Frøken Uldbjerg sagde ...

Sikke en fin guide! Jeg har mange gange forsøgt mig hvedebrødssurdej, og det lykkes kun halvdelen af gangene. Nu må jeg prøve igen :)

MissMuffin sagde ...

Heidi, det er nemlig bare at komme igang- for det er slet ikke så svært, som man tror:)

Frøken Uldbjerg, jeg har hvertfald succes med den her opskrift og fremgangsmåde, så det håber jeg, at du også får:)

Piskeriset sagde ...

Hvis du vil prøve en surdej, der er endnu mere simpel, så tag en plastbøtte, hæld kærnemælk i den og smuldr et par gram gær i den. Rør det godt rundt og tilsæt så noget rugmel (så det har konsistens som blød sorbet). Lad det stå varmt - dvs. på køkkenbordet (er det vinter, så gerne tæt på en radiator). Så har du surdej efter 1½ til 2 dage :-)

Jeg er selvfølgelig altid modtagelig over for smagsprøver, hehehe!

Tutter sagde ...

Har længe læst med på din blog og ny tog jeg mig sammen : D Endnu en en surdej er født og jeg tror det bliver en god og tro følgesved : D

Christilina sagde ...

Højst sandsynligt et dumt spørgsmål, men skal der slet ikke gær i surdejen så? Kommer det i når man bager eller hvordan..?

MissMuffin sagde ...

Piskeris, det var også en nem surdej- især hvis man nu skulle bage et rugbrød. Synes tit, at rugbrøds-surdeje skal stå længe!

Tutter, det lyder bare godt! held og lykke med din surdej:) Det har også kikset nogle gange for mig, men nu kører det:)

Christina, der skal også være plads til "dumme spørgsmål":) Det viser bare, at mange tror det er langt sværere end det faktisk er!
Men nej, ingen gær i surdejen. Der opstår en helt naturligt gæringsproces, så det er kun nødvendigt med en lille smule gær når brødet skal laves.

Linda sagde ...

Så har jeg kastet mig ud i dette...
Jeg lavede den i går aftes, men jeg synes ikke rigtig der er sket noget. Det er da meningen at den skal boble nu, ikke?
Jeg dækkede glasset med husholdningsfilm, laver du huller i det?
Jeg ved ikke om det har noget at gøre med at jeg kun lavede en halv portion - hvad tror du?
Jeg håber du kan komme med nogle forslag - ellers må jeg jo bare starte igen :-)

MissMuffin sagde ...

Linda, der skulle gerne være sket noget allerede nu.
Jeg tror, at portionen er for lille. Jeg kommer husholdningsfilm løst over, så den får en smule luft, men jeg plejer ikke at lave huller oveni..

Linda sagde ...

Holger lever... Jeg synes lige at du skal vide at min surdej åbenbart bare var lidt langsom i optrækket.
Han står nu med fine bobler og lugter frisk syrligt.

Tak for hjælpen :-)
Glæder mig til at den skal i brug i weekenden.

MissMuffin sagde ...

Linda, det kan være noget med temperaturen hjemme hos dig at gøre:) Herhjemme er der altid meget varmt, så der går det hurtigt:)
God fornøjelse med Holger:)