onsdag den 29. februar 2012

Arvegods

Mange af mine ynglings-ting er arvestykker.
Især er jeg glad for sølvtøjet og et lille bord jeg har fået af mormor, stellet jeg har fået af farmor og karlekammerskabet og juleskeerne fra Kristians mor.
Mormor er god til at tænke på mig, når det kommer til arvestykker fra mine oldeforældre. I lørdags fik jeg denne gamle kulspand, der stammer fra min morfars mor. Jeg kom vidst lige tids nok til at redde den fra min misundelige mor:)
Jeg elsker den allerede! Nok har vi ikke ligefrem brug for at opbevare kul, men den passer perfekt til opbevaring af magasiner og reklamer, som ellers tit ender med at ligge i vejen.
Selvom jeg knapt kan huske mine oldeforældre, så betyder det alligevel lidt, at have nogle ting, der har gået i arv i familien. Mange af tingene er helt unikke og bliver meget mere hyggelige, når de har en historie.
Jeg har også en del loppefund, som jeg er ret glad for. Selvom jeg ikke kender deres historie, så har de alligevel patina og sjæl.

Men, mit allerbedste "Arvegods" er altså Emma:)

tirsdag den 28. februar 2012

MissMuffins Pampasstykker

Jeg elsker Sallings pampasstykker og nu kan jeg bage mine egne til langt billigere penge:)
De er sprøde uden på og saftige inden i, med masser af græskarkerner, for dem elsker jeg.
Maltsirup har jeg købt igennem en bager, men det fåes vidst i Sallings Supermarked. Udover den flotte farve giver den en sød og mørk aroma til brøddet.
Bag dem, de er super lækre og ret tætte på Sallings variant:)


MissMuffins Pampasstykker (10 stk.)
10 g. gær
6 dl. vand
1 dl. hvedesurdej
1½ spsk. groft salt
1 spsk. olivenolie
3 spsk. maltsirup
100 g. græskarkerner
400 g. fuldkornsdurrummel
ca. 400 g. hvedemel

Rør gæren ud i vandet.
Tilsæt surdej, salt, olie, maltsirup, græskarkerner og fuldkornsdurrummel.
Tilsæt hvedemelet lidt af gangen og ælt til, at dejen er fast, men stadig lidt blød og klistret.
Den skal æltes rigtig længe og rigtig godt- jeg gjorde det selvfølgeligt på røremaskine:)
Smør en skål med olivenolie og kom dejen heri.
Dæk med husholdningsfilm og lad den hæve i køleskabet natten over.
Kom dejen ud på et meldrysset bord. Form den til en flad firkant uden at ælte dejen for meget. Del firkanten i 10 stykker og lad dem efterhæve ca. 30-45 min.
Varm ovnen op til 220 grader varmluft med en bagesten i.
Bag stykkerne i ca. 10-12 min. til de er sprøde og lyder hule.
Lad dem køle helt af på en bagerist.

Godmorgen:)

Igår var en meget lidt produktiv dag.
Jeg havde ellers planer om, at jeg skulle have lavet en masse herhjemme, men jeg havde bare sån en ond hovedpine lige midt i panden, så det meste af dagen blev brugt på sofaen sammen med Emma.
Det skal der også være plads til!
Idag er der så fridag, for vores underviser er syg.
Den vil jeg så bruge på at nå alt det, som jeg ikke nåede igår; grundig rengøring af badeværelset, pudsning af fjernsyn og bærbare, strygetøj, en smule lektier og en let rengøring af hele hytten.
Dog kan jeg ikke afvise, at jeg bliver nød til at tage en lille bitte middagslur.
Emma er jo i løbetid og det lader hanhundene i huset os ikke glemme:)
Aftenen skal bruges til fødselsdag sammen med de dejlige Salling-piger:)

mandag den 27. februar 2012

Marcelkage

Min ynglings-kage på Penne Lane er ubetinget deres Gateu Marcel, så glæden var stor, da opskriften fandtes i Markus Grigos "Hjemmebag". Men den er altså ikke som Penny Lanes, der er mere luftig.
Denne marcelkage er nærmest helt konfekt-agtig og er bestemt rigtig lækker- bare ikke det, som jeg forbinder med en Gateu Marcel.
Jagten på den perfekte Gateu Marcel må så fortsætte!
Kagen her vil jeg nok komme til at bage igen, for den vil være den perfekte dessert sammen med is og frugt. Fordi den er så intens er der også til mange i sån en portion, for alt man behøver er bare et lille stykke:)

Marcelkage (10-12 stykker)
150 g. god, mørk chokolade
150 g. rørsukker
150 g. smør
90 g. pasturiserede æggeblommer
90 g. pasturiserede æggehvider
1 spsk. flormelis

Smør en lille springform(22 cm.) med smør og drys med lidt sukker.
Smelt chokolade og sukker sammen over vandbad eller i mikroovnen.
Smelt smørret i en gryde.
Når smørret er smeltet piskes chokoladeblandingen i. Pisk til en jævn masse.
Varm massen op til ca. 85 grader. Pisk æggeblommen i og bliv ved med at piske, til massen skiller. Tag massen af varmen når den skiller og bliv ved med at piske, til massen igen samler sig og bliver tykkere. Afkøl den lidt.
Pisk æggehviderne til en glat marengs sammen med flormelis.
Pisk en fjerdel i chokolade-massen og vend herefter marengsen i chokolademassen af tre omgange.
Fyld ca. 2/3 dele af massen i springformen.
Bag den ved 175 grader varmluft i ca. 25 min.
Afkøl kagen i springformen og hæld så resten af chokolademassen over.
Lad den afkøle helt i køleskabet.

MissMuffins Surdejs-guide


Efter jeg er begyndt at bage meget med surdej kommer der også mange spørgsmål om surdej.
Derfor denne lille guide:)
Det er den måde, som jeg gør det på. Jeg er sikker på, at der er mange andre, der gør det på andre måder, men det er sådan her, at det virker for mig.

Fordelene ved at bruge surdej er mange, men det vigtigste er smagen. Surdej giver en helt anden smag til brødet pga. syrligheden, men den begrænser også smagen af gær, idet at der kun skal bruges ganske lidt gær, når der tilsættes surdej.

Første punkt er at lave en surdej. Når man bager rugbrød bruger man oftest en lidt grovere surdej, mens man oftest bager lysere brød på surdej af hvede.
I opskrifterne kan surdejen variere lidt, men jeg bruger altså bare den jeg nu har, for ellers kan man nemt ende med at have flere igang.
Kun hvis jeg bager rugbrød bruger jeg en grov surdej.
Det kan også anbefales at lave pizzadej med surdej i, for det giver den helt rigtige smag.

Surdej af hvede
Dag 1: 2 dl. lunken vand, 2½ dl. hvedemel og 1 spsk. flydende honning
Dag 2: 1 dl. lunken vand og 1½ dl. hvedemel
Dag 3: 1 dl. lunken vand og 1½ dl. hvedemel

På dag 1 røres alle ingredienserne sammen til en tynd grød. Dæk den til med husholdningsfilm og lad den stå på køkkenbordet. Den skal begynde at boble og dufte syrligt.
På dag 2 og dag 3. røres mel og vand i dejen og den hviler igen tildækket på køkkenbordet.
På 4. dagen er surdejen nu klar til at blive brugt.

Opbevaring:
Jeg opbevarer min surdej i en bøtte med låg i køleskabet.
Andre foretrækker at have den stående på køkkenbordet, men der bliver den ofte dårlig for mig, så det gør jeg kun, når surdejen startes op.

Fodring:
En surdej skal "mades" for at holde sig frisk.
Jeg mader min surdej ca. 2 gange om ugen med vand og mel.
Jeg gør det lidt på slump, men ca. ½ dl. vand og 1 dl. hvedemel, som bare røres i surdejen. Den skal have konsistens som en tynd grød.
Bruger du ikke af surdejen i en periode bliver den jo hurtigt meget stor og så er det en god ide at kasserer halvdelen af den- måske nogen i din omgangskreds ville sætte pris på den?
Opbevarer du surdejen på køkkenbordet skal den fodres hver dag for at holde sig frisk.

Friskhed:
Jeg tror ikke, at der er nogle regler for, hvor gammel en surdej må være.
Den skal dog dufte friskt og let syrligt af øl eller gær.
En surdej kan både blive dårlig eller "dø". Surdejen skal ved stuetemperatur boble og hæve en smule, ellers dur den ikke længere.

Konsistens og duft:Surdejen skal dufte frisk og syrligt.
Hvis du vælger at have den til at stå på køkkenbordet kan den godt komme til at lugte lidt skarpt. Så skal du blot kassere halvdelen af den og så fortsætte med at fodre den.
Kommer surdejen til at lugte dårligt og af "sur skraldespand" så skal den ud, for så er den ikke god længere.
Surdejen skal være tynd og rigtig klistret. Den kan godt finde på at skille lidt, men det betyder ikke noget. Så skal den bare røres rigtig godt igennem.


Brug af surdej:

Opbevarer du din surdej i køleskabet som jeg gør, så skal den lige have lov at stå en halv times på køkkenbordet inden den kan bruges.
På den måde kan du også lige tjekke, at der er liv i den stadigvæk.
Når du har brugt af surdejen er det en god ide lige at fodre den igen.

Navngivning:
Jeg har engang læst, at man skal give sin surdej et navn. Derfor hedder min surdej Herman:)
Når surdejen har et navn, så binder du dig nemmere til den og husker dermed også bedre at passe den:)


søndag den 26. februar 2012

I skoven...



Efter vi hele dagen i går ikke lavede andet end at sidde på vores flade og fylde os med gode sager, så var en tur ud i det dejlige vejr tiltrængt!
Så vi kørte en tur i skoven sammen med Emma, men vi kan da også kalde hende "hormonella"! Emma er i løbetid, så hun er hele tiden rastløs, påtrængende og hysterisk.
Havde jeg fået hende noget før, så havde jeg fået hende sterelliseret!
Efter en lang gåtur i skoven og et efterfølgende bad har der dog været ro hele eftermiddagen, bortset fra en til tider heftig snorken fra det ene hjørne af sofaen:)
Ro til vasketøj, middagslur og hygge-læsning. Snart står den nok nærmere på lektie-læsning, for efter en uges ferie starter hverdagen igen imorgen..

Koldhævet Hvedebrød

Uhm, sån et lunt brød med knassprød skorpe er virkeligt luksus en lørdag morgen.
Brødet er lavet på den fortrukne måde; røremaskine, surdej og koldhævning. Resultatet er helt perfekt, for brødet er luftigt, saftigt og med en helt spød skorpe, der har en lille smagsnote af usaltede popcorn. Det lyder måske lidt mystisk, men det er virkeligt et af de bedre brød, som jeg har bagt!
Han kan noget med brød, ham Meyer, for opskriften er endnu en gang fra Meyers bageri. Eller, det er sån set han bager Nicolai Halken Skytte, som er ret sej til det med brød:)
Eneste minus er, at de ikke blev så høje, så det giver nogle lidt smalle skiver, men det betyder nu ikke så meget, når det bare skal bruges til morgenbordet.
I denne opskrift kan du udskifte surdejen med 1 dl. yoghurt naturel, hvis du ikke har surdej på lager.
Jeg udskiftede grahamsmelet med Evolo fuldkornsmel på rug og så brugte jeg kun 800 g. hvedemel, og ikke 1 kg. som i opskriften.

Koldhævet Hvedebrød (2 små brød)
8 dl. koldt vand
10 g. gær
1 dl. surdej
30 g. havsalt
200 g. Evolo fuldkornsmel af rug
800-1000 g. hvedemel

Hæld det kolde vand i en skål og rør gæren ud heri.
Rør surdej, salt og fuldkornsmel heri.
Tilsæt melet(start med 800 g.) og rør dejen på rørmaskinen i 6-8 min, først ved lav hastighed og når den er samlet ved høj hastighed.
Dejen skal være fast, glat og elastisk, så tilsæt mere mel hvis det er nødvendigt.
Har du ikke en røremaskine æltes dejen i hånden, til den er fast og elastisk. Den skal æltes længe!
Smør en stor skål med rapsolie og kom dejen heri.
Dæk skålen med husholdningsfilm og lad den hæve i køleskabet natten over.
Næste dag vendes dejen ud på et meldrysset bord og deles i 2 brød, som formes til brød.
Drys dem med lidt mel og læg et rent viskestykke over. Lad dem efterhæve et par timer.
Sæt en bagesten i ovnen og varm den op til 250 g. varmluft.
Når ovnen er varm placeres brødene (evt. 1 af gangen) på bagestenen og bages 20-25 min.
Afkøl brødene på en bagerist.

lørdag den 25. februar 2012

Lørdag i billeder

 Morgentur med Emma i storm og smuk solopgang:)

 Lækker frokost hos Charlotte og Carsten i Kvissel.
Hummerhaler, Braided Pesto Bread, salat og mayo.
Tøsesnak, playstation og masser af hygge.
Aftensmad hos mormor, sammen med mor.
Livretten: Mormorkylling med kartofler, gulerødder og sursødsauce.

Behøver jeg sige, at vi er trætte, mætte og glade:)

Chokoladecupcakes med brombærmarmelade

Torsdag aften skulle jeg være sammen med den gamle gruppe til en omgang Bezzerwizzer, så jeg greb straks chancen for at bage kage. Efter lidt snak frem og tilbage kunne jeg høre, at flertallet stemte for noget med chokolade og sådan blev det.
I sidste uges AltForDamerne var det et bage-tillæg med, hvor jeg havde kigget lidt på de her cupcakes. Jeg havde nemlig et lækkert glas brombærmarmelade i skabet, det lige kunne bruges dertil.
Nu hvor jeg ikke lige havde friske brombær til at pynte med valgte jeg at indfarve noget marcipan med lilla pastafarve og udstikke nogle fine små blomster.
Den kage-glade gruppe var meget begejstret for kagerne, selvom vi nok kunne blive enige om, at det var nogle små, søde bomber- sån er det, når der er frosting ovenpå!
Brombærmarmeladen gav lidt syrlighed og saftighed til kagerne, så det er ikke sidste gang der kommer marmelade i mine cupcakes:)
Jeg valgte at erstatte halvdelen af kakaoen i frostingen med finthakket, mørk chokolade og det virkede fint- bar husk at hak det rigtig fint, så det ikke sidder fast i tyllen:)
Her kommer opskriften så:

Chokoladecupcakes med brombærmarmelade (12 stk.)
125 g. smør
100 g. grofthakket, mørk chokolade
300 g. brombærmarmelade
150 g. rørsukker
2 æg
150 g. hvedemel
1 tsk. bagepulver

Frosting:
100 g. blødt smør
150 g. flormelis
25 g. kakao
25 g. finthakket, mørk chokolade
4-5 spsk. vand

Smelt smørret i en lille gryde.
Når det er næsten helt smeltet røres chokoladen i og gryden tages af varmen. Rør, til chokoladen er smeltet helt sammen med smørret og lad det køle lidt af.
Pisk chokolade-blandingen sammen med brombærmarmelade, sukker og æg.
Bland mel og bagepulver og pisk det i dejen. Pisk kun til, at dejen netop er ensartet.
Fordel 12 muffinsforme i en muffinplade og fordel dejen heri.
Bag dem ved 180 grader i ca. 25 min.
Lad dem køle lidt af i pladen inden de tages op og afkøles helt på en rist, inden de kan pyntes.
Til frostingen piskes smørret blødt.
Tilsæt flormelis, kakao, chokolade og vandet lidt af gangen.
Pisk til alt er godt blandet og frostingen er luftig.
Fyldt den i en sprøjtepose med stjernetylle og fordel den over de helt afkølede cupcakes.
Pynt med lige hvad du har lyst til, fx. friske brombær, krymmel eller marcipanblomster.

fredag den 24. februar 2012

Bageglæde..

Jeg ÆÆÆLLLSKEEEERR virkeligt min KitchenAid:)
Den får lov at køre flere gange om ugen, både når der skal bages, piskes eller røres fars. Det er meget nemmere med sån en maskine, for den laver alt det hårde arbejde mens jeg kan lave noget andet.
Okay, Kristian synes vidst nu godt nok det tar lidt overhånd nogen gange. Fx. da jeg den anden dag både havde gang i KitchenAid'en, mikroovnen, ovnen og havde en gryde på komfuret:)
Samtidig med jeg fik KitchenAid'en har jeg også fået meget mere glæde af Meyers Bageri.
Mange af opskrifterne kræver surdej og maskine og det er jo ikke noget problem længere:)
Før jeg havde min køkkenmaskine og blev glad for at bage med surdej synes jeg, at alle andre der kun postede opskrifter, der krævede køkkenmaskine og surdej var skide irriterende.
Nu er jeg det selv, haha!!
Endnu en dej rørt på køkkenmaskine og med en klat af surdejen Herman står nu på køl og hæver, ind til den imorgen kan forvandles til nybagte franskbrød.
Ja, for koldhævning er også snart den eneste metode jeg bruger:)

Gnocchi med parmaskinke og cherrytomater

Gnocchi er en slags pasta lavet på kartofler, som er formet til små kugler.
jeg har aldrig prøvet gnocchi før, men jeg tror nu heller ikke, at jeg kommer til det igen... Smagen er fin nok, de smager ikke af ret meget ligesom pasta ikke gør, men konsistensen er dum. De er alt for bløde og klistrede når man tygger i dem!
Det smagte nu fint nok, sammen med den sprøde parmaskinke og de søde tomater.
Opskriften er fra Jamie Oliver Magazine nr. /2012.

Gnocchi med parmaskinke og cherrytomater (2 pers.)
1 pk. gnocchi
4 skiver parmaskinke
1 lille bakke cherrytomater
1 stor håndfuld frisk spinat
1 lille løg
1 fed hvidløg
ca. ½ dl. fløde
1 sps. marsala
salt, peber, olivenolie

Kog gnocchien efter anvisning på pakken.
Steg parmaskinke sprød på en tør pande.
Skyl spinaten og lad den dryppe af.
Hak løget fint og pres hvidløget. Steg dem i en smule olivenolie, til de er bløde og klare.
Kom tomater ved og lad dem svitse med et øjeblik.
Tilsæt spinat, fløde og marsala og lad det simre til, at spinaten er faldet sammen.
Smag til med salt og peber.
Lad gnocchien dryppe af og vend den hurtigt sammen med saucen.
Spisses med det samme med parmaskinken til.

torsdag den 23. februar 2012

Nem Tunmousse

Et af mad-målene for 2012 er, at spise mere hjemmelavet pålæg, for det købte pålæg er fuld af fedt, salt og tilsætningsstoffer.
Ind til videre går det også fint nok, men der kan ikke blive ved med at være æg, frikadeller og kylling med på madpakken, så inspiration til lækkert og mande-venligt pålæg modtages gerne:)
Denne uge lavede jeg en tunmousse fra Arla, som smager dejligt, mildt og har en god konsistens, helt uden at indholde en masse smør.
Den kunne sagtens trække noget mere smag fra løg, krydderurter og krydderier, men nu var det primært Kristian der skulle spise den, så jeg fulgte den oprindelige og børnevenlige opskrift:)
Kristian har haft et par stykker rugbrød, skiver af tomat og agurk og så en lille bøtte med tunmousse med, så han bare lige skulle samle det til sidst.

Nem Tunmousse
2 ds. tun i vand
3 dl. fromage frais
3 blade husblas
1 tsk. friskpresset citronsaft
1 knsp. chili
1 tsk. salt

Hæld tunen til afdrypning i en fintmasket si.
Læg husblasen i blød i koldt vand i 5 min.
Tag den op med det vand der hænger ved og smelt den over vandbad.
Del tunen fint og bland den med fromaige frais, citronsaft, chili og salt. Smag til.
Afkøl husblassen en smule og vend den så i tunen.
Dæk skålen til og lad den stivne i mindst 5 timer.

Meyers Burgerboller- med et groft twist

Jeg forstår det altså ikke, det der med at ælte smørret i til sidst. Det er besværligt og resultatet bliver ikke bedre efter min mening.
Men ham Meyer kan godt lide at være besværlig og selvom jeg godt nok kom smørret i til sidst, så forenklede jeg metoden lidt mere og fik stadig dejlige, saftige boller ud af det:)
I mange burgerbolle-opskrifter synes jeg der er ret så meget sukker i set i forhold til, at det er en bolle der skal spises med kød og grøntsager. Der skulle også en del sukker i denne opskrift, men jeg skar lidt af og erstattede lidt af hvedemelet med fuldkornshvedemel.
Vi fik dem den dag vi spiste svampedeller, men de er også gode i madpakken.

Meyers Burgerboller (6 stk.)
15 g. gær
2½ dl. lunken vand
5 g. groft salt
20 g. sukker
150 g. fuldkornshvedemel
250 g. hvedemel
30 g. blødt smør

Rør gæren ud i vandet og tilsæt salt, sukker, fuldkornshvede og hvedemel.
Ælt dejen rigtig godt- enten i hånden eller på de elskede røremaskine.
Til sidst æltes smørret i, til dejen er fast og smidig.
Lad den hæve lunt og tildækket i 1 times tid.
Kom dejen ud på et meldrysset bord uden at ælte den. Del den i 6 stykker og tril til runde boller. Rul dem runde og flade med en kagerulle.
Læg bollerne på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve 30 min.
Pensel dem med vand og drys med sesamfrø.
Bag dem 10-12 min. ved 200 grader varmluft, til de lyder sprøde og hule.
Lad dem afkøle helt på en bagerist.

onsdag den 22. februar 2012

Onsdags-hygge


På sån en kedelig, blæsende og våd onsdag aften er det skønt med lidt hyggelæsning- til pleje af både den ene og den anden nørdede side af mig:)
Emma hader regn og blæst, så hun vil ikke ud i haven. Hun plager dog konstant om at komme ud at gå, men så snart jeg åbner døren ud til kigger hun på mig, som jeg er verdens største dyreplager. Sikke et cirkus!
Jeg er vildt træt efter en sen aften igår og en tidlig vagt idag, så jeg tror ikke, at det bliver sent, at jeg mødes med dynerne idag.
Imorgen er der heldigvis fridag! Eneste punkt på programmet er, at bage en eller anden form for kage inden jeg skal mødes med den gamle gruppe imorgen aften.
Skal bare lige beslutte mig for hvilken opskrift jeg skal vælge!

Shan Kou

Igår var jeg på Shan Kou i Aalborg, som tilbyder "running sushi" i den ene ende af det gamle Rossdals. Nu er jeg ikke den store fan af sushi, men jeg var blevet lokket med af naboerne.
Det er jo nærmest det rene familie-kollektiv vi bor i, for ejendommen beboere er min farmor og farfar, min farmors bror, svigerinde og deres yngste datter, min onkels studiekammerat fra gymnasietiden og så min fætter og hans kæreste. Så det er familieliv på godt og ondt!

Nu var det så heldigvis den gode side der blev luftet igår, for det var sammen med min "kusine" og min fætters kæreste, at jeg var ude at spise- desværre uden kamera.
Nu er sushi jo ikke lige mig, men der er også andre ting at vælge imellem- bla. varme malaysiske specialiteter, stegte nudler og dybstegte retter. Desuden var der også små skåle med tangsalat, wasabiærter, bønner, frugt og et par dybstegte desserter.
Jeg spiste ikke så meget af sushien, men den jeg smagte virkede rigtigt frisk, så smukt ud og smagte godt. Alt var anrettet rigtig fint og jeg kunne forstå på de to andre, at udvalget var rigtig fint- bla. fordi flere stykker rummede ål.
De andre retter smagte også godt, alt virkede friskt og var ordenligt koldt og varmt. Det var også lækkert med den friske frugt.
Prisen var 198 kr. og så 38 kr. for en stor sodavand.

Jeg kan faktisk rigtig godt li konceptet med alle de små retter der kommer kørende, for sortimentet var ret stort og det var bare at spise løs. Meen, i forhold til hvad jeg kan spise var 198 kr. måske lidt dyrt, men det ved jeg også godt at sushi er. Jeg sætter bare ikke så stor pris på det, at jeg synes det er pengene værd:) Kan man spise meget er prisen nu rimelig nok.
Restauranten er pæn, ren og der blev jævnligt tømt tallerkner fra vores bord. Betjeningen var venlig, men ikke noget særlig- jeg havde ret svært ved at forstå hvad der blev sagt selvom det var ganske lidt kontakt vi havde med tjeneren.
Jeg kunne læse flere steder på nettet, at det var en god ide at komme tidligt, for sortimentet ville blive noget mindre senere på aftenen. Vi kom 17.30 og der var masser af vælge imellem, mens der omkring kl. 20.15, hvor vi gik, ikke var ret meget at vælge imellem. Så skal du spise på Shan Kou, så kom tidligt!

tirsdag den 21. februar 2012

Grigos Luksuspandekager

Idag er det Pandekagedag!
Vi tyvstartede dog og fik pandekager igår, for jeg er nemlig ikke hjemme i aften og Kristian elsker bare pandekager.
Dog var den første opskrift jeg prøvede fra "Grigos Hjemmebag" lidt en skuffelse, for pandekagerne var ikke helt som jeg gerne ville. Dejen var meget tynd og pandekagerne bulede og vred sig under stegningen- dog skal det siges, at de heller ikke fik lov til at hvile et par timer, som stod i bogen.
Til gengæld var smagen helt i top! Sammensætningen af citronskal, appelsinskal og vanilje var dog helt perfekt, så den skal prøves igen.
Så hvis du skal bage pandekager idag, så vil jeg anbefale Mette Blomsterbergs Pandekager, for de bliver gode hver gang:)

Grigos Luksuspandekager (5-7 stk. stk.)
3 æg
50 g. hvedemel
25 g. sukker
½ vaniljestang
skal af ½ usprøjtet appelsin
skal af ½ usprøjtet citron
50 g. smør
1 dl. sødmælk
1 dl. piskefløde

Start med at flække vaniljestangen og skrabe kornene ud. Mos dem sammen med sukkeret, så det bliver godt fordelt.
Smelt smørret.
Pisk først æg, vaniljesukker, citronskal, appelsinskal og mel sammen.
Pisk det smeltede smør i og herefter mælk og fløde.
Lad dejen hvile nogle timer i køleskabet.
Steg store, lidt tykke pandekager på en meget varm pandekagepande med en lille smule smør.
Når pandekagerne er lune foretrækker jeg dem med syltetøj (her en god øko-hindbær) og vaniljeis.
Da jeg var lille fik vi altid de kolde pandekager, som var tilbage,  smurt med et tyndt lag smør med på madpakken dagen efter. Det var virkeligt luksus!
De fleste synes det er lidt underligt, men jeg elsker det stadigvæk!

mandag den 20. februar 2012

Svampedeller

Ikke det bedste billede, men jeg håber I overlever:)
Ugens vegetariske indslag blev burgere med svampedeller, med inspiration herfra.
De blev rigtigt vellykkede, med en sprød skorpe og en "svampet" indre:P Vi spiste 2 hver, så nu er jeg spændt på at se hvordan de er imorgen, for jeg håber de er gode på rugbrød, så der er til pålæg.
Det er ikke fordi der er svære at lave, men det tager noget tid- især fordi de skal hvile i køleskabet 45 min. til en time, men det er nødvendigt for at de ikke går i stykker når de steges.
Vi fik dem i burgerboller(opskrift følger) sammen med spinat, agurk og tomat. Jeg rørte en dressing til af yoghurt naturel, urtesalt, et lille dryp honning og friskhakket purløg.
Super lækker aftensmad!

Svampedeller (10 stk.)
500 g. champignon
1 lille løg
2 fed hvidløg
½ tsk. stødt spidskommen
½ tsk. tørret koriander
2 æg
1 dl. revet mozzarella
2-2½ dl. rasp
salt, peber, olivenolie

Rens champignonerne og del dem i halve eller kvarte alt efter størrelse.
Rist dem i en lille smule olivenolie på en varm pande, til væden er fordampet- jeg gjorde det over 2 omgange.
Tag dem af panden og lad dem køle lidt af, inden de hakkes fint.
Hak løget fint og pres hvidløg.
Bland champignon, løg, hvisløg, krydderier, æg og ost i en skål.
Tilsæt rasp indtil "farsen" føles nogenlunde som en frikadellefars. Den skal være våd, men til at forme.
Form 10 deller og læg dem på et fad med bagepapir. Dæk dem til med husholdningsfilm og lad dem sætte sig i køleskabet i 45 min-1 time.
Varm olivenolie op i en stor pande- der skal være et tyndt lag olie, som dækker hele panden.
Steg dellerne i den varme olie ca. 5-7 min. på hver side til de er brune og sprøde.
Kom dem i et ildfast fad, dæk med staniol og sæt dem i ovnen ved 200 grader i 5 min.
Serveres med det samme- fx. i burgerboller eller pitabrød.

EFTER-SNAK:
Smager også udemærket kolde på rugbrød sammen med en smule af dressingen på:)

Marrokansk couscoussalat med kylling

En dejlig ret, der har potentiale til at blive rigtig god!
Opskriften er fra Magasinet Mad nr. 2/2011 og som jeg tit synes med opskrifter fra magasinet, så er det meget mildt. Så der må godt skrues lidt op for krydderurterne og kyllingen kunne godt trække lidt chili.
Havde jeg haft et granatæble var der nok også lige kommet lidt deri, for det ville passe godt.

Jeg lavede lidt ændringer ved at erstatte rucola med spinat og mandler med pinjekerner, for det var lige på lager.
Couscous er ikke noget, jeg har så stor erfaring med. Jeg synes det virkede en smule tørt, men næste gang prøver jeg lige at erstatte vandet med en god grøntsagsboullion, så tror jeg det bliver rigtig godt.
Kristian spiste faktisk ganske fornuftigt af det, så couscous er noget der skal eksperimenteres mere med- dog forbliver perlespelten nok min favorit:)
I opskriften skulle det hele spises ovenpå fladbrød, men jeg havde ikke li fået dem købt og efter en ordenlig fastelavnsbolle til "eftermiddags-kaffen" var sulten heller ikke sååå stor:)


Marrokansk couscoussalat med kylling (4 pers.)
300 g. kyllingeinderfilet
1 spsk. paprika
2 tsk. stødt spidskommen
1 spsk. olie
salt, peber, olivenolie

Couscoussalat:
250 g. couscous
1 spsk. olivenolie
2 spsk. frikspresset citronsaft
salt, peber
1 håndfuld persille, finthakket
1 lille håndfuld purløg, finthakket
1 stor håndfuld rucola eller spinat
20 g. hakkede mandler eller ristede pinjekerner
1 moden mango

Tilbehør:
Yoghurt naturel
Citronbåde
evt. 4 fladbrød

Bland kyllingen med de øvrige ingredienser i en plasticpose og lad det trække min. 30 min. i køleskabet- gerne længere.
Kom couscous'en i en skål og hæld kogende vand over, til det netop dækker.
Lad den trække i 15 min.
Steg kyllingen i en smule olivenolie imens, til den er sprød og gennemstegt.
Skær mangoen i tynde strimler.
Rør couscousen med olivenolie og citronsaft. Smag til med salt og peber.
Lige inden servering blandes rucola, krydderurter, mango og mandler i couscous'en.
Server salaten med den stegte kylling, en smule yoghurt og citronbåde, evt. ovenpå fladbrød.

søndag den 19. februar 2012

Fastelavn

Der blev ikke bagt hjemmelavede fastelavnsboller i år, men så er det godt at bageren kan hjælpe- og endda bor lige ovre på den anden side af vejen:)
Så efter en lille middagslur stod vi op til sån en basse her med flødeskum, creme og hindbærsyltetøj, som er favoritten herhjemme. Uhm....
Resten af dagen er bare forsvundet mellem fingrene på os og jeg har først lige sat den sidste maskine vasketøj over.
Godt jeg har ferie, så alt det "forsømte" kan indhentes.
Imorgen står den hvertfald på rengøring!

Coctail-night

Ulempen ved at være A-mennesker er, at uanset hvor sent man kommer i seng, så er man stadig A-menneske!
Det var nu ikke fordi jeg kom sent hjem i nat, men jeg kunne vidst godt li ha brugt et par timer mere under dynen. De må indhentes i eftermiddag, for mon ikke Kristian er med på en eftermiddags-lur:)
Aftenen igår var bare super hyggelig. Først dejlig mad og lidt vin hjemme hos Nicole, senere lækre coctails til Happy Hour på Cafe Stygge.
Jeg må nok indrømme, at det med at gå i Gaden og drikke mig fuld ikke siger mig ret meget længere, men en gang imellem er det selvfølgeligt rigtig sjovt. Det her er en anden måde at høre det på og det tiltaler mig langt mere, så mon ikke der bliver flere coctail-nights med veninderne i fremtiden:)

Udover en lille eftermiddagslur skal søndagen bruges på vasketøj, luftning af Emma og indkøb til ugen. Rengøringen gemmer jeg til imorgen hvor jeg har fri, for jeg vil hellere bruge så meget af søndagen som muligt sammen med Kristian.

lørdag den 18. februar 2012

Travl lørdag..

Så står den igen på arbejde. Lige her mega tidligt og fra morgenstunden af. Puuuhaa:)
I aften står den på middag hos Nicole, hvidvin, tøsesnak og senere en coctail eller to inde i byen.
Det skal nok blive godt:)


God Lørdag:)

fredag den 17. februar 2012

Fredag..

Denne uge er bare fløjet afsted!
Nu er der weekend og efter weekenden har jeg vinterferie!! Jubii:)
Først skal jeg dog li ha overstået arbejde idag og imorgen, men mon ikke det går.
Ferien er allerede godt booket ud med aftaler, lidt praktiske gøremål og så vil jeg lige se om jeg kan ta mig sammen og læse lidt lektier, så jeg ikke skal bruge så meget krudt på det i hverdagen.

Jeg har nu skiftet de lyse lokker helt ud og er blevet rigtig meget mørkhåret! Det er lidt underligt, men jeg synes nu, at det er meget pænt:)
Kristian siger ikke noget, men tror han er lidt lunken omkring det. Mænd og forandringer!
Nu må vi se hvor længe det holder, for mit hår er ikke ligefrem sundt efter maaaange år med månedlige afblegninger!

torsdag den 16. februar 2012

Raspberry Trifle Cupcakes


Nu var Telenor jo så romantiske, at Kristian skulle arbejde over Valentine Day, så i stedet sendte jeg lidt "Love" med ham på arbejde i form af de her små kager fra HummingBird Bakerys "Cake Day", som er en virkeligt smuk og skøn bog:)
I originalopskriften skulle der lægges et frisk hindbær ned i hver cupcake og så fyldes op med syltetøj, men jeg kom kun syltetøj i.
Kristians kollegaer havde vidst været ganske tilfredse og jeg synes også selv, at de blev ret gode.

Raspberry Trifle Cupcakes (12-15 stk.)
Cupcakes:

80 g. blødt smør
280 g. sukker
240 g. hvedemel
1 tsk. bagepulver
240 g. kærnemælk
1 tsk. vaniljeessens
2 æg

Creme-frosting:
500 g. kærnemælk
1 tsk. vaniljeessens
5 æggeblommer
100 g. sukker
30 g. mel
30 g. majsmel
200-250 g. double cream

Fyld:
ca. 100 g. god hindbærsyltetøj
evt. 12-15 friske hindbær

Pisk smør, mel, sukker og bagepulver sammen til en "krummet" masse.
Rør mælk, æg og vaniljeessens sammen.
Pisk det i melblandingen og pisk kun, til dejen netop er ensartet.
Fyld papirsforme i muffinplader og fordel dejen heri- de skal ca. være fyldt 2/3 op.
Bag dem ved 190 grader i ca. 18-20 min.
Lad dem køle helt af på en rist.
Mens de køler af laves cremen; bland mælk og kærnemælk sammen i en gryde og kog det op- kærnemælken skiller lidt, men det betyder ikke noget for det endelige resultat.
Bland æggeblommer med sukker, mel og majsmel til en tyk grød. Rør lidt af den kogende mælk i og kom det herefter i gryden med resten af mælken.
Pisk det rigtig godt igennem, så der ikke er nogen klumper. Pisk til cremen begynder at tykne.
Hæld den i en skål og lad den køle helt af i køleskabet.
Når kagerne skal laves piskes double cream'en til flødeskum og vendes sammen med cremen.
Med en lille kniv eller en teske laves der et lille hul i hver muffin, som fyldes med hindbærsyltetøj.
Pres toppen på igen.
Kom cremen i en sprøjtepose og fordel den over kagerne.
Pynt og så er der serveret:)

Efter Salling begyndte at forhandle mælk fra Osted Mejeri er der også kommet double cream på hylderne, hvilket jeg længe har ønsket at prøve.
Double cream er fløde med 50% mælkefedt, hvor almindeligt fløde indeholder 38% mælkefedt. Derfor er double cream også ret så tykt og har en meget tydelige flødesmag.
Nu hvor jeg har prøvet det tør jeg godt erstatte double cream med fløde i de fleste opskrifter. Skal den indgå i en creme eller ligende vil jeg nok ikke, for der vil den tykke konsistens være afgørende. I alt hvor den skal piskes op som flødeskum tror jeg ikke, at det er noget problem.

onsdag den 15. februar 2012

Lapper, lapper, lapper...

 For laaaaang tid siden lærte mormor og moster mig at hækle oldemorlapper, for jeg havde en drøm et smukt, hjemmelavet tæppe i yndige, lyse farver.
Meen, efter at ha indset hvor meget arbejde der var i det tabte jeg vidst li pusten lidt!
Her de sidste dage har jeg dog igen fået lyst til at hækle, så der er gang i lapperne.
Tror der er til en stor pude nu, haha!!
Jeg har nedjusteret ambitionsniveauet lidt, så farverne kommer nok til at blive ret tilfældige fremover, for det er ret dyrt, det garn jeg bruger nu.
Det bliver stadig lyse farver, men kommer til at afhænge af hvad garn jeg lige løber over.
Så når jeg engang bliver pensionist har jeg nok et smukt, hjemmelavet tæppe til at lune mine kolde tæer:)
I julegave fik vi et hjemme-hæklet tæppe af mormor og jeg elsker det:)
Jeg ved godt, at det var en fælles gave til både Kristian og mig, men jeg vil ikke dele- heller ikke med Emma!

Morning Time Breakfast Granola Cups

Lige siden jeg så disse Mogening Time Breakfast Granola Cups på bloggen Mommie Cooks vidste jeg, at de måtte prøves:)
Jeg synes, at de var en smule svære at få formet som "cups" og jeg måtte tilsætte lidt mere honning og cane syrup- måske fordi molasses, som oprindeligt skal bruges er mere tykt og klistret end cane syrup? Jeg ved det ikke, for jeg har aldrig prøvet det, da det ikke li er til at opdrive i Danmark.
Så jeg synes måske ikke helt, at de er besværet værd, men ingen tvivl om, at det kunne være et sødt indslag på brunch-bordet istedet for de sædvanlige små glas med frugt, yoghurt og müesli. De er nok også lidt for søde til dagligt:)
Jeg lavede kun halv portion, men fik stadig 12 stk!

Morning Time Breakfast Granola Cups (12 stk.)
2 spsk. smør
25 g. honning
25 g. cane syrup eller mørk sirup
1 spsk. brun farin
½ tsk. kanel
½ tsk. vanilje
225 g. havregryn
25 g. hvedeklid
25 g. hørfrø
25 g. hakkede mandler
25 g. tørrede tranebær

Smelt smør, honning, sirup, farin, kanel og vanilje sammen.
Bland havregryn, hvedeklid, hørfrø, mandler og tranebær i en skål.
Helt smør-blandingen over de tørre ingredienser og bland det rigtig godt. Lad det køle lidt af.
Smør en muffinplade med smør eller sprayfedt.
Mærk, om müeslien er klistret nok- den skal klistre let til fingrene- er den for tør tilsættes lidt mere honning og sirup.
Fordel müeslien i hullerne og form med våde hænder små "cups" ved at presse godt op af siden.
Bag dem i ca. 15 min. ved 160 grader.
Lad dem køle af i formen inden de forsigtigt vippes op.
Opbevares i en tætsluttende kagedåse.

De små Granola Cups blev fyldt med denne yoghurt fra Osted Mejeri.
Åååh, som den fine indpakning taler til mit emballage-hjerte:) Jeg elsker, når min mad er pakket pænt ind og det er Osted Mejeris mælk og yoghurt virkeligt.
Emballagen er miljøvenlig, men måske ikke særligt parktisk, for det der selvluk virker ikke særligt godt og så fylder den ret meget i mit overfyldte køleskab.
Yoghurten overraskede med en dejlig syrlighed, tydelige vaniljekorn og en god smag af vanilje. Den er slet ikke så sød og syntestisk, som de øvrige vanilje yoghurter jeg har smagt.
Den kommer jeg til at købe igen og igen, både til min müesli og til smoothies.
Den fåes i Salling Super til omkring 22 kr.