tirsdag den 30. april 2013

Madeleines med rosenvand og citron

 Til min fødselsdagsbrunch havde jeg lyst til en lille let kage, ikke noget tung som muffins med frosting eller tykke pandekager. Bare en lille, sød bid. Så jeg lavede Madelienes, for det er en sød og fin lille kage. Nogle var dog temmeligt skuffede over "at det bare var det kage der var":)
Opskriften fandt jeg hos Hverken fugl eller fisk. Jeg lavede dobbelt portion og fik 15-16stk. Jeg kom kun 2 spsk. rosenvand i, for jeg var bange for at de ville blive for parfumerede, men det kunne sagtens ha fået lidt mere.
Formen har jeg købt i Salling. De fåes i forskellige størrelser og i forskellige materialer. Min form er i metal og fungerede rigtig godt.
Rosenvand kan man købe i etniske grønthandlere.
De smager skønt af citron og gæsterne var vilde med en klat nutella smurt på, men det synes jeg nu ikke at de behøves.

Madeleines (15-16 stk.)
2 æg
80 g. rørsukker
2-3 spsk. rosenvand
skal af 1 lille citron
90 g. mel
100 g. smeltet smør
smør til formen

Pisk æg, rørsukker, rosenvand og citronskal let og luftig, så sukkeret bliver helt opløst.
Vend hvedemelet i.
Vend herefter melet i og bliv ved med at vende til at dejen er glat og blank.
Stil den på køl i min. 30 min.
Smør din form med lidt smør hvis den er af metal. Fordel dejen heri- ca. 2/3 op.
Bag dem i 8-10 min ved 180 grader. De skal være faste, svampede og med en let brun kant.
Vip dem op af formen og lad dem afkøle på en bagerist. De er gode både lune og kolde.

mandag den 29. april 2013

Lidt om Farmor og vaser..

Min farmor er sådan en, der har mange ting. Virkeligt mange ting! I skabe, skuffer, på borde, gulve og vægge. For Farmor har en bred smag og er heller ikke tilhænger af, at smide gode ting ud:) Til gengæld elsker Farmor at forære tingene væk, men det kan godt være lidt en udfordring, når man som mig ikke har så bred smag som Farmor:) Alligevel rammer Farmor også bare lige det helt rigtige nogle gange og selvom jeg bliver glad for gaven, så er Farmor nærmest gladere:)
Jeg har blandt andet fået det smukke, cremefarvede service med blomster af hende, et flot lagkagefad og en gammel suppeterine, der nu fungere som blomsterpotte:) Alt sammen ting, som bruges med jævne mellemrum.
Til min fødselsdag fik jeg denne fine, gamle Lyngby Vase. Nogen af jer ved måske godt hvad det er for en vase, mens andre ikke gør. Lyngby Porcelænsfabrik eksisterede fra 1936-1969, så i denne periode er min vase også produceret. Efterspørgelsen på disse vaser er så stor, at de nu rælanceres. Jeg har det sidste stykke tid set dem på en del boligblogs, men de optræder også med jævne mellemum i Go'Morgen Danmark:) 
Jeg synes, at vaserne er rigtig smukke, så der ramte Farmor hvertfald min smag:) Den passer også bare så godt sammen med de 2 mindste af "Love Song"-vaserne, som nu bor hjemme hos mig..

søndag den 28. april 2013

Anmeldelse: LCHF-Spis dig glad og mæt (Politikens Forlag)


Madbanditten har udgivet en kogebogen "LCHF- Spis dig mæt og glad" som er en bog baseret på LCHF. LCHF står for Low Carbs High Fat. Denne måde at spise på betyder, at man skal spise masser af kød, æg, gode fedstoffer,fede mælkeprodukter, grøntsager, lidt nødder og lidt bær. Alle former for kulhydrater som pasta, kartofler og ris, samt sukker og frugtsukker skal undgåes.

Kogebogen er velskrevet og rigtig flot, med gode farver og super lækre billeder. Der er masser af informationer om LCHF, hvorfor det er godt, hvad man bør spise og ikke spise osv. Det betyder, at har man lyst til at prøve LCHF af, så er der nogle gode retningslinjer, dr kan gøre det mere overskueligt at komme igang. Især morgenmads-afnsittet overraskede mig positivt, for der var flere spændende opskrifter. Jeg har det lidt svært med tanken om at skulle spise æg hver dag til morgenmad, men her er der mange varianter af både salte og søde omeletter og pandekager, som vil være svære at stå for:)

LCHF bliver aldrig noget for mig. Uanset om jeg blev "tynd og glad", så ville der være for store savn efter brød, kartofler og pasta. Det der med at skulle undvære lasange, kartoffelmos, tacos, nye kartofler og et godt stykke brød duer bare ikke for mig. Denne måde at spise på virker ikke til, at kunne lade sig gøre efter 80/20-modellen, for så får man alt for meget fedt og alt for mange kulhydrater samtidig. Jeg ville godt kunne spise det til morgen og til frokost, men ikke hver dag til aftensmad. Langt hen af vejen tror jeg godt vi kunne undvære pasta og kartofler de fleste af ugens dage, for det er også mange gange bare en vane. Men der er også bare gode retter, som jeg ikke ville undvære hver dag resten af mit liv, ligesom at jeg ikke vil sige nej til et godt stykke kage når jeg bliver budt. De der ægge-erstatninger for brød og kage tilsat mærkelige sukkererstatninger osv. tiltaler mig ikke rigtigt. Ligesom blomkålsris og squashspaghetti slet ikke er mig. Jeg ville gerne kunne lide det, men det kan jeg bare ikke. Det er ikke ris og det er ikke pasta:)


Jeg giver bogen 5 ud af 6 stjerner.
Godt layout, velskrevet, flotte billeder, mange gode opskrifter, men også lidt for mange ægge-erstatninger og lidt for mange sukkerprodukter, der ikke er sukker. Den der "erstatnings-tankegang" bliver aldrig mig. Det trækker dog lidt op, at mange af opskrifterne kan laves uden og at denne livsstil ikke nødvendigvis vil være dyrere end det man plejer- forudsat at hele familien spiser på denne måde.Selvom man ikke spiser LCHF er der stadif lækker inspiration at hente hvis man gerne vil spise lidt flere grøntsager, skære ned på kulhydraterne og savner et alternativ til morgenmadsprodukterne.
(Herhjemme er der endnu ikke købt ind til ugen og Kristian har sagt ja til at teste det nogle dage, så måske vi kaster os ud i det:) )

Tiramisu

Selvom jeg ikke er den store kaffe-drikker, så er jeg ret vild med kaggesmag i chokolade og desserter. Som i fx. Tiramisu. Jeg har længe haft lyst til Tiramisu, så jeg valgte at lave det på min fødselsdag.
Opskriften jeg brugte var fra Valdemarso, men jeg undlod cognac, da jeg ikke havde noget.
Den var okay, men måske lidt kedelig. Der var lige lidt nok creme og så kunne den godt have smagt af lidt mere, men det kan også godt skyldes manglen på cognac. Desuden erstattede jeg kakaopulver med helt fintrevet, mørk chokolade.
Dertil serverede jeg bare lidt frugt:)

Tiramisu (4-6 personer)
2 pasturiserede æggeblommer
2 spsk. sukker
250 g. mascarpone
1 ½ dl. stærk kaffe
2-3 spsk. marsala
100-150 g. ladyfingers
½ dl. fintrevet, mørk chokolade

Pisk æggeblommer og sukker luftigt og cremet.
Vend marcaponen i til du har en jævn creme.
Bland kaffe og marsala i en dyb tallerken.
Dyp hurtigt dine ladefingers heri, så de får kaffe på begge sider. De må endeligt ikke blive for bløde.
Læg dem i et lille fad eller en skål.
Hæld mascarponecremen over. Laver du det som små serveringer, så læg ladyfingers og creme i flere lag. Stil på køl i mindst 4 timer, gerne længere.
Inden servering drysser du med den revne chokolade.

lørdag den 27. april 2013

Fine fødselsdagsgaver:)

Til min fødselsdag fik jeg en masse fine gaver.
Både lidt penge, Dolly og de fine sager, som i ser her på billedet.
Den smukke "Love Song" Vase fra Kähler fik jeg af Kristian, der synes jeg skulle have en lille ting på dagen alligevel. Jeg tror bare lige at den skal byttes til den, der er et nummer mindre, for den er virkeligt stor.
Derudover fik jeg den nye sommerduft fra Clean, et par fine lakker i sommerfarver, lidt makeup og det fine "Elvor" tæppe fra Ikea. Tror måske jeg skal have mig et tæppe mere:)
 
Pengene skal bruges på de sandaler jeg ønskede mig og så skal resten lige overvejes, for der er ønsker nok at bruge dem på:)
Turen går hvertfald ind til byen idag for lige at bytte vasen og prøve sandalerne:)

fredag den 26. april 2013

Fødselsdagsbrunch

Jeg er rigtig heldig, for jeg har en masse dejlige veninder.
Idag kommer de allernærmeste til en lille fødselsdags-brunch, hvor vi bare skal hygge i et par timer med lidt god mad og drikke.
Menuen bliver ganske simpel, for jeg har valgt det traditionelle æg, bacon og pølse og pandekager fra. Istedet vil jeg satse på blødkogt æg, gode oste, lidt laks og rejer, lun leverpostej, en lille kage, smoothie, rigeligt med frugt og andre lækkerier. Det behøver ikke altid være, som det plejer, bare der er mad nok og det der er smager godt:)


Billedet er fra min fødselsdag i mandags. Selvom menuen "bare" stod på pålægskagemand, så synes jeg, at det er vigtigt at dække pænt op når der kommer gæster, så blondedugen(som i virkeligheden er et gardin), den gamle lysdug fra Kristian mor og dåsen med Stedmoderblomster kom på bordet. Fint, enkelt og lidt romantisk.
Jeg synes, at det er svært at finde duge, dækkeservietter og servietringe til ordenlige penge. Efter vi er flyttet har vi også fået et større bord, så alle mine gamle duge kan desværre ikke bruges mere. Jeg har også kun 4 dækkerservietter, for der var ikke plads til flere ved bordet i lejligheden. Typisk:) Jeg må kigge efter nyt!

torsdag den 25. april 2013

Sover Dolly på ryggen?

Ja, det gør hun faktisk:)
Ej, her er lille, søde Dolly:)

Dolly er en lille, forsigtig dame, der er helt vild med at blive nusset og sidde i skødet- men ikke alt for længe, for med den pels bliver det hurtigt lidt varmt.
Der er ikke mange lyde i hende, kun lidt snorkeri. Hun gør ikke og hun siger ikke andre lyde. Emma snakkede og gøede jo temmeligt meget, så hende her er helt anderledes stille. Ikke at det gør noget:)
Godbidder er hun helt vild med og det der med at tigge, det er hun ret sej til:) Har hun fået noget ekstra godt, så gennemsøger hun hele huset, for sæt nu der var mere et eller andet sted.
Generelt er hun ret nysgerrig og kigger gerne op på borde, skabe, trappetrin osv. om der gemmer sig noget interessant. Alt undersøges:)
Dolly er ret hurtigt blevet en rigtig sofa-hund, på trods af at hun ikke er vandt til at måtte komme i møblerne. Konceptet sofa har hun virkeligt taget til sig!
Selvom hun er vild med at putte, så er hun også en ernergisk lille dame, meget elegant og meget god til at stå på bagben hvis der er noget interessant.
Kameraet er hun ikke så vild med, eller hun er ikke bange for det, men så snart jeg stikker det tæt på skal hun lige snuse til det, så det er svært at tage gode billeder. Det skal hun nu nok lære:)
Ja, hun skal jo også lige have en chance for at falde til, for det har da været en stor omvæltning for sådan en lille hund!
Ja, alt er ikke gået så nemt som håbet med Dolly.
Allerede efter 2 dage opdagede jeg der var noget galt med Dolly og det tydede på underlivsbetændelse. En undersøgelse hos dyrlægen bekræftede mistanken, men hun skulle først lige scannes for at se hvor betændelsen sad.
Da dyrlægen ringer igår, så synes jeg nok han lyder lidt sjov.
Dolly har ikke underlivsbetændelse. Dolly er drægtig!

Det er virkeligt noget rod, for vi har ikke lige drømt om hundehvalpe. Slet ikke de pekingeser-chihuahua-blandinger, som det højst sandsynligt er. Så vi skal lige ha fundet ud af hvad vi gør! Dolly vil vi ikke af med og med hensyn til hvalpene skal vi skynde os hvis vi skal nå at gøre noget... Jeg synes godt nok, at jeg er noget uheldig for tiden!

onsdag den 24. april 2013

Ny "magasin-holder" :)

Da vi flyttede ind i Olivia var vi så heldige, at der var penge til at købe lidt nye møbler. Ja, faktisk var der penge til at købe lige den sofa, spisebord og sofabord vi ønskede os. Siden er der også kommet den lækre flagermusstol til og en enkelt Ikea-skab. Masser af nye ting og det er jo dejligt. Men, jeg elsker også bare gamle ting, så det passer mig godt, at sæsonen for loppemarkeder så småt er gået igang, for nye ting mangler lidt charmen uden lidt gammelt ragelse imellem:)

Kristian mener dog, at når huset er så gammelt noget skrammel, så er det nok:) Ja, så I kan nok godt forestille jer, at han ikke delte begejstringen da jeg slæbte denne gamle læderkuffert med hjem fra genbrugsen. Ja, jeg skulle endda bare lige et smut i Kvickly, men den slags har det jo med at tage om sig:)

For 60 kr. kom kufferten med hjem og pynter nu på toppen af det gamle skab. Inden i kufferten er alle mine gamle mad- og boligblade, som jeg ikke nænner at smide ud:)
Den stribede æske er en Margit Brandt hatteæske, som jeg har købt billigt i Bahne.
Nu mangler der bare lige en krukke med noget grønt på toppen, så er jeg helt tilfreds med resultatet.
Hvad synes du- har Kristian ret i at den er hæslig :)

tirsdag den 23. april 2013

Fødselsdag, kager, gaver og Dolly..

Fødselsdage skal som alle jo ved fejres med kage. Det skal opgave-afleveringer jo sådan set også!
Dagen igår bød på begge ting, så sammen med et par af Uni-pigerne smuttede jeg forbi Kageriét i Rberbansgade. En fin, ret ny butik der sælger de lækreste cupcakes og lagkager. De bedste er, at lagkagerne kan købes i stykker, for det kan man ikke andre steder i Aalborg. Udover de lækre cupcakes og lagkager havde den lille butik også nogle flotte hindbærsnitter, småkager og en slags macarons. Puha, vi var fristet og fik da vidst også købt lidt mere end vi reelt kunne spise:)
 For at det ikke skulle ende i total sukkerrus, så købte vi også et par müesliboller. De var virkeligt gode! Fyldt med store styker mandel, traneb og med masser af gods i. Perfekte kun med lidt smør på. De koster 10 kr. pr. bolle, så det er ikke billigt, men der er rigtig meget "mad" deri og der er ikke sparet på nødde og tranebær, så jeg synes det er en rimelig pris.
Lagkagen var med en klæg chokoladebund, lækker hvid chokoladetrøffel og en perfekt sød-syrlig jorbærrabarbermousse. Virkeligt et lækker stykke kage. Igen, 28 kr. er ikke billigt, men kvaliteten er iorden og kagen er virkeligt smuk, så de 28 kr. kage kan man vidst også godt unde sig selv engang mellem :)
Cupcaken med jordbær og vanilje var okay. Lidt kedelig, men det er også svært at konkurrere med det stykke lagkage:)
Som I nok kan høre, så er jeg ret så meget fan af Kageri'et:) Det er et dejlig koncept, en yndig lille butik og kagerne er af rigtig god kvalitet.
Når jeg bliver gammel og er færdig med at være socialrådgiver, så vil jeg have sådan en butik:)

Resten af min fødselsdag blev fejret herhjemme med familien.
Stille og roligt med Pålægskagemand fra Kokkens Køkken, som var købt på en deal. En rigtig lækker pålægskagemand til de penge! Desserten blev en lidt kedelig, hjemmelavet tiramisu og frisk frugt.

Billeder af mine fine gaver og af smukke Dolly skal nok komme en af dagene.
Dolly er så fin og sød, men stadig lidt forvirret og forsigtig. Det er også en stor omvæltning for sådan en lille hund. Hun forstår så slet heller ikke det med kameraet og stikker hele fjæset ind i linsen, så det er ikke nemt at få nogle ordenlige billeder:)

mandag den 22. april 2013

Min fødselsdag :)

Puha, så bliver jeg hele 26 år idag. Fy for den da. Rynker er der heldigvis ikke nogen af. Det står vidst værre til med de grå hår- har dem nu mistænkt for at ha været der længe, det er bare så frygteligt tydeligt i det her helt mørke hår!
Dagen idag starter til sædvanlig tid, for jeg skal lige på Uni og aflevere opgave.
Bagefter henter vi vidst lidt kage og fejre afleveringen hjemme hos mig, for Dolly skal jo ikke være en masse alene hjemme her den første tid:)
I aften kommer lidt af min familie så til endnu en omgang Pålægskagemand og lidt sødt til dessert. Menuen er meget simpel, for jeg vidste at der skulle afleveres opgave og jeg vil heller ikke stresse rundt når Dolly også skal udsættes for gæster.
Pakker bliver der vidst ikke så mange af, men skidt med det, jeg har fået mig en pekingeser igen:)

søndag den 21. april 2013

Marcipan-Pavlova med vaniljecreme og jordbær

 Da vi traditionen tro spiste pålægskagemand hjemme hos mormor i mandags, så skulle der traditionen tro også være kage. Det er altid mit job:)
Jeg bagte denne skønne pavlova med marcipan, rigeligt vaniljeflødecreme og friske jordbær. Jeg ville også have dryppet med lidt smeltet chokolade, en mormors mikroovn var ret så vild, så det fik jeg futtet af. Det var lidt ærgeligt, for jeg satsede på at det ville ende som palovaens svar på den traditionelle og elskede jordbærtærte. Skidt, den smagte nu alligevel rigtig godt:)
Opskriften er fra MagasinetMad nr. 22/2010.

Bunden lavede jeg med vilje ret flad, for jeg ville være sikker på der var nok. Den kan sagtens tåle at få lidt mere højde på. Den blev som en stor, lækker macaron, så det skal der helt sikkert eksperimenteres med næste gang jeg bager macarons! Jeg synes, at marengsen var lidt for tynd, så jeg tilsatte lidt ekstra flormelis.
Jeg lavede godt og vel dobbelt portion creme, for kagens overflade var større end i opskriften og vaniljecreme er godt! Så det kan du gøre som du har lyst:)

Marcipan-Pavlova med vaniljecreme og jordbær (6-8 pers.)
Pavlova:
3 æggehvider
½ tsk. eddike
150 g. flormelis (måske lidt mere)
100 g. fintrevet marcipan

Vaniljecreme:
2½ dl. piskefløde
1½ dl. cremefraiche
1 vaniljestang
4 spsk. flormelis
½ øko. appelsin

Fyld:
Friske jordbær
Fintrevet appelsinskal
Sølvkugler

Pisk æggehvider, eddike og halvdelen af flormelisen til skum.
Tilsæt resten af flormelisen og pisk videre til at skummet er helt stift.
Vend marcipanen i dejen.
Læg bagepapir på en bageplade og smør dejen ud i en cirkel i den ønskede størrelse- ca. 20-25 cm i diameter.
Bag marengsbunden ved 30-40 min. i 150 grader. Sluk for ovnen og lad den tørre helt i ovnen til den er kold.
Imens laes vaniljecremen. Pisk fløden til skum og pisk creme fraichen i.  Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.  Mos vaniljekornene med flormelisen.
Pisk vaniljesukker og fintrevet appelsinskal i.

Lige inden serveringen fordeles vaniljecremen på den kolde marengsbund.
Fordel jordbærne over og drys med fintrevet appelsinskal og sølvkugler.

lørdag den 20. april 2013

Mens vi venter....

... på den fine, grønne have, som vi så første gang vi besøgte Olivia, så må vi nøjes. Endeligt blev temperaturene så høje, at de små hornvioler kunne plantes ud. Der er lang vej endnu, for jeg har mange planer og drømme for haven, men lidt har også sin ret.

Kristian og Carsten gravede 2 af de 4 hasselnøddebuske op den anden dag og gravede bed ud. Nu skal der fyldes lidt jord på og så ellers bare ventes på lidt ekstra varme, så der kan komme blomster i jorden. Olivia er jo Himmelblåt, så jeg har valgt, at farverne i havens blomster skal tilpasses dertil. Blå, lille, lyserøde og hvide toner kommer til a dominere, for det passer så godt med det blå hus og alt det grønne, som der allerede er her. Klatreroser, lavendel og brudeslør er jeg sikker på. Resten kommer nok af sig selv. Krukkerne venter på at blive fyldt med dahlia, geoginer og lathyrus, men de må vente lidt endnu.
Ampeller, lanterner og andet er indkøbt til at pynte uderummet. Havemøblerne er vasket ned og er klar til olie. Der mangler kun nogle nye hynder, en parasol og måske en lille handy gasgrill, til de dage hvor vi bare er 2. Ja, og så det gode vejr:)
Vi skal også have malet alt det hvide træværk, vinduer og døre. Selvom huset trænger, så venter vi med at male det til næste år, for ellers er vi bange for at køre surt i det hele. Vi kommer jo også til at have en del håndværkere rendende, for forsikringen har endeligt godkendt den ene af 3 skader, så der er da håb for, at de 2 andre også snart bliver afgjort.



 Ja, med de venner man har, så må man tage sine forholdsregler :)

(Fede) Frede nyder, at vejret er blevet bedre og går altid med i haven når vi er derude.
På nogen måder er han lidt som en hund, for han render efter os derude og kommer altid og tager imod, når bilen kører i carporten.
Frede er ret velnæret, så nu håber jeg at det milde vejr giver ham lidt mere motion, for han trænger!

fredag den 19. april 2013

Dolly

Som I nok husker, så havde vi bestilt en hvalp. Når man anskaffer sig en ny hund, så er det også det mest fornuftige, det at købe sig en hvalp ved en god opdrætter.
Det er også fornuftigt at vælge en hvalp med (DKK)stamtavle, for så er der nogle krav og standarder der skal leves op til, så det ikke bare er avl fordi man kan. Der er penge i kæledyr og man skal se sig godt for inden man køber en hund, især hvis man ikke har den store erfaring med den slags.
Når det er sagt, så tiltaler det mig stadig mere, at få en voksen hund. Så da Jolly her dukkede op, så vidste jeg bare, at hun var den bedste løsning for os.
(Heller ikke selvom, at jeg ikke forstår, at man kan skille sig af med en voksen hun og så til fremmede- det kunne jeg hvertfald ikke selv!)


Jolly er 4 år gammel, men det afskrækker mig ikke.
Der er stadig mange gode år tilbage i Jolly, så dem skal hun have lov at nyde hjemme hos os.Det eneste jeg ikke er så vild med er hendes navn- så herhjemme kommer hun til at hedde "Dolly" istedet. Det passer os bedre og hun vil ikke kunne høre forskel.
Så nu håber vi bare, at Dolly vil trives hos os, for vi savner at have en hund. Det er virkeligt tomt efter at vores elskede Emma ikke er her mere.
Der er indkøbt alverdens lækkerier, legetøj, tæpper, pelspleje osv, så nu kører vi lige en tur til "Djævleøen" i weekenden efter vores nye "baby", som også er min fødselsdagsgave:)

torsdag den 18. april 2013

Grovflutes med kruska og rugsur

De her små flutes er super lækre!
Sprøde, seje og med en dejligt sprød krumme fyldt med kerner.
Laver man dem lidt store passer de perfekt som almindelige flutes og laver man dem lidt mindre er de rigtigt gode i madpakken eller bare til den lille sult med lidt grønt og måske lidt hummus.
Kruska en en blanding af hakkede kerner. Kan du ikke finde kruska, så brug hakkede hvede- eller rugkerner.


Grovflutes med kruska og rugsur (10-15 stk.)
15 g. gær
8 dl. vand
3 dl. surdej af rugmel
4 dl. kruska
1 spsk. groft salt
300 g. fintmalet rugmel
hvedemel

Start med at koge halvdelen af vandet op og hæld det over kruskaen. Lad det trække 30 min. Hæld evt. overskydende vand fra.
Rør gæren ud i vandet og tilsæt surdej, kruska, salt og rugmel.
Tilsæt hvedemelet lidt af gangen til du har en fast, elastisk og let klistret dej.
Ælt den rigtigt godt og længe.
Kom dejen i en oliesmurt skål og læg husholdningsfilm ovenpå dejen- det forhindre, at dejen får en tør skorpe. Lad den hæve i køleskabet natten over.

Næste dag tages den ud og rulles ud i en firkant. Højden på den udrullede dej skal svarer til den ønskede længde.
Skær dejen ud i smalle strimler og sno dem.
Læg dem på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve 30 min.
Bag dem ved 230 grader i 12-15 min. alt efter tykkelsen.
Lad dem køle helt af på en rist.

onsdag den 17. april 2013

Drivhus i køkkenet


Mange af mit nips er købt i supermarkeder, for de er ret gode til at finde fine ting til fine priser.
Da jeg i Kvicklys reklame spottede det lille glashus, så måtte jeg lige ud og kigge på det. Har længe kigget på det fra Ikea, men det er noget større og kan derfor ikke være i min smalle vindueskarm.
Det her er mindre, så det kan lige være der.
Nu er Mynte og Basilikum så flyttede ind i håb om, at de overlever lidt længere- også selvom det er nogle ret store eksemplarer og der derfor kan blive lidt trængsel:)
Jeg er storforbruger af friske krydderurter, så jeg glæder mig til at kunne fylde haven med persille, purløg, timian, oregano, mynte, citronmelisse og rosmarin!

Det vil også være yndigt til forspirring af sommerblomster eller i haven/altanen til beskyttelse af skrøbelige planter som fx. basilikum.
Er man helt uden grønne fingre, så kan det også pyntes rigtigt fint med små kaktus, sukkulenter, stearinlys og lidt nips- måske det ender sådan herhjemme efter noget tid?!

tirsdag den 16. april 2013

Fødselsdagsønsker :)

Nu nærmer tiden for min fødselsdag sig og så må man jo gerne skrive en ønskeseddel:)
Ikke fordi, at jeg nok får så mange pakker, for Kristian har allerede givet mig en ret stor en- mere om det en anden dag :)

 "Grass-vase" fra Norman Copenhagen i str. Medium.
(Fx. Inspiration til 350 kr.)

Plaid med striber fra Ikea
(Ikea, 149 kr.)


Clean sommerduft "First Blush"
(Matas, ca. 350 kr.)

"Cupcake to go". Transportkasse til pyntede cupcakes.
(Fx. Inspiration til 349 kr.)
 
Kähler "Love Song" str. M. Teksten er "Love Me Tender". Helst med lys inderside.
(Fx. Kalejdoskop til 399 kr.)
 
 
Gode neglelakker! Gerne Essie, OPI eller Ciate i flotte sommerfarver
(Fx. Matas 95-130 kr.)
Billede "Early Bird" fra no.17
(no.17, 410 kr. (fri fragt-jeg har en ramme, der passer)
 
 Sandaler i pink flet fra Amust str. 38. (Dem til højre)
(Butik Sirup i Gistrup eller Loft/LoftbyLoft, 399 kr.)
 
Pude/pudebetræk i lys farve med stor stjerne på.
(Denne er fra Ellos)

Mønstret skjorte fra Vero Moda str. L
(Vero Moda, 229 kr.)


 
Gosh Netural Blush 36 i farven "Rose Whisper"
(Fx. Matas, 90 kr.)

"Mia" top i enten denne mønstrede udgave eller i armygrøn. Str. L.
(Gina Tricot, 199 kr.)
Udover disse fine ting kan jeg lige tilføje:
  • Øjenskygger i neutrale farver fra fx. MAC eller Nilens Jord
  • Fine lipgloss i lyse farver
  • Hvid eller armygrøn t-shirt fra Gina Tricot "The Perfect Tee Collection" str. M (159 kr.)
  • Fine t-shirts med print, tunikaer og skjorter- bare ikke noget i 100%polyester!
  • En lys, ternet skjorte. Gerne i sådan noget flannel- fx. den her.

mandag den 15. april 2013

Hvedebaguettes med surdej

 Da jeg var ude at hjælpe til ed en konfirmation den anden dag, der havde jeg også lovet at bage en omgang flutes. Jeg bagte bla. en portion helt lyse flutes, som både er rigtigt nemme og super lækre pga. surdejen. Dejen er ret elastisk og klistret efter hævning, så det kræver lidt tålmodighed at forme dem.
Du kan sagtens tilsætte lidt groft mel, kerner, pesto, krydderier, ost, soltørrede tomater osv. hvis du vil have lidt ekstra smag. Det her er en ret god basis-opskrift til det meste:)


Hvedebaguettes med surdej (10 stk.)
15 g. gær
6 dl. koldt vand
3 dl. hvedesurdej
2 spsk. groft salt
Hvedemel

Gør gæren ud i vandet.
Tilsæt surdej og salt.

Rør hvedemelet i lidt efter lidt og ælt dejen rigtigt godt og længe, til du har en blød, elastisk og let klistret dej. Der skal en del mel til.
Smør en stor skål med en smule olivenolie og kom dejen heri. Læg et stykke husholdningsfilm over dejen- det forhindre, at der dannes en tør skorpe under hævningen.
Dæk skålen med et viskestykke og lad dejen hæve på køl natten over.

Hæld dejen ude på et meldrysset bord uden at ælte dejen.
Del den i ca. 10 stykker og form dem til aflange flutes. Sno dem let- det kan være lidt svært, da dejen er meget elastisk.
Lad dem efterhæve lunt og tildækket mens ovnen varmes op til 230 grader.
Bag dem i 10-15 min. til de lyder hule når du banker på dem.

Lad dem køle af på en rist.
 

Loppetur

 Den 2. søndag i hver måned hele sommeren igennem er der bagagerumsmarked på Dyrskuepladsen i Aalborg og det er et temmeligt stort og velbesøgt loppemarked.
Igår var Kristine og mig også at finde derude, for vi trængte til lidt hygge :) Først spiste vi en lækker omgang morgenmad hos Kristine, hvor der blev disket op med lækre boller, ost, choko-pandekager og frugt- ja, og Chillums selskab. Savner at have en hund!

 Jeg fik handlet et par ting på markedet, hvor Kristine var mere behersket.
De her 2 billeder kunne jeg slet ikke stå for, for jeg har længe savlet over de her gamle plancher, men jeg synes, at de er for dyre! De her er et fint alternativ til 40 kr. pr. billede. Sån en planche ville bare være så flot over sofaen!
Rammerne er ikke så kønne, så vi smuttede i Ikea efter et par nye, hvide rammer. Da jeg kom hjem vidste det sig selvfølgeligt, at de lige er lidt for korte og lidt for brede. Øv også! Men nu er rammerne skilt ad og så skal de have en omgang maling når jeg engang har tid. Så må de andre rammer vente på et passende billede.
Kristian var ikke vildt begejstret, men mon ikke det går hvis de bare skal hænge i Høkassen eller soveværelset:)

 Derudover købte jeg den lille sølvbakke, smørekniven. sukkerskålen og det fine glas for 35 kr. Nu må jeg lige se, om sukkerskålen kan bruges efter en rengøring og pudsning, ellers skal den bare bruges som pynt, for fin og sød er den. Glasset er allerede fyldt med fyrfadslys og sat i et af skabene i køkkenet.
Gamle dåser er noget jeg har svært ved at stå for, men jeg er ikke den eneste, så de er dyre! Nogle af tingene på bagagerumsmarkedet var også ret hedtige i prisen, men denne søde dåse kunne jeg ikke stå for med de skønne farver og masser af patina. Den slap jeg 30 kr. for og det var sådan okay.
Vi var jo i Ikea et smut, for vi var i nærheden og jeg ville gerne have nye rammer til de nyindkøbte billeder. Rammerne kom med hjem, men også lidt urtepotter, fyrfadslys, opvaskebørster, billige bademåtter og en stang til viskestykker. Ikke noget vildt eller noget spændende, men lige det vi manglede. Der var ellers masser af fine ting, som fristede:)

søndag den 14. april 2013

Forårs-længsler

 Den anden dag faldt jeg i "forårs-fælden" ude i Netto. Bakker med de smukkeste stedemoderblomster og hornvioler i de yndigste farver til 15 kr. Jeg købte 2 bakker.
Det var jo i virkeligheden ret dumt, for nattefrosten var stadig for hård til, at de kunne overleve udenfor. Så mens hornviolerne venter på bedre vejr i det kølige vaskerum, så tog jeg stedmoderblomsterne med ind og plantede dem i en gammel metaldåse.
Råt og feminint, med et strej af forår!
Jeg valgte selvfølgeligt blomster i blå og lille nuancer, for de passer så fint til Olivia, der jo er blåt, som i "Himmelblå":)

Nu ser det ud til, at det er ved at være slut med al den hårde nattefrost, så mon ikke hornviolerne kan plantes ud en af de nærmeste dage:)