mandag den 24. marts 2014

Have-drømme

Der er gang i saftpresseren for tiden. Iskold, friskpresset juice er en god eftermiddags-tørstslukker og tager den værste søde tand:) Her med ananas, æbler, en smule honningmelon og et par håndfulde babyspinat.

Vi har en dejlig have. Lang, smal, nem og meget grøn. Lidt kedelig.
Drømmer om en have fuld af blomster og kontrolleret vildnis i farverne blå, lille, lyserød og hvid. Masser af roser og andre smukke blomster til buketter.
Lige nu overvejes køkkenhave. Højbed eller ikke højbed.
Hvad skal der plantes? Kartofler, gulerødder, salat, tomat, squash eller grønkål?
Fingrene er ikke særligt grønne, men tanken om hjemmedyrket grønt er fristende.
Drømmen om egne æg er ikke helt opgivet, men nogen er ikke helt med på ideen og kan bestemt ikke se det smarte i at kunne hente egne æg.


Kan du anbefale nogle gode havebøger for nybegyndere med ikke-eksisterende grønne fingre?


10 kommentarer:

Tina sagde ...

Helt klart "Byhaven" af Dorthe Kvist. Meget nem at gå til, hands-on og konkret og med mange nyttige tips. Selvom jeg kun har en "have" bestående af et par murerbaljer på betonbroen, har jeg haft glæde af den.

Den du viser af Signe W. har jeg også men jeg synes der er for meget udenomsnak i den.

Held og lykke med det :)

/Tina

Helene sagde ...

Højbed! Højbede synes jeg er meget mere overskuelige. :)

Og denne nogen må lige få ja-hatten på - det er fantastisk smart at have høns! Mindre madspild af det grønne - hønsene spiser det hjertens gerne og kvitterer med de flotteste æg med de smukkeste blommer!

Anonym sagde ...

Jeg kan godt lide Camillas havebog af Camilla Plum. Den er meget overskuelig, og har en god gennemgang af hvordan man sår forskellige krydderurter og grøntsager. Den er også tit at finde billigt i Føtex. :)
Kh Helle

Finn Jensen sagde ...

En måde at "overtale" på kunne være at leje/låne/? nogle høns i en hønsefræser for en begrænset periode og på den måde prøve det af. Flere kommuner har det på programmet.
http://www.gladsaxe.dk/Default.aspx?ID=63501

MissMuffin sagde ...

Tina, den bestiller jeg fluks på biblioteket :)
Signes W's bog er ganske fin og flot, men lidt mere en lang moralprædiken end en håndbog som jeg har brug for. Fik kigget lidt i nogle af mine gamle Isabellas-blade her i eftermiddag og der var mange fine artikler om køkkenhave.

Helene, jeg er også mest til højbede, for det er rigtig fint. Men det lille stykke jord der er til rådighed vil måske ikke blive udnyttet maksimalt på denne måde. Skidt, det skal også se pænt ud :)
Ja, men ham "nogen" synes virkeligt det er en dårlig ide, så nu må vi se. Jeg synes det kunne være fint!

Helle, tak for tippet. Den vil jeg kigge efter :)

Fin, det er en super god ide, men jeg kan ikke finde noget lignende tilbud her i det nordjyske. Det er ellers et rigtig sjovt koncept :)

Haveheksen sagde ...

4 høns = 4 æg pr. dag. Mere behøver det vel ikke at være og hvis I vælger en lille race, så er det ikke uoverkommeligt.
Tjek endelig om der er en lokalplan/servitutter der forbyder/begrænser hønsehold på jeres ejendom.
2 pallerammer som højbede er lig med friske gulerødder, salater, radiser, lidt ærter og lidt krydderurter og så kunne du evt. også plante et par frilandstomater i krukker.
Om ikke selvforsynende, men dog med god mulighed for en skål salat:-)
Gode havebøger kunne være:
Camilla Plums. Flotte billeder og konkrete DIY'es.
Politikkens forlag er altid leveringsdygtige i nogle gode "grundbøger"

Blomsterbøger kunne være:
Birgit Reimer/Maria Juhl Jakobsen - Stauder.
Laila Sølager - Vejen til din drømmehave.
Marie-Louise Veber Paustian - Den frodige have

Tante Sød..og den sure øko-citron... sagde ...

Vi købte hus på samme tid næsten, så jeg har nøjagtigt samme overvejelser. Har lige bestilt 12 sorte pallerammer og en hvid havebænk hos Harald Nyborg, som lige er leveret. Og jeg VIL osse ha lidt blomster til buketter, og har lige købt forskellige blomsterfrø og krydderurtefrø hos Isabella Smith. Jeg er osse helt blank på hvordan man gør, men lytter til søde naboer og glæder mig meget til at komme igang. Følger dig spændt....

MissMuffin sagde ...

Haveheksen, jeg ville elske at have en 4-6 høns i haven og det er der også plads til, men min kæreste synes ikke at det er en god ide..
Ville ønske jeg have råd til en af de der store hønsefræsere, så tror jeg måske han ville være lidt mere modtagelig, da det ville være nemmere at afskaffe igen..
Jeg tænker også at jeg laver højbede. Skal lige have målt efter, for måske jeg kan få plads til 2. Vil gerne have plads til kartofler(næste år), gulerødder, rødbeder, kål, salater og rn masse krydderurter. Lidt tomater i krukker og spiselige blomster. Så tror jeg ikke at jeg kan overkomme mere:)

Hold da på Tante Sød, 12 pallerammer ender da med noget af en køkkenhave :) Jeg har desværre ikke plads til så meget, men mine grønne fingre ville nok også blive alt for udfordret. Jeg følger spændt med :)

Helene sagde ...

Jeg har set et sted, at nogen har lavet sådan nogle "bede" i træet i et højbed, til jordbærplanter, så de ikke tager plads i selve højbedet. Jeg kan selvfølgelig ikke finde det lige nu. Men på den måde får man virkelig udnyttet pladsen! :)

MissMuffin sagde ...

Helene, det lyder spændende. Jeg ville gerne have jordbær, men de skal have meget plads og fuglene er svære at holde derfra. Heldigvis har vi hver sommer en jordbær-bod fra den lokale gårdbutik en gade væk, så den kan fint forsyne os:)