lørdag den 28. juni 2014

Haven ved det blå hus



Olivia er himmelblå. Ikke bare blå, men blå som himlen en varm og skyfri sommerdag.
Normalt er jeg meget farveforskrækket, men Olivia var kærlighed ved første blik og drømmehuset. Hvor heldig har man lov at være, at første hus får lov at være lige det man har ønsket sig?

Haveliv er lugning af bede, rydning af sne, klipning af hæk, ukrudt mellem fliserne, rive blade sammen, ture med plæneklipperen og rydning af sne.
Det er også middagslure i hængekøjen, følelsen af varme fliser mod bare fødder, mad i en solskinplet, solsorte der tager bad så vandet sprøjter, duften af smukke roser, gyldne farver og fantastiske dufte i sensommeren,mad på grillen, smukke morgener hvor alt er dækket af frost og bare et sted at falde i staver, uanset årstid.
Jeg er ikke noget stort havemenneske og jeg har utroligt lidt grønne fingre. Jeg elsker dog blomster og med tiden skulle der gerne blive en hel del af slagsen i vores lille have.Lige nu er den bare mest grøn. Har dog valgt at tage det helt roligt med planerne, i stedet for at ærges over det, som vi ikke når. Vi skal nok nå det. Engang:)
Næste mål er, at vi i løbet af denne sommer skal have lavet 2 højbede, så de er klar til næste års krydderurter og hvad jeg nu ellers får lyst til at forsøge mig med.

fredag den 27. juni 2014

Sommerferie

Hmm. Gad vide hvor alle de sager fra spisestuens skabe kommer fra?! Kan slet ikke huske at jeg har samlet alt det sammen:)

I mandags fik jeg sommerferie. Helt frem til september, hvor jeg skal skrive bachelor. Det er lige til at holde til. Jeg har godt nok søgt efter noget studierelevant sommerferiearbejde, men ikke været heldig at få noget af det. Så jeg skal ikke lave noget som helst fornuftigt i 2 måneder :) Det bliver også min sidste sommerferie som studerende nok nogensinde, så den skal nydes.
En af sommerens gøremål er en hovedrengøring og oprydning i hele huset. Jeg er godt i gang og i går fik spisestuen en overhaling. Badeværelset har også fået. Ngår jeg og tager tilløb til køkkenet. Hader at gøre ovnen ren, men den trænger!
Det næste stykke tid kan der nok være lidt stille på bloggen, for der sker ikke så meget spændende. Vi får heller ikke ret meget spændende at spise; nye kartofler, masser af jordbær og kød på grillen er som regel på menuen hver dag.
Udover hovedrengøring kommer sommeren til at stå på masser af tid sammen med dejlige veninder, træning, loppemarkeder, genbrugsture, læsning i hængekøjen og havenusseri.
Ferie skal vi ikke på, for med hus og kun en ordentlig indtægt er der bare ikke penge til den slags udskejelser. Næste år måske og det har jeg det nu også fint med. Jeg holder nemlig meget af mit hjem og af Danmark om sommeren- hvis vejret altså er ordenligt:)

tirsdag den 24. juni 2014

Skt.Hans 2014













Et billedtungt indlæg, men jeg deltog i den fineste Skt.Hans i går hos Lises forældre.
Ude på landet, lidt nord for Frederikshavn og tæt med stranden bor Lises forældre i det fineste hus omgivet af marker og skov.
Hvert år samles familie og venner til Skt.Hans. Borde og stole sættes op i teltet og under det store kastanjetræs skygge. Alle medbringer selv mad og der tændes op i grillen.
Bagefter er der tid til snak, fælles-sjipning, jordbærspisning, boldspil og bare at være i godt selskab pakket ind i tykke trøjer når solen begynder at svinde.
Der tændes et ordenligt bål med tilhørende heks og en smuk aften i går med flot solnedgang, gyldne marker og blå himmel er det virkeligt et smukt syn.
Guitaren hives frem og der synges midsommervise og et par andre sange fra salmebogen inden der er tid til æbleskiver og popcorn.
Skt.Hans i Bratten er altså bare noget særligt :)

mandag den 23. juni 2014

Små glimt

Hygge med ny kogebog og sprøde ærter..

En sød og sund salat til morgenmad...

Ost. Jeg elsker ost!

Dolly stjæler hurtigt den bløde plads i skyggen..

Bittesmå gulerødder stegt i smør, citronsaft og timian. Smagen af sommer..

søndag den 22. juni 2014

Jordbærtzatiki

Salte bønnefritter og søde sommerbær er et overraskende godt match:)

Solskinsøde jordbær er min sommer-favorit nr. 1. Jeg kan spise dem morgen-middag-aften hver evig eneste dag og besøger den røde jordbærbod ofte for nye forsyninger.
Her er jordbærrene lavet til en stærk tazatiki med masser af hvidløg, som jeg serverede med bønnefritter og en hakkebøf. Kristian var ikke begejstret, men jeg synes den smagte dejligt. Ville dog nok foretrække en almindelig tzatiki og mine jordbær med fløde på hvis jeg nu skulle vælge :)
Jeg bruger altid græsk yoghurt 10% når jeg laver tzatiki. Smagen og konsistensen er bare så meget bedre end skyr og alle de fedtfattige mejeriprodukter. Så hellere spise lidt mindre!
Opskriften er fra Vanløse Blues endnu engang :)

Jordbærtzatiki
150 g. jordbær
2½-3 dl. græsk yoghurt 10%
3 fed hvidløg
1 spsk. citronsaft
salt, peber

Skyl og nip jordbærrene. Skær dem i tern og mos dem let med en gaffel.
Bland med græsk yoghurt til du får den ønskede konsistens.
Pres hvidløgene og rør det i. Smag til med citronsaft, salt og peber.
Stilles på køl ind til servering- det har godt af at trække en halv times tid.

fredag den 20. juni 2014

Chokoladekage med nutellacreme og jordbær

I opskriften skulle kagen toppes med hindbær, men jeg valgte selvfølgeligt søde, solskinsmodne jordbær og så et lille drys frysetørrede brombær.

Chokolade og Nutella hører vidst til blandt mine favoritter. Toppet med en anden yndlings-spise, nemlig jordbær, får man sig lidt af en kage.
Denne kage bagte jeg til Uni-pigerne, for vi skal snart op i socialt arbejde og med et kæmpe stort pensum kræver det altså lige lidt kage til at holde gejsten oppe.
Kagen virker meget kompakt og lidt tør lige når den er bagt, men det er den slet ikke, den er meget fast og chokoladelækker. Den rækker også langt, for den er fyldt med tunge sager og selv om vi gerne ville, så kunne vi kun spise et stykke hver.
Opskriften er fundet her.

Chokoladekage med nutellacreme og jordbær (6-8 pers.)
200 g. mørk chokolade
150 g. smør
100 g. mandelmel
100 g. sukker
4 æg

Nutellacreme:
1½ dl. Nutella
3 dl. piskefløde
1 bakke jordbær

Hak chokoladen groft og kom den i en lille gryde sammen med smørret.
Smelt det sammen ved svag varme og under omrøring. Lad det køle lidt af.
Pisk sukker og mandelmel i chokoladeblandingen.
Del æggene i hvider og blommer. Pisk blommerne i chokoladeblandingen og pisk æggehviderne helt stive.
Vend æggehviderne i lidt af gangen.
Kom dejen i en smurt springform eller en form med bagepapir.
Bag den ved 180 grader i 25-30 min. Den må godt føles en smule ubagt i midten.
Lad den køle helt af i formen, evt. natten over.
Lige inden servering piskes fløde og Nutella til en luftig creme. Hæld cremen over kagen og top med jordbær. Server med det samme.



torsdag den 19. juni 2014

Kartoffelsalat med avocadocreme

En smuk og grøn kartoffelsalat- perfekt i selskab med en sprød pølse fra grillen og en sød salat med vandmelon, rucola og feta.

Kartoffelsalat og frikadeller er en af mine favoritter. Det smager såååå godt, men det er måske ikke så sundt med kogte kartofler smurt ind i mayonnaisedressing og med et drys purløg som eneste grønne indslag.
Denne kartoffelsalat kan spises med bedre samvittighed, for her er dressingen skiftet ud med en creme lavet af supersunde avocado. En ordentlig håndfuld krydderurter ville klæde den, men jeg havde ikke rigtigt nogen på lager. Nogen vil sikkert også argumentere for, at bacon er et slags krydderi :) Bacon klæder hvertfald den fede avocado rigtigt godt, så spar ikke den væk! Krydderurter, lidt hakket løg osv. ville og smage rigtigt godt deri.
Jeg brugte avocadoolie i cremen og den har et ret karakteristisk og nøddeagtig smag, som ikke alle vil bryde sig om. Den kan erstattes af olivenolie eller hvad du nu lige synes. Fordelen ved avocadoolien er, at den holder cremen grøn- også til dagen efter.


Kartoffelsalat med avocadocreme (2-3 pers.)
1 kg. små kartofler, kogte og kolde
1 pakke bacon
3 modne avocadoer
½ dl. avocadoolie
2-3 spsk. græsk yoghurt
1 spsk. citronsaft
salt, peber

Steg baconen til den er sprød og lad den dryppe af på et stykke køkkenrulle.
Fjern stenen fra avocadoerne og skrab kødet ned i en blender.
Tilsæt olie, yoghurt, citronsaft og lidt salt og peber. Blend til en tyk creme.
Smag til med salt og peber.
Skær kartoflerne i halve og vend dem sammen med avocadocremen.
Bræk baconen i små stykker og drys over kartoffelsalaten. Server med det samme.



tirsdag den 17. juni 2014

Anmeldelse: "Sunde Salater" af Anne Hjernøe


Jeg er egentligt ikke Anne Hjernøe-fan. Faktisk synes jeg nogen gange, at hun er lidt irriterende(ved godt det ikke er pænt sagt), så jeg havde blandede forventninger til denne bog. Kan kun sige, at jeg er blevet positivt overrasket.
151 opskrifter på lækre salater præsenteret i en bog fyldt med smukke billeder.
Vi kommer til at spise en masse salater herhjemme hele sommeren.
Bogen er fyldt med mundvandsfremkaldende opskrifter på salater med og uden kød, med fisk og skaldyr, med frugt, bær, grøntsager, bælgfrugter, svampe, nødder og alverdens lækkerier. Kolde salater og lunde salater. Som tilbehør og som måltid. Til hele året rundt.
Der er selvfølgeligt klassikske kombinationer som caprese og salade nicoise, men også mange andre spændende kombinationer.
De fleste ingredienser kan fås i de fleste supermarkeder, men der er også enkelte specielle ingredienser, men ikke nogen an ikke kan få fat i hvis det er man gerne vil kaste sig ud i det.
Desværre er ikke alle salater vist med et billede, men det er heldigvis ikke sååå mange. Kogebøger uden billeder er simpelthen for kedeligt!
Eneste anke er, at jeg måske godt kunne ha tænkt mig lidt mere. Måske et par gode brødopskrifter til at servere med salaten, lidt godt drys eller et par favorit-dressinger. Det ville give bogen lige lidt mere.

Mest imponeret er jeg over billederne. Der er rigtigt mange salater i denne bog og alle salaterne er fotograferet på smukkeste vis og helt forskelligt- der må ha været en del grej med i det fotostudie:)
Så bogen er virkeligt en fornøjelse for øjet og sådan en bog jeg tager med ud i hængekøjen eller med i seng til godnatlæsning.

Bogen får 6 stjerner og min varmeste anbefalinger:)
Kan man lide salater og mangler man måske lige lidt inspiration, så er den her bog en oplagt gave til kogebogshylden.

mandag den 16. juni 2014

Rabarber- og hyldeblomstsaft




Denne saft er vidst en rigtig tøse-favorit med sin fine farve og parfumerede smag af hyldeblomst.

Rabarber fra en af uni-pigernes mors have og hyldeblomster plukket under gåtur i Lindholm er endt ud i denne smukke saft.
Herhjemme er især Kristian vild med hyldeblomstsaft og jeg kan rigtigt godt lide rabarbersaft, så nu prøver vi med en kombination. Jeg drikker ikke så tit saft, men nogle gang er det skønt med et godt glas saft i stedet for sodavand og juice.
Den blev måske en lille smule til den syrlige side, men ellers smager den godt af både hyldeblomst og rabarber. Sammen med danskvand og lidt vodka er det en rigtig fin drink til lune sommeraftner.

Rabarber- og hyldeblomstsaft (ca. 2 liter)
20 hyldeblomstklaser
500 g. rabarber
1 citron
1 spsk. vaniljepulver
2 spsk. citronsyre
2 l. kogende vand
350 g. sukker

Skyl hyldeblomsterne fri for små insekter og kom dem i en stor skål eller gryde.
Skær citron og rabarber i skiver og kom dem i gryden med hyldeblomster sammen med vaniljepulver og citronsyre.
Kog vand og sukker op og hæld over hyldeblomster og rabarber. Rør det godt sammen.
Dæk med husholdningsfilm og stil det på køl i 3 dage.
Si saften og hæld den på skoldede flasker. Kom den evt. i fryseposer eller små beholdere og frys ned til senere brug.
Serveres afkølet blandet op med vand eller danskvand.

søndag den 15. juni 2014

Favoritter på blogslisten

Min blogliste er skrumpet en del den seneste tid, men der bliver alligevel læst en god håndfuld hver dag. Lige nu er de her favoritter...
... fordi Acie virker så jordnær. I en verden fuld af tændstikstynde modellaer med lange ben er det rart med en modeblogger med lidt flere former ligesom de fleste andre:) Det kan man forholde sig til!
Her er masser af fint tøj, rejsebeskrivelser, en forkærlighed for ferskenfarvet, flødepasta og lyseblå skjorter, hverdagsliv, lidt boligindretning og masser af personlighed.

... fordi der hos Vanløse Blues laves masser af lækker mad med kærlighed og madglæde. Her er ingen stivelse og stor kærlighed til grøntsager. Jeg finder masser af inspiration til alle dagens måltider her, for det bugner af gode og sunde opskrifter med lækre billeder. Instagram-profilen kan også anbefales, for her er endnu flere mundvandsfremkaldende opskrifter at finde.

.. fordi Emily simpelthen bare er så fin og bloggen virker så personlig. Her er smukt tøj, fin boligindretning, lækre opskrifter, lidt beauty, en sød hund og masser af lækker hverdagsstemning med flotte, flotte billeder.
Meget personlig, meget pæn og meget feminin.

...fordi der hos Simpel Dagbog er masser af sundhed, øko-inspiration og hverdagsglæde at finde.
Gode opskrifter, hverdags-positivitet, sundhed, skønhed, kultur, altanliv og hyggelige billeder.

...fordi alting er så perfekt hos den norske Fotballfrue! Perfekt udseende, perfekt krop, perfekt barn, perfekt mand, perfekt hus, perfekt karriere og perfekt liv. På grænsende til det kvalmende, men alligevel ret så fint, tøset og hyggeligt.
Jeg drages hvertfald imod dette perfekte univers

lørdag den 14. juni 2014

Svogers i Sæby- her får du et godt stykke smørrebrød

Tykke skiver af saftig rugbrød, rigelige mængder af alt det gode, drys af smagfulde krydderurter og smukt anrettet på de lækreste træfade.



I pinsen var jeg på besøg hos nyåbnede "Svoger" i Sæby for at spise en bid mad og nyde solen i godt selskab med Randi og hendes store, fine mave inden lillebror kommer ud.
"Svogers" er indrettet i den gamle købmandsgaard i Sæby midtby og hvor var der hyggeligt. Havde desværre ikke mit kamera med, men der var virkeligt fint. Grove træborde, forskellige stole, masser af skilte og sjove billeder, et sofahjørne med bløde lædersofaer og en gammel radio, en hyggelig brostensbelagt gårdhave og bare masser af stemning.
Vi spiste en ordentlig omgang lækkert smørrebrød af den nyfortolkede slags og jeg skyllede ned med en iskold fadøl. Smukt anrettet, gode lokale og økologiske råvarer og god betjening til en rigtig fin pris.
Menukortet indeholdte lækkerier som føromtalte smørrebrød, "topløs" sandwich, lækre salater, små lune retter, kød og fisk, et spændende udvalg af most, gode øl og et fint udvalg af vin. Priserne er rimelige og kvaliteten god.
Næste gang (og det bliver snart) vil jeg tage min mormor med derned til et par stykker af den lækre smørrebrød, for jeg er sikker på at hun også vil synes, at det er et hit.
"Svoger" har desværre endnu ingen hjemmeside, men kan findes på facebook lige her.

fredag den 13. juni 2014

Hyldeblomstmarinerede jordbær med vaniljeis og marcipankiks



Når solen bager og grillen kører en sommeraften i godt selskab vil man ikke tilbringe en masse tid i køkkenet. Denne dessert er nem og lækker og kræver kun en lille indsats, samtidig med den smager af sol og sommer- og en portion mere:)

En nem og sommerlig dessert, med de allerbedste elementer for sommeren: hyldeblomst, jordbær, is og grill.
Den tager ingen tid at lave, men jordbærrene skal lige have lov at stå lidt tid og soppe i den gode saft.
Marcipankiksene er faktisk bare ren, rå marcipan, der fik en tur på grillen. Så bliver de sprøde, seje og ret nøddeagtige i smagen. De klistrer en del på grillen, men lad dem ligge et par minutter, så slipper de og bliver pænt gyldne. Jeg ar lige ved at miste tålmodigheden, men det går fint selvom de skal have længere end man tror.

Hyldeblomstmarinerede jordbær med vaniljeis og marcipan (5 pers)
1 bakke jordbær
1-1½ dl. koncentreret hyldeblomstsaft
1 tsk. vaniljepulver
5 kugler god vaniljeis
125 g. marcipan
lidt revet limeskal

Rens jordbærrene og skær dem i små stykker.
Vend dem sammen med hyldeblomstsaft og vaniljepulver- saften skal kun lige dække.
Dæk dem til og stil på køl ind til servering, gerne et par timer.
Rul marcipanen ud til ca. ½ cm. tykkelse og udstik cirkler eller små hjerter.
Grill dem et par minutter på hver side på den varme grill.
Kom jordbærrene i små glas sammen med lidt af saften. Kom en kugle vaniljeis i hvert glas.
Riv lidt limeskal fint og drys over isen. Server straks med marcipankiksen til.

torsdag den 12. juni 2014

Nu mangler bare den kolde hvidvin..



Jeg har et eller andet med glas- nu er samlingen forøget med hele 15 grønne skønheder.

Efter praktikken på GenbrugNord slår jeg jævnligt et smut forbi for at hilse på mine vejledere og drengene dernede. Og den fine butik, ikke at forglemme. Uni-pigerne er også ret glade for genbrug, så de er tit med. Det var de også den anden dag og ingen kom hjem uden en smule..
Længe har jeg sukket over de her smukke, grønne vinglas, så nu slog jeg altså til. 15 smukke glas rigere, men hvor mon jeg skal få plads til dem henne :) Jeg har virkeligt mange vinglas efterhånden og drømmer om et kæmpe hus med et rum til kun at fylde med smukke glas, skåle, fade og service, for livet er ikke langt nok til alle de fine sager der findes :) Ok, stopper lige mig selv nu inden jeg går helt i selvsving!
En god handel efter en hyggelig formiddag med lidt gruppearbejde og lidt for meget af Sidsel gode kage:)

onsdag den 11. juni 2014

Sommerslaw med paprikaristede solsikkekerner



Knasende sprød kål, søde gulerødder, syrligt æble og så de lækre kerner med den gode, røgede paprika. Det er opskriften på en god og mættende salat, der passer til det meste.

Jeg har før fortalt om mit had-kærlighedsforhold til kål. På en måde synes jeg at kål er både kedeligt og besværligt, på andre måder er jeg ret vild med det knas, som kål giver og så selvfølgeligt alle de sunde sager, som de biddrager med. 
Denne salat er frisk, sprød og knasende og passer faktisk til næsten alt slags kød og fisk. Lige nu er der ved at være sæson for både gulerødder og spidskål, så det er en nem og billig salat at smække sammen. Det er bare vigtigt at få skrællet det hele tyndt nok.
Den røgede paprika har en helt specielt sød og røget smag, som det er svært ikke at synes om. Denne her er importeret direkte fra Mallorca(tror jeg det var), men jeg ved at den fås mange steder efterhånden. Salling Super har hvertfald røget paprika:)

Sommerslaw med paprikaristede solsikkekerner (2-3 personer)
½ spidskål
4 gulerødder
1 syrligt æble
1 dl. solsikkekerner
1 tsk. olivenolie
1 tsk. røget paprika
2 spsk. hampefrøolie
saft af ½ citron
salt, peber

Skær spidskålen i helt tynde strimler. Skræl gulerødderne og skær/riv den i tynde strimler.
Riv æblet i tynde strimler. Bland spidskål, gulerødder og æble.
Rør hampefrøolie og citronsaft sammen med lidt salt og peber. Vend det sammen med grøntsagerne.
Kom solsikkekernerne på en tør og varm pande. Rist dem under omrøring til de bliver gyldne og sprøde. Tag panden af varmen og rør olivenolie og røget paprika deri.
Drys solsikkekernerne over salaten og server.