mandag den 8. november 2010

MissMuffins Kastanjeboller...


Kastanjer er ikke noget, som jeg rigtig har prøvet før, men jeg købte alligvel en lille portion i Sallings supermarked i sidste uge og så var det bar med at finde på noget, som de skulle bruges til...
Spisekastanjer er IKKE det samme som de kastanjer, som man kan samle i naturen og lave kastanjedyr af. Hestekastanjerne er giftige, så lad dem endeligt ligge:)
Det er svært at beskrive, hvad kastanjerne smager af. De er ret nøddeagtige og har en svag sødme, som jeg synes minder lidt om.... svesker!
Bollerne blev rigtig gode og er perfekte til den søde tand, når jeg kommer træt hjem fra arbejde- men det er ikke nogen man bliver tynd af, haha..
Har lige spist ½ med ost og ½ med nutella som en lille dessert og de smagte dejligt med begge dele.
Hvis du ikke lige kan komme i nærheden af kastanjer, så brug valnødder i stedet.

MissMuffins kastanjeboller (10 stk)
10 kastanjer
25 g. gær
2½ dl. danskvand
½ dl. sukker
1 dl. brun farin
1 stort æg
50 g. smeltet smør
150 g. sigtet speltmel
300-350 g hvedemel

Skær et kryds i kanstanjerne  (pas på fingrene) og læg dem i en stor gryde.
Kom vand ved, så kastanjerne lige er dækket og ikke mere. Kog dem ved svag varme i ca. 30 min- pas på de ikke koger tør!
Lad kastanjerne afkøle lidt og pil så skallen og den brune hinde af hver kastanje.
Hak dem groft.
Rør gæren ud i danskvandet og tilsæt de hakkede kastanjer, sukker, farin og ægget. Rør det godt sammen.
Tilsæt speltmelet og rør dejen glat.
Rør hvedemelet i skiftevis med smørret, til dejen har en passende konsistens.
Den skal være fast, glat og elastisk- sørg for at ælte den godt.
Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 1 time.
Del dejen i 10 lige store stykker uden at ælte den igennem.
Form hvert stykke til en bolle og sæt dem på en bageplade med bagepapir.
Lad efterhæve ca. 15 min under et fugtigt viskestykke.
Pensel bollerne med vand og drys med sukker inden de bages ca. 10 min ved 200 grader varmluft.
Lad dem køle af på en rist.

8 kommentarer:

VillaVillaKulla sagde ...

Det lyder super lækkert! Gad vide om det er små spisekastanjer du har købt der? Ligesom dem vi har i haven, de kan nemlig også spises.

Ms Confashion sagde ...

Plejer dem i supermarkedet ikke at være fra Frankrig/Spanien???

Hjemme hos os' køber vi altid en stor portion, lægger dem i et saltfad, end i ovnen med flækket top og smørklat og så ind at sidde foran pejsen, mens vi guffer!
Det er så'n en tradition jeg håber aldrig stopper :-D

(og så minder det om det kræs kastanjesælgere, der går på gaden i Rom og new York sælger)

Piskeriset sagde ...

Uha, de boller lyder ret gode! Jeg har også et par poser liggende, som jeg snart må se at få brugt...

MissMuffin sagde ...

Det er det Lotte, de er bar lidt større end jeres kastanjer fordi de kommer fra de varme lande:)
Så du kan sagtens bruge dem i har i haven, du skal bar bruge lidt flere:)

Nete, de her er hvertfald franske, men der findes også ægte kastanjer i Danmark. De bliver vidst bar aldrig så store som i fx. Frankrig.
Jeg har aldrig spist dem bagte, men det er oss fordi at Kristian overhovedet ikke engang vil smage, så er det ligesom lidt kedeligt:)

Piskeris, de blev rigtigt gode og ret søde, så det var sjovt at prøve:) Spændt på at se hvad du finder på:)

Ms Confashion sagde ...

ÆV" Tænk, at han ikk vil smage! Heller ik bollerne?? de ser SÅ læks ud!
:-)

MissMuffin sagde ...

Nix, ingen ting..
Bor sammen med en meget kræsen mand, så jeg har tit hårde odds imod mig!
De er også rigtig gode, især bar med smør på. Uhm..

Lone sagde ...

Jeg har prøvet at spise kastanjer i saltfad én gang. Første og sidste.
De to første kastanjer smagte godt, men så tog kvalmen over...
Svesker elsker jeg :)

Jeg tror på dig, når du skriver at bollerne smagte godt :)

MissMuffin sagde ...

De har også en meget speciel smag Lone, men de smager godt i bollerne her sammen med det mørke sukker..
Kastanjecreme i bagværk er virkeligt lækkert, det skal du næsten prøve:)