mandag den 12. december 2011

Nødde- og karameldrøm

 Fik lige knipset et billede af islagkagen, som jeg lavede til julefrokosten i fredags.
Det er en sød sag, med masser af smag, så jeg vil mene der er til 8-10 personer i sån en portion her.
Ifølge opskriften skulle der bruges bastongekiks, men da en af pigerne ikke kan tåle æg var det ikke en mulighed, så jeg brugte nogle chokoladecookies istedet.
Den er super nem at lave fordi der bruges færdigkøbt is, men køb nu en rigtig god vaniljeis, for det giver det bedste resultat. Det eneste jeg ændrede ved opskriften var, at tilsætte lidt brun farin til karamelsaucen, for jeg synes den blev noget bleg...
Opskriften er fra den smukke kogebog "Sødt, Sådan" af Cecilie Sofie Svensson som jeg ønsker mig meget i julegave:) Opskriften er dog et udklip fra et nummer af AltforDamerne.

Nødde- og karameldrøm (8-10 personer)
200 g. hasselnødder eller mandler
200 g. sukker
2 l. god vaniljeis
½ pk. bastongekiks eller vaniljecookies
1 dl. sukker
2 spsk. smør
2½ piskefløde
evt. 1 spsk. brun farin

Kom nødder og sukker i en lille gryde og varm det op ved middelvarme.
Rør jævnligt og lad det simre til sukkeret er ravfarvet. Hæld nøddemassen ud på et stykke bagepapir og lad det afkøle helt- pas på, det er meget varmt!
Lav karamelsaucen ved at koge sukker, smør og fløde sammen i en lille gryde. Den skal have lov lige at koge i et par minutter. Er den meget lys, så tilsæt lidt farin. Selvom den virker tynd, så bliver den fin når den afkøler lidt.
Knus kiksene i en plasticpose.
Tag isen ud af fryseren og lad den tø lidt op i køleskabet.
Hak halvdelen af nøddemassen helt fint. Hak den anden halvdel groft.
Rør vaniljeisen hurtigt sammen med den finthakkede nøddemasse.
Kom et lag is i bunden af en springform og kom et lag kiks og et lag karamelsauce over. Gentag, så der i alt bliver 2 lag. Afslut med et lag is.
Drys den grofthakkede nøddemasse over isen og dæk den til. Frys den mindst 2 timer inden servering.
Inden islagkagen serveres skal den have lov at tø op i køelskabet i 10 min inden den befries fra springformen.
Pynt evt. friske bær eller andet- her har jeg brugt blåbær, granatæblekerner, små chokoladestjerner og masser af guldglimmer:)
Jeg elsker at dække fint bord, især med en blanding af nyt og gammelt:)
Tallerknerne er et arvestykke fra Farmor (og hendes mor), bestikket er arvestykker fra Mormor, servietringene er købt i genbrug og glassene er et mix af Søstrene Grene(vandgals), Ikea(vinglas) og Greengate(de små glas).

11 kommentarer:

Andrea22 sagde ...

Mmm nu ved jeg endelig hvad vi skal have til dessert nytårs aften..Tak! Dog et spørgsmål til islagkagen. I opskriften står der først 2 spsk. fløde og bagefter 2½ ? fløde. Hvor kommer de 2 spsk. fløde i og er det 2½ cl/dl/l?? fløde du kommer i karamelsaucen.. Og en sidste ting. Hvilken vaniljeis brugte du? Knus Andrea..

MissMuffin sagde ...

Andrea, det er en fejl- de 2 spsk. er smør! Det retter jeg med det samme. Da en af pigerne ikke kan tåle æg måtte jeg bruge en billig vaniljeis, da de ikke indeholder æg. Jeg vil dog til enhver tid anbefale at man bruger noget is af god kvalitet, fx. Ryå hvis man kan få det hvor du bor...

Kristine (CookieCrumble) sagde ...

Wauw wauw wauw, hvor er den smuk! Og hold nu op, hvor ser den altså lækker lækker lækker ud ;) Håber i havde en dejlig aften med fyldte maver ;)

MissMuffin sagde ...

Kristine, tak:) Den smagte også rigtig godt og sødt!

Tante Sød..og den sure øko-citron... sagde ...

Den er rigtig smuk - lige til at friste og en fin desser til nytår.

Solvejfire sagde ...

Uhm hvor ser den god ud :p

MissMuffin sagde ...

Tante Sød, det vil den hvertfald være, også fordi den jo sagtens kan laves et par dage i forvejen:)

Solvejfire, den er også rigtig lækker:)

Anonym sagde ...

Yaahooo - du har lige givet mig den dessert jeg vil lave Juleaften. I vores familie er vi ikke synderligt vilde med Risalamande, så jeg har ledt efter en dessert man kunne lave i forvejen og som var superlækker. Den har jeg fundet :0)
I samme åndedrag vil jeg sige tak for en super blog !!

Mange Julehilsner
Sandra

MissMuffin sagde ...

Sandra- en juleaften uden risalamande? I må være skøre!! :)
Når det er sagt, så vil den her være en rigtig dejlig afslutning på en julemiddag, især hvis du bruger bastongekiks med kanel, så bliver den endnu mere julet:)
God jul:)

Sussi sagde ...

Muuums den ser for lækker ud! Må helt klart prøves når der er anledning til det :)

MissMuffin sagde ...

Susi, den er hvertfald god til mange gæster, for der synes jeg tit det er svært at finde på en god dessert, der også er til at betale:)