mandag den 1. august 2011
Sommer på glas...
Jeg er blevet helt vild med at lave ting og komme den på glas, haha.
De vaniljesyltede ferskner smager helt vildt godt, virkeligt en lækkerbidsken!
Nu er jeg ikke den store sylteekspert, så ved I hvad jeg kan gøre for, at de kan holde sig længere end en uges tid?
Da regnen trommede ned over Nørresundby igår blev der tid og lufttemperatur til at lave bare en lille smule husligt, så jeg startede med at lave en omgang soltørrede tomater af ca. 1 kg. krydrede, saftige og lækre tomater.
Min ynglings-grønthandlermand på torvet har nogle fantastiske stilktomater lige for tiden!
3 timer i ovnen og så var der lækre tomater til salater, sadwich og meget mere. Uhm!
Idag spiste jeg en stor portion sammen med brasede kartofler og et par spejlæg.
Kristian er selvfølgeligt til fodbold, så jeg måtte lave lidt af resterne fra køleskabet- Emma elsker det, for jeg laver også altid et spejlæg til hende:)
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
23 kommentarer:
Det var da en god idé at lave selv :) Er der nogen decideret opskrift på sådan en omgang her?
Du kan henkoge dine ferskner komme det hele på glas og på ind i ovnen i et vandbad;-)
Sejt Emma kan lide æg. Det gider hverken Peter eller Chillum i vores bette husstand. Det med tomaterne er lidt sjovt du lige blogger om, da jeg så det for første gang hjemme hos en veninde her i fredags. Uhm, lækkert.
Malene, en opskrift kan man næppe kalde det, men en vejledning kan du få:)
Skær cherrytomater i halve, læg dem på bagepapir med snitfladen op.
Dryp med lidt olivenolie og drys med salt og din ynglings-krydderurter. Hvis der ikke er så meget smag i dine tomater, så giv dem et drys sukker også.
Bages ved ca. 120 grader i 3 timer lidt afhængig af din ovn.
Når de er kølet af kommes de på glas og overhældes med olivenolie- det skal dække tomaterne helt.
Kan opbevares i køleskabet et par uger...
Karina, skal glasset lukkes (der er jo sån en gummering på de fleste glas) og hvor lang tid tror du, at de skal ha?
Kristine, Emma elsker sepjlæg:)
Chillum og Peter er nogle kræsenpinde er de:)
Du skal næsten selv prøve det, de smager fantastisk:)
Der er et rigtig godt link her:
http://www.housewife.dk/madlavning_henkogning.htm
Der står både hvilke glas du kan bruge, hvor længe det skal være i ovnen, ved hvilken temperatur osv.
Jeg henkogte en del portioner semi-tørrede tomater sidste år i august, og jeg har lige taget hul på det sidste glas - så når de er henkogt kan de i hvert fald holde sig et år, hvis hygiejnen har været i orden - og efter jeg har åbnet for dem og opbevaret dem i køleskab, holder de også snildt i nogle uger.
Tak Heidi, jeg kigger lige på det..
Jeg er ikke så vild med at putte glas i ovnen, især ikke fordi jeg lige har købt de der halvdyre nogle Netto har på bud denne uge og det gamle lager er af den slags med bliklåg..
Jeg må lige se på fir link, for jeg ville frygteligt gerne lave nogle flere ferskner og måske nogle tomater..
Nu ved jeg ikke hvordan dem fra Netto ser ud, men jeg tror nu ikke du behøver være bange for det.
Hvis det er med metal-skruelåg, så skal lågene på, men ikke skrues helt til mens de er i ovnen - de skrues så fast når ovnen slukkes (det står også beskrevet i linket, mener jeg).
Hvis du bruger dem med gummiring og det "klaplåg" i glas man vipper over og spænder fast, så skal de bare lukkes helt fra starten - gummiringen gør at dampen slipper ud selvom de er lukkede.
Håber du finder ud af det :-)
heidi, bar de ikke eksplodere, haha:)
Jeg prøver dem fra netto med klaplåg i glas, for de virker gode og kraftige.
Det er et super godt link med rigtig gode forklaringer- det er straks gemt:)
Det med at henkoge på glas i ovnen, både på "de rigtige" sylte glas eller andre - har Camilla Plum vist i en tv udsendelse.
Hvisdu er interesseret i at se/læse mere om den måde hun gør det på, kan du søge på hendes hjemmeside eller på dr.dk
Mvh Sandra.
Sandra, Camilla Plum er jo en rigtig kogekone, så der burde jeg nok starte med at kigge. Hende havde jeg helt glemt!
Tak for tippet:)
Henkogningen kan jeg trygt anbefale du giver dig i kast med. Det er en skøn måde at gemme sommerens fantastiske smagsminder på. Jeg har henkogt med stor succes med både glas med bliklåg og glas med gummikant og der har aldrig været brag i køkkenet, ikke endnu da i hvertfald 7-9-13. Ellers kan du også med fordel bruge Atamon direkte i det syltede, måleforholdet er vist anvist på flasken. God fornøjelse:)
sådan nogle tomater er bare skønne at have på lager! :) der er rigtig gået husmor i dig for tiden. Har du de vanillesyltede ferskner har jeg isen :p
Bag de hvide mure, jeg må prøve det der henkogning:)
Atamon skulle vidst ikke være så godt og så er jeg heller ikke så stor fan af nogen former for konservering. Henkogning lyder meget mere naturligt og smart, så med alle jeres gode erfaringer er det noget jeg skal ha afprøvet her engang i ugen:)
Line, det er bare en deal:)
Uhm, vi kan rigtig få lavet noget guf så:)
Ja, der er gået totalt husmor i mig, men det er nu bar så hyggeligt:)
http://www.vom.dk/index.php?id=14&mid=342
Håber du ka bruge lidt af dette link.
Ja mormor/farmor agtigt at henkoge, men os som du skriver, det hyggeligt - for det er det....hehe. Lad os komme tilbage til de gode gamle opskrifter fra mormor/farmor;)
ja de skal lukkes det er hele ideen med henkogningen og gummi ringen kan godt tåle det.
skriver lige hvordan.
Man renser sine glas, låg og gummiringe fuldstændigt (kogende vand, derefter en skylning i atamon eller alkohold. Så fylder man frugten i. Fyld glassene helt op.
Frugten skal være helt frisk og uden pletter.
Så hælder man en sukkerlage over kogt af 600 g sukker pr l vand. Glassene skal ikke fyldes helt med sukkerlage, stop et par cm. fra kanten. Hvis du vil have en extra smag i som vanille eller rom kommes det i nu.
Luk lågene Så sætter man glassene i ovnen, så de står jævnt fordelt i ovnen. Glassene må ikke røre hinanden. Tænd ovnen på 100 grader og varm op. Når det bobler i bunden af glassene er henkogningen i gang.
små blommer skal have ca. 20 min. Så slukker man ovnen og lader glassene køle langsomt ned.
men du kan se det i farven tror dine ferskener skal have ca. 20-30 min alt efter hvor store skiver du laver og de er lætter at henkoge fordi du har skåret frugten op.
For at skåne gummipakningerne sætter man en skål med vand ind i ovnen under glassene eller kom vand lidt vand i bunden af bradepanden.
hvis det er alm skrue låg skal det ikke lukkes helt i (først når ovnen er slukket)
husk ovnen skal varmes langsomt op. det er hele ideen i henkogning
håber du kan bruge det :)
Glassene fra Netto slutter ikke tæt, gummiringen er alt for stiv. Men tag en af ringene med til "kop & kande" eller tilsvarende, som forhandler gammeldags gummiringe, og køb i tilsvarende størrelse :)
Nettos priser er yderst OK, men det er under alt kritik, at glassene "lækker"!!
God fornøjelse med sylteriet :-D
Dorte, lidt af de gamle dyder skader vel ikke:)
Slet ikke når de smager SÅ godt, haha..
Tak for vejledningen Karina, nu forstår jeg det meget bedre:)
Det skal prøves her en af dagene når jeg har fået fat i glas og ferskner..
anjoe, de glas de har på bud denne uge?
Jeg har købt et enkelt og det virker nu tæt nok, men du har ret i, at gummiringen er ret stiv...
Tror så hellere at jeg vil købe dem med bliklåg i Søstrene Grene eller bruge lidt ekstra på at købe nogen i Kop&Kande eller Imerco..
For så billige er de altså heller ikke!
Når jeg henkoger frugt eller grønt, som f.eks Frk.Jensens klassiker grønne vaniljetomater :-P så renser jeg altid glasset med kogende vand og derefter skyller jeg det (og låget) med Atamon vand. Det vil Camilla Plum gyse over, men det får det altså til, at holde i årevis.
Mai-Britt, det kan jeg også leve med, for jeg er ikke hende Deu Plums største fan:)
Jeg skyller i vodka, det skulle være lige så godt:)
Jeps, denne uges glas, for samme har de tidligere solgt, og da købte jeg to! I det største kom jeg Havrefras i, og allerede efter halvandet døgn var de bløde - lufttæthed må forventes i sylteglas, ellers skal du dække med specialfilm, inden glasset lukkes, og det er skisme da træls. Tør ikke tænke på hvilke småkryb, der kan finde vej til dine herligheder, og hvilke baciller, der ditto får lyst til at smovse dit hjemmelavede guf ;-)
anjo, det gider jeg hvertfald ikke så..
Det ene glas jeg har købt er godt nok tæt- har fyldt det med vand og stil det på hovedet uden læk- men jeg tror jeg prøver at se hvad Kop&Kande eller Imerco har istedet.
For jeg regner med at lave en portion ferskner her i ugen, som skal gemmes til de triste vinterdage:)
Mmm! Jeg har lige været i drivhuset, og ville så til at lave lækre tomater ligesom dig! Men jeg er lidt ked af, at de ikke kan holde sig længere end en uge.. Jeg kan ikke helt finde ud af, om man kan henkoge ovntørrede tomater i olie ligesom man kan med syltede ting? Hmmm.. Bum bum... For det ville jo løse problemet =)
Jeg tillader mig lige at svare Sanni - du kan sagtens henkoge i olie, det har jeg gjort for et år siden, og de har holdt fint indtil nu. Når først der er taget hul, holder de også nogle uger i køleskabet.
Send en kommentar