lørdag den 11. september 2010

Mandelmarengslagkage med rabarberkompot og vaniljeskum...

Denne lagkage er en favorit og jeg bagte den bla. til et bryllup, hvor den var ret populær.
Det er oss en af de eneste kager, som Pap bryder sig om, så den blev selvfølgeligt bagt til hans fødselsdag igår.
Opskriften er fra "Kager der smager" af Alette Bertelsen.
Billederne blev desværre ikke så gode, for lyset er ikke så godt i mors køkken..
Kagen er super nem og lave og kan sagtens laves en dag eller 2 i forvejen.
Dog skal kagen først samles i sidste øjeblik, ellers bliver bundene bløde, men det varer aldrig..
Jeg pynter altid med masser af sukkerkugler, tørrrede lavendelblomster(giver en meget parfumeret smag, vær varsom) og gerne lidt friske bær hvis jeg har.
Fyldet kan varieres i det uendelige, så det er bar at bruge fantasien:)
Hyldeblomstsaft i flødeskummet smager fx. rigtig dejligt og sommerligt.
Denne gang tilsatte jeg lidt orangeblomstvand, det gav en spændende smag, men tror jeg bedst kan li den uden:)

Mandelmarengsbunde(3 stk)
50 g mandler
4 æggehvider
180 g sukker(jeg brugte en blanding af rørsukker og alm. sukker)


Fyld:
Rabarberkompot(rabarber, en smule vand, sukker og lidt vanilje)
Vaniljeflødeskum(flødeskum, lidt vanilje)


Pynt:
Masser af friske bær
Citronmelisse eller mynte
Sølvkugler
Tørret lavendelblomster


Hak mandlerne meget fint- jeg gider ikke smutte dem, men det er en smagssag.
Pisk æggehviderne meget stive.
Kom sukkeret deri og pisk godt.
Vend de hakkede mandler i.
Kom bagepapir på 2 bageplader- smør dem evt med et tyndt lag smør.
Fordel dejen i 3 cirkler og jævn dem så godt du kan.
Bages ca. 1 time ved 160 grader varmluft med en trægrydeske sat i klemme i ovnlågen.
Lad dem køle af- pak dem endeligt ikke ind, så bliver de seje.
Jeg plejer at opbevare dem i ovnen natten over eller pakket i rent bagepapir med et viskestykke lagt over, så bevarer de deres sprødhed.


Tip: Du kan også bruges hassselnødder, det smager også rigtig fint.

4 kommentarer:

Piskeriset sagde ...

Den smager også virkelig godt! Jeg har prøvet at lave den, hvor jeg puttede lidt knuste orangegrene i (de tynde chokoladestænger fra Toms), og det rigtig lækkert, så det kan jeg godt anbefale :-)

MissMuffin sagde ...

Piskeris, det lyder da også rigtig lækkert!
Det vil jeg huske, for min mor elsker chokolade med orangeknas, så mon ikke den vil falde i hendes smag:)

Lone sagde ...

Den er kopieret! Tak for opskriften :)

Jeg smutter heller ikke mandler. Jeg spiser dem normalt direkte fra posen. Jeg kan ikke se meningen med, at man skal smutte dem.

Jeg er lidt i tvivl om, hvor stor lagkagen er i diameter...

Rigtig god søndag til dig :-)

MissMuffin sagde ...

Lone, den er super god og nem:)
Jeg gider heller ikke smutte dem, for smagsmæssigt har det ingen betydning og det er sjældent, at det ses i kager alligevel..

Kagen er som en almindelig lagkage når jeg laver den, men du bestemmer faktisk selv når du smører bundene ud på bagepapiret..
Om du laver 2 store bunde, 3 almindelige eller 4 små er helt op til dig selv:)
Bar vær forsigtigt når du løfter dem af papiret, de er ret skrøbelige..

God søndag til dig:)