Jeg fik "Byen Bedste Brød" i julegave og indtil videre er jeg ret begejstret for den- ligesom jeg er for "Byens Bedste Kager", som Rikke Gryberg også har skrevet.
En af dagene vil der komme en mere fyldestgørende anmeldelse af bogen på MadMagasinet.
Her i juledagene har vi spist rigtig meget rugbrød og nu trængte vi altså til noget lidt lysere brød, men sundheden skal ikke helt glemmes.
Disse skønne rugboller er nemme at lave om de fleste har ingredienserne i skabet, så det er lige til at gå til.
Bollerne er sagtige, mættende og med en let sprød skorpe.
Næste gang vil jeg nok ikke bruge en alt for mørk øl, for den nisseøl jeg brugte smagte måske lige tydeligt nok igennem efter min smag.
Opskriften siger 8-10 stk. men jeg fik altså kun 7.
Danske Vikinger (7-8stk)
12 g. gær (jeg brugte nok lidt mere, 1/3 af pakken)
2 dl. vand
1 1/4 dl mørk øl
1 tsk. salt
1 tsk. honning
250 g. hvedemel
170 g. rugmel
25 g. blødt smør
Rør gæren ud i vand og øl.
Tilsæt salt og honning og rør herefter melet i lidt af gangen.
Ælt smørret ind i dejen.
Ælt dejen rigtigt godt i 5 min. til den er ensartet og slipper skålen.
Dæk dejen til med et fugtigt viskestykke og lad den hæve natten over i køleskabet.
Næste dag tages dejen ud og deles forsigtigt i 7-8 stykker.
Tril dem til flade boller og skær et lille kryds i dem.
Kom dem på en bageplade med bagepapir.
Jeg penslede dem med en smule vand og dryssede lidt mel over, men det er en smagssag.
Varm ovnen op til 250 grader med en lille bradepande i bunden.
Kom bollerne ind i ovnen og hæld 1 dl. vand i bradepanden.
Skru herefter ned til 200 grader og bag bollerne 12-15 minutter.
2 kommentarer:
De ser rigtigt gode ud! Dem kunne jeg godt tænke mig at prøve, men jeg har sgu aldrig mørk øl i huset.. :-D
Mon man kan bruge almindelig øl - eller noget helt andet?
Godte, jeg har altid mørk øl eller nisseøl på lager til rugbrødsbagning, men jeg synes det smager for kraftigt igennem i de her boller.
Så har du en lys øl eller måske lidt danskvand tror jeg sagtens det kan bruges.
Send en kommentar