onsdag den 5. oktober 2011

Kernestykker med surdej

Opskriften hedder egentligt "Kernestykker med durum", men indeholdte dog hverken durumkerner eller durummel.
Den stammer fra et udklip i min rodeskuffe. Tror den er fra Hendes Verden.
Jeg lavede så lidt om i det hele og fik disse lækre, sprøde og mættende boller ud af det.
Nogen vil måske mene, at de er lidt omstændige at lave pga. både surdej og koldhævning, men arbejdstiden er minimal, så de er hvertfald ventetiden værd:)
Jeg brugte den orange fiberbageblanding fra Urtekram, men andre kan også sagtens bruges.
Grahamsspeltmelet er ligeledes fra Urtekram og kan erstattes af fx. grahamsmel, speltmel, rugmel eller andet groft mel.

Kernestykker med surdej (9-12 stk.)
Surdej:
5 g. gær
2 dl. lunken vand
2 dl. hvedemel

Dej:
3 dl. surdej
10 g. gær
4 dl. vand
2 dl. knækkede rugkerner
2 dl. fiberbageblanding
1 dl. grahamsspeltmel
2 tsk. salt
ca. 350-400 g. hvedemel
1 æg
2 dl solsikkekerner

Lav først surdejen: Rør gæren ud i vandet og rør melet i.
Kom den i et glas, kom husholdningsfilm over og prik et par huller.
Lad den stå i 2-3 dage. Den skal boble og dufte surt.

Når de 3 dage er gået kan bollerne laves.
Bland rugkerner, fiberbageblanding, grahamsspeltmel og vand i en lille gryde og kog det op i ca. 1 min.
Afkøl det til stuetemperatur.
Rør gæren ud i surdejen.
Tilsæt kerneblandingen og salt og rør det godt sammen.
Ælt melet i lidt efter lidt. Dejen skal være fast, men stadig klistret og fugtig,
Kom dejen i en skål, dæk med husholdningsfilm og lad den hæve i køleskabet i 10-12 timer.
Tag dejen ud af køleskabet og lad den stå en times tid, så den får stuetemperatur.
Rul dejen ud i en retangel på et meldrysset bord. Den skal ca. være 2 cm høj.
Skær 9-12 tern ud og læg dem på bageplader med bagepapir.
Lad dem efterhæve 20 min.
Pisk ægget sammen og pensel bollerne godt. Drys med solsikkekerner.
Bag bollerne i ca. 25 min. ved 200 grader.
Lad dem afkøle på en bagerist.

10 kommentarer:

Deborah sagde ...

Faktisk har jeg kigget i min Claus Meyer bagebog og blevet lidt lun på det der surdejs-noget. De her ser rigtig lækre ud.

Hold op, jeg synes, du er flittig med alt det, du når!! Jeg får helt dårlig samvittighed. Meeen jeg havde altså også mere energi, da jeg var yngre :-) Ihvertfald tak for disse, som skal prøves ved lejlighed.

MissMuffin sagde ...

Deborah, jeg elsker brød bagt med surdej, for det smager altså bare godt:)
Jeg synes også, at jeg når helt sindsygt meget de her dage, men må også indrømme, at jeg er MEGET træt om aftenen!
Det der med studie,lektier, arbejde, venner, bloggen, kærestetid, hundetid, familie, træning osv. er altså næsten for meget til 24 timer i døgnet!

anse sagde ...

jeg tænkte det samme.. hold da op for et overskud!
og så er det som om jo mørkere det bliver uden for, jo mindre energi har jeg.
Nå men de ser ihvertfald super lækre ud!

MissMuffin sagde ...

Min Verden, jeg får også et lidt større søvnbehov, men min energi forsvinder heldigvis ikke i de vågne timer bare jeg sover nok:)
Bollerne tager altså ikke ret lang tid at lave, de kræver bare lidt planlægning:)

Unknown sagde ...

Hejsa ! Jeg har nomineret dig til
Blog Award og håber du har lyst til deltage.

Reglerne finder du her:
http://rikzen.blogspot.com/2011/10/blog-award.html

Dorte sagde ...

Muligt det tager nogle dage - men de ser fannerme lækre ud - så den vil jeg se om jeg lige ka printe ud;) Du er en ørn til det der mad - forstår slet ikk du skal være socialrådgiver;)

MissMuffin sagde ...

Rikke, tusind tak, men jeg springer lige over:) Har allerede alt for meget at se til..

Dorte, gør lige det:) Tror lige de er noget for dig.
Neej, måske ikke, men måske det ku tænkes at det var fordi jeg var mindst lige så god til den slags som til at lave mad:)
Men fare for at lyde dramatisk, så forsvinder den kreative frihed ved madlavning når det bliver et job. Så er det jo det samme der skal laves om og om igen i store mængder..

Kristine (CookieCrumble) sagde ...

Wauw, hvor ser de lækre ud søde. Blev de ligeså gode som de ser ud? :) for så skal jeg da vist igang med en surdej ;)

Stefan sagde ...

De ser virkelig lækre ud! Heldigvis har jeg en surdej stående i forvejen, så skal lige ud og have handlet lidt ind og så skal de afprøves! :D

MissMuffin sagde ...

Kristine, de blev rigtig gode:)
Det er ikke sån en blød morgenmadbolle, for de har et tæt og saftig krumme og sprød skorpe, så de passer perfekt til pålæg..

Stefan, så er det jo nemt at komme igang:)
Brug bare det mel og den fiberblanding du nu har, for jeg tror ikke det kommer sig så nøje:)