torsdag den 13. december 2012

Julebrød

 Julebrød er vidst så meget sagt, men det er da bagt i december og indeholder lidt nisseøl, så navnet er sikkert godt nok:) Det passer da også ganske udemærket til julens lune leverpostejer, osteborde og hvad vi nu ellers servere til en god, dansk julefrokost.
Opskriften er fra Amo's "Den Store Julebagebog". Et ganske nemt og godt brød, der dog fik en lidt tør skorpe. Det skyldes nu nok, at jeg glemte at skrue ned:)
I bogen var der påsat et juletræ, men jeg havde ikke sådane en udstikker og lavede i stedet et par små stjerner. Jeg ved nu ikke, hvor kønt jeg synes det blev:)

Julebrød
25 g. gær
2 dl. vand
½ flaske hvidtøl
20 g. blødt smør
1 spsk. groft salt
150 g. fuldkornsmel (rug eller hvede)
ca. 450-500 g. hvedemel

Varm øl og vand op til det bliver lidt lunt. Det må endeligt ikke blive for varmt.
Rør gæren ud i den lune væske og tilsæt så smør, salt og fuldkornsmel.
Tilsæt hvedemelet lidt af gangen og ælt til en fast dej.
Lad den hæve lunt og tildækket i ca. 1 time.
Ælt dejen igennem og tag en lille klump fra.
Form dejen til et stort, rundt brød og stil det på en bageplade med bagepapir.
Rul den overskydende dej tyndt ud og udstik et juletræ eller en stjerne. Pensel den med lidt vand og pres den fast på brødet.
Lad brødet efterhæve lunt og tildækket i 30 min. Skær 8 lodrette snit i siden af brødet.
Kom brødet i en 250 g. varm ovn. Skru straks ned til 220 grader og bag brødet i 35-40 min.
Det skal lyde hult når du banker på det.
Lad brødet hvile mindst 30 min. på en bagerist inden der skæres i det.


2 kommentarer:

Agnethe - about a girl sagde ...

Ihh den har jeg også lige bagt og det er bare et RIGTIG godt brød :) Jeg lavede juletræet, men synes heller ikke det blev så fint som jeg havde regnet med... Dit er nu blevet rigtig sødt :)

MissMuffin sagde ...

Agnethe, det er nemlig et rigtig got brød. Jeg foretrækker dog stadig de lngtidshævede surdejsbrød, men min surdej overlevede ikke flytningen, så jeg skal have gang i en ny.