mandag den 23. marts 2015

Pasning af hønsDet kræver ikke den store indsats at passe høns i haven, men bare 10 min. om dagen til at lukke dem ud og ind, samt fodre og sikre at de har vand. Hver uge skal der afsættes 15-20 min. til rengøring af hønsehus og gård, mens der 1 gang om måneden skal afsættes tid til en mere grundig rengøring af både hus, gård og de områder, som hønsene ellers går i.
Jeg synes ikke, at hønsene lugter, men det kræver også, at man holder deres omgivelser rene. Høns roder rigtigt meget og de skider her og der og alle vegne. Så selv et lille hønsehold som vores kræver regelmæssig rengøring, men det tager til gengæld ikke ret lang tid.
Høns sviner rigtigt meget, så vi har valgt at flytte hønsehuset ind under pavillonen, hvor der er fliser. Så kan jeg nemmere fjerne madrester og der er samtidigt altid tørt derinde.

Morgen:
Jeg åbner for lågen ind til hønsehuset, så de selv kan gå ud når de vil. Som regel åbner jeg også lågen ud til haven. Hønsene står tidligt op. Jeg lukker dem ud omkring kl. 6.45, men nu hvor der bliver lyst tidligt sidder de og tripper.
Jeg tjekker, at de har vand og korn i automaten og giver dem resterne fra køkkenet.
 

Aften:
Jeg tjekker at alle damerne er på deres pind og lukker ind til huset og hønsegården.
Hønsene går selv i seng omkring kl. 18.00.
Har de svinet med maden , så fjerner jeg det værste, for ikke at tiltrække skadedyr som rotter og den slags.
Redekassen tjekkes lige for æg, hvis det ikke er gjort tidligere på dagen.
Græsset er altid grønnere (og mere velsmagende) på den anden side..

Ugentligt:
Det type hus og gård jeg har kræver ugentlig rengøring pga. den begrænsede plads.
Jeg synes ikke, at hønsene som sådan lugter, men man kan nu godt lugte dem når man sidst på ugen stikker hovedet ind i hønsehuset.
Høns skider rigtigt meget og mest om natten når de sover, så hønsehuset trænger virkeligt sidst på ugen. I sommerhalvåret, når der er varmt, så kommer jeg nok til at gøre det lidt oftere for at undgå lugt og fluer, da vi jo bor ret tæt med vores naboer. Det må tiden vise.
Jeg fjerner det meste strøelse og hø fra hønsehus og redekasser- jeg bruger handsker, en plasticsæk og et gammelt fejeblad. Pindene kan tages ud, så dem skraber jeg dem rene fra lort, inden de sættes på plads igen.
I bunden af hønsehuset kommer jeg et lag strøelse af den slags, man også bruger til fx kaniner. Så kommer jeg et lag hø over. Redekasserne fyldes med et tykt lag hø, så de har noget at lave rede af. Jeg sparer ikke på strøelsen og høet, da det både er dejligt for dyrene, men også letter rengøringen.
Jeg har alt til at stå i en trillebør, så det er nemt at transportere ud af skuret og hen til hønsehuset.

Månedligt:
Hønsehuset tømmes for alt strøelse og børstes ned, så støv, spindelsvæv mm. fjernes.
Pindene skrabes rene, nyt strøelse osv. kommes i.
Gården rives så hønselort og evt. madrester mm. fjernes helt. Hønsene går i et lille stykke have, så her fjernes det værste hønselort også hvis det er nødvendigt. Den del graver jeg bare ned i hønsenes gård, da det er god gødning og hønsene elsker muligheden for at finde en regnorm undervejs.

5 kommentarer:

Anonym sagde ...

Jeg har haft høns for mange år siden, og jeg husker at der var langt flere glæder end der var arbejde, og det er jo også det du beskriver. Fint at læse om din fremgangsmåde, så ved man lidt mere om hvad man går ind til hvis man er på vej ind i hønsehold :-)

Charlotte Kjeldgaard sagde ...

Jeg er vild med at du laver sådan nogle gode beskrivelser om dine søde nye høns.
Jeg ville helt vildt gerne have høns i haven, og vi bor på landet og har masser af plads. Meeenn... Ham jeg bor sammen med synes bestemt det er en dårlig ide, så det må jeg lige arbejde lidt på. ;o)
Hvad gør du i forhold til pasning, hvis I f.eks. er væk en weekend og kan tre høns dække jeres æggebehov?

MissMuffin sagde ...

Nana, vi har haft lidt problemer med at de stikker af, men det er løst nu og jeg tror ikke, at det bliver meget tid vi skal bruge dernede fremover. Jeg har selv haft ret svært ved at finde noget om hønsehold på dansk- men i USA er det meget populært, så der har jeg læst mig til det meste..

Charlotte, det er altså også ret hyggeligt med de høns :)Kristian skulle også plages i laaaang tid, men til sidst gav han sig :)
Mine bedsteforældre bor 400 m. væk, så de passer dem når vi er væk, hvis ikke hunde-sitteren har lyst til at bo i huset mens vi er afsted. Det gør hun nogle gange:) Har man en hønsegård, hvor der er gravet trådnet i jorden og sat loft på, så der ikke kommer rovdyr ind, så kan de nok godt passe sig selv i nogle dage. Vand- og foderautomaterne skal bare være store nok..
Nu er de stadig så små, at de ikke helt er begyndt at lægge æg endnu. Jeg tror, at 3 måske lige er i underkanten. Vi spiser også mange æg. Havde jeg pladsen havde jeg nok en 5-6 stykker, så der kunne deles æg ud til venner osv. Jeg regner dog med at tilføje en enkelt mere til flokken, for det kan der godt være i hønsehuset og de har fået et godt stykke have at gå på. Så kaster du dig over det ville jeg gøre det stort nok fra start til at kunne rumme en god flok..

Charlotte Kjeldgaard sagde ...

Tak for de gode råd! Jeg må plage videre, og håbe på at han en dag overgiver sig ;o)

Unknown sagde ...
Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.