torsdag den 28. april 2011

Lidt om mad..


Birthe åbnede for en interessant diskussion igår omkring økologi og halvfabrikata - må man købe ikke-økologiske produkter og færdiglavede ting som madblogger?!
Nogle gange ser og lyder det til i blogland, at alt laves fra bunden af rene økologiske varer, af kød fra lykkelige fritgående dyr og megadyr kvalitetschokolade, hvilket vil kan give de fleste bloggere dårlig samvittighed og ondt i økonomien:)
Jeg vil hvertfald gerne indrømme, at jeg blir lidt påvirket af det:)

Økologi er helt klart noget, som jeg prioritere i det omfang, som vores budget nu kan klare det, for økologi er jo lidt dyrere.
Jeg sætter pris på ikke at spise alle de e-numre og andre sjove ting og jeg vil meget gerne støtte en bedre dyrevelfærd.
Alligevel ved jeg godt, at økologi også er en produktion med økonomisk gevindst for øje, så alt er altså ikke så rosenrødt som det måske lyder.
Det optimale ville jo være at dyrke sine egne grøntsager, opdrætte sine egne dyr og male sit eget mel.
Ja, eller blive veganer, men der er vidst ikke mange af os der kan klare nogle af delene i længden!

Efterhånden køber vi nok 50% økologisk.
Mest mælk, æg, gulerødder, dåsetomater, rørsukker, olivenolie, mel og gulerødder, som prismæssigt ligger tæt på almindelige varer. Og så smager de bar bedre økologisk.
Økologisk kød og pålæg er dyrt, så det køber jeg sjældent.
I stedet prøver vi at spise mindre kød og det er jeg ret glad for(Kristian er ikke:))
Desuden køber jeg så meget dansk frugt og grønt, som jeg nu kan.
Næsten al frugt og grønt vi spiser kommer fra den ugentlige tur på torvet, men også der er næsten alt udenlandsk i vinterhalvåret og så er det sån det er.
Jeg er ikke fanatisk.
Lokale produkter som Aså ost, Ryå is og vildmose kartofler er jeg også ret begejstrede for, for jeg synes det er vigtigt at støtte de lokale producenter når de laver sån nogle lækkerier!

Halvfabrikata er jeg stor fan af, men samtidig er jeg ret kritisk.
Jeg læser altid deklerationen bag på, for noget af det er fyldt med enumre, konserveringsmidler, salt, sukker og fedt og det gider jeg ikke bruge penge på.
Tomatsauce, tærtedej fra køl, chutneys, mexicanske tacomix , fyldt pasta osv. gør bare livet meget nemmere og fåes efterhånden i nogle ganske fine udgaver, så jeg kan ikke se problemet i at bruge dem.
Jeg elsker dem!
Det kan da hvertfald også kun være bedre en fastfood!

Der er som regel altid sammenhæng med kvalitet og smag, men jeg vil helt ærligt indrømme, at jeg synes at det er frås at bruge en virkeligt dyr chokolade til fx. chokoladekage, når der findes Superior 70% eller 80% til en 10-12 kr. Så er det altså godt nok til mig!
Jeg bruger masser af smør, fløde, fed ost og creme fraiche 38% i min madlavning, for det smager altså bare meget bedre end de fedtfattige varianter og det er jeg altså fuldstændig ligeglad med, selvom vi i disse sundhedsbevidste dage synes, at det er noget værre noget:)

Det lyder jo meget godt al sammen, men trods jeg elsker økologi, så er jeg hyklerisk på mange andre måder.
Jeg køber tøj fra produktioner, der garanteret er med til at forurene helt vildt, mine sko er lavet af skind, der nok kommer fra produktionsdyr,  jeg bruger afblegning til mit hår som er fuld af giftige kemikalier, jeg elsker at tøjet dufter af skyllemiddel og vi har en ikke-miljøvenlig bil.
Det er vel ligeså "slemt", som hvis man ikke køber økologi?!

Når vi nu er ved det, så kommer der li nogle flere tilståelser; jeg elsker pommes frites fra MacD, billig kødpølse fuld af vand, salt, fedt og e-numre og sukkerfyldte yoghurter som Danonino:)

16 kommentarer:

Miss A sagde ...

Hej Miss Muffin :)

Det er en interessant debat, og jeg så den godt hos Birthe.

Jeg er ikke så meget for at blive alt for politisk. Men jeg forsøger så vidt som det er muligt at købe økologisk - som du skriver kan der være ting, der spiller ind. Men ved eksempelvis æg køber jeg konsekvent økologisk.

Jeg tænker altid over, at hver gang man køber noget, så afgiver man en stemme.

Så hvad ønsker jeg at stemme på, og hvad ønsker jeg ikke at stemme på?
- Jeg stemmer helt klart på økologi
- Jeg stemmer helt klart på råvarer frem for færdigvarer
- Jeg stemmer IMOD den måde dyr bliver behandlet, og køber derfor ikke kød.

De bedste hilsner fra
Anita
PS. Der er giveaway på min blog - Klik her

Kathrine sagde ...

God debat! Jeg er lidt splittet herhjemme, for jeg er på SU og meget få penge til mad og prøver at leve billigst muligt. Køber økomælk og gulerødder fordi det bare smager bedst, hvis der ikke er alt for stor prisforskel køber jeg økoudgaven, men tænker på pris først!
Tilgengæld køber jeg mange plejeprodukter, rengøringsmidler og vaskepulver og sådan som er miljøvenlige fra fx. mini risk/änglamark som de har i fakta, og det giver vel lidt bedre samvittighed?

Det kan godt blive lidt for politisk korrekt for mig med det øko, hvis man lever med udelukkende øko og selv vingummierne er øko, det går jeg ikke op i - alt med måde.

Halvfabrikata køber jeg også, gider ikke lave salsa/pesto og lign. fra bunden hver gang, men bager gerne mit eget brød - men køber da også et rugbrød eller toastbrød i supermarkedet :-)

Janne B.T. sagde ...

Interessant debat! For jeg synes også det hurtigt kan blive meget religiøst, som om det ikke er ok ikke at købe alt i Økologi. Som to på SU i Århus C med barn på vej, så må vi simpelthen erkende, at der bare ikke er råd til økologi. Det er pisse dyrt ift. "almindelige varer". Og jeg ved godt, at det repræsenterer en masse godt, og at vi skal tænke på miljøet og dyrene, men vi er også nødt til at kunne leve af noget herhjemme, og vores indkøb må blive meget begrænsede med økologi. Så vi må vente til fremtiden, hvor vi forhåbentlig begge står med godt betalte jobs..

Marie sagde ...

Danino er det bedste!

MissMuffin sagde ...

MissA, jeg synes også det er ret interessant- også generelt hvordan vi forbrugere forholder os til vores indkøb, for jeg tror langt de fleste ikke tænker så meget over det.

Trine, øko-vingummibamser smager nu ellers ret godt, haha:)
Når man er på SU må man prioritere, det vil jeg gi dig helt ret i, for så er der nok ikke råd til så meget økologisk som ellers.
Jeg er ikke så god til de uparfumerede rengøringsmidler og vaskepulver, men det erdu til gengæld.
Lidt er hvertfald altid bedre end ingeting og miljøet er også vigtigt:)

Janne, der ville jeg nok blive totalt hysterisk hvis jeg ventede et barn og købe alt økologisk/uparfumeret/totalt frelst, men det ville selvfølgeligt ikke hjælpe så meget når i venter en lille bebsog er på SU nu:)

MissCrea, Danonino er super godt!
Åh, ku godt li fræse sån en stribe nu, haha!

Voksenmis sagde ...

"Prøver at spise "råvarer" i stedet for "ingredienser" - det lykkedes så ikke altid. Prøver dog altid at undgå e-numre og den slags hejs. Har i de sidste år spist overvejende økologisk, dog uden at være blevet helt fanatisk. Der skal også være plads til lidt take-out i ny og næ"

Ovennævnte er et citat fra Klidmosters blog. Jeg kan garantere dig for, at selv en klidmoster også har dage, hvor såkaldt "underlødige" og ikke-økologiske varer bliver brugt i hendes køkken. Og jeg tænker, at fornuftige halvfabrikata også kan spottes.

At folk som Klidmoster forsøger at hæve barren ved at blogge, som hun gør, om lækre og lødige madvarer, kan jeg kun klappe af, jeg elsker at blive underholdt med gode råvarer og flotte billeder. Ligeledes synes jeg også, at det er rart at læse madblogs, som er mere hverdagsagtige (i hvert fald for mig) - i min optik er der fint plads til begge dele, og begge dele har sin berettigelse. i det hele taget forstår jeg nok ikke rigtigt den "krig", som nogle forsøger at piske op ved at skrive om såkaldt "rigtige"- og "wanna-be"-bloggere. Men det er jo en helt anden snak.

Du har en rigtig skøn blog, MissMuffin - tak for den :)

Stine sagde ...

Dejligt at du er så ærlig omkring det!
Der er nemlig så mange ting man burde gøre, og man burde også bage og lave alting selv og aldrig købe kammerjunkere eller leverpostej i butikken, men det er jo fuldstændig urealistisk.

Jeg køber altid økologiske æg og økologisk mælk, men ellers er det faktisk kun hvis jeg lige ser, at prisen er næsten det samme, at jeg køber det økologiske alternativ. Jeg ville gerne købe 100% økologisk, men det er dyrt og besværligt, og nogle steder kan man bare ikke kende forskel.
Det er jo også meget forskelligt hvilke varer, økologi rent faktisk gør en forskel for, og markedet er bare ikke særlig gennemsigtigt.

Man må nok bare indse at det aldrig bliver perfekt :)

MissMuffin sagde ...

Voksenmis:

Klidmosters citat er super godt og det er vel også det, som jeg pøver at leve efter. God mad, men plads til snyd på de travle dage(og alle de dårlige vaner/lyster)..
Økologi er jeg stor fortaler for, men jeg spiser også mange "slemme ting", bar fordi jeg kan li dem..

Jeg synes ikke, at der ligges op til "krig". Det er vel naturligt at stille spørgsmål til og bryde med det "glansbillede", som blogverdenen nogle gange er: lækker og økologisk mad, masser af overskud til familie og venner, det perfekte og rene hjem, smukke hjemmelavede ting, sjove kæledyr, lækre mænd og kønne børn:)
Sån ved vi vel godt allesammen, at virkeligheden ikke er, men nogen gange skal man nok lige mindes om det:)

Jeg synes hvertfald, at det er en interessant diskussion, som jeg også har haft sammen med flere andre (mad)bloggere.
Jeg har med fornøjelse læst alle svarene til Birthes efter min mening gode indlæg, for det er interessant at høre om andres livsstil.

Og tak for rosen:)

MissMuffin sagde ...

Stine, hvad er perfekt? (Meget filosofisk ikke:))
Jeg har også hørt mange være modtander af økologi, "for var alt dyrket økologisk ville der ikke være mad nok til at bødføde hele verden pga. et mindre udbytte"..

Jeg tror på, at økologi er en god og sund ting og med mere dyrevelfærd, men det er staidg ikke perfekt i min optik.
Jeg prøver at gøre det rigtige ved at købe økologisk og miljøvenligt, støtte de fattige, slukke for vandet når jeg børster tænder og sortere mit affald.
Lidt er altid bedre end ingenting, for man kan også blive fanatisk!

Janne B.T. sagde ...

Nu må man jo også vælge sine kampe og tænke over, hvad der er realistisk. For mig er det realistisk at følge de anbefalinger, som sundhedsstyrelsen kommer med, og så længe de ikke er kommet med udsagn om, at gravide har bedst af økologi, så er det ikke en kamp jeg vælger. Der kan være alt muligt i ikke-økologisk mad, men et eller andet sted skal man også huske på, at graviditet ikke er en sygdom. Og det er jo dyrt nok i forvejen at være gravid med alle anskaffelserne :) Der har jeg så valgt den realistiske rute som er at lytte til SST. Så det er parfumefri, parabenefri samt undgåelse af de madvarer som de siger kan være farlige :)

Xenia sagde ...

Jeg står i samme situation som Trine - og garanteret også andre - at jeg er på SU og indtil i går stort set ikke har tjent nogle penge ved siden af i lang tid. Så hvis jeg overhovedet skal have det til at løbe rundt, er der bare ikke råd til økologi - heller ikke selvom nogle ting "bare" koster et par kroner mere. Derudover er jeg heller ikke vokset op med økologi på nogen måde, så jeg ved ærligt talt ikke om jeg vil/ville gøre det, når jeg engang får flere penge. Jeg mangler, som jeg også skrev hos NYBH, stadigt at se den undersøgelse, der beviser at økologi er bedre for mig sundhedsmæssigt. I forhold til miljøet har jeg mange kødfrie dage - når jeg spiser selv er det nok mindst 1:1. Så det tæller jo på den konto, og jeg vil hellere undvære kød ind imellem (nu har jeg jo også været vegetar) frem for at købe mig fattig i "måske-bedre-produkter".

Pyha, det blev et langt indlæg, hæhæ :)

MissMuffin sagde ...

Janne, der kan man jo heldigvis gøre, som man selv synes- jeg synes at enumre og konserveringsmider er lige så slemme som parfume- og parabener, men det ved jeg godt at sundhedsstyrelsen ikke skriver noget om..

Xenia, jeg er bestemt heller ikke vokset op med økologi. Tror faktisk at min familie mener, at jeg har slået hovedet med al den økologi jeg køber:)
Jreg tror heller ikke, at der er flere vitaminer i økologiske gulerødder eller mere kalk i økologisk mælk, end at der er i almindeligt producerede produkter.
E-numre og konserveringsmidler er usunde hvilket der flere gange er påvist, så derfor er jeg tilhænger af økologi.
Jeg vil helst spise "rene" ting end noget fyldt med mærkelige tilsætningstoffer og andre mærkelige ting, ligesom at dyrevelfærd er vigtig for mig.
Men som du siger, økologi er dyrt!

SatTilLivs sagde ...

Jeg blander mig lige. Økologi er vigtigt og pengepungen til trods (jeg er også studerende) så er alting et spørgsmål om prioritering. Jeg mener grundlæggende at alle folk har råd til at købe mere eller mindre 100 % økologisk. Det handler grundlæggende om at vi som det er blevet skrevet her før, ikke nødvendigvis skal have kød hver dag (øko kød er rasende dyrt). Derudover er vi danskere et af de folk der bruger den mindste del af vores disponible indkomst på fødevarer. Hvis en tilfældig familie konverterede til et fuldstændigt økologisk forbrug, ville vi måske komme i nærheden af hvad italienerne eller franskmændene bruger, hvorfor argumentet om at "man har ikke råd til økologi når man er på SU / pension / er en børnefamilie etc, simpelthen ikke holder. Sorry, det er for nemt. Det er helt fint hvis man ikke synes om økologi, (omend fjollet da det jo som bekendt også smager bedre!), men de sædvanlige argumenter er hullede som en god pastaske. "Jeg har meget få penge til mad" Jeg prøver ikke at dømme folk, men den linie siger det hele. Vi bruger gladeligt 800kr på et par sko, menns vi synes 40kr er dyrt for 400g øko hakket oksekød. Det er blevet en dyd at køre 50 kilometer (i en tid hvor en liter benzin koster 13kr) lørdag formiddag for at få 5 kyllinger for 100kr. Forholdene for hvilke jeg slet ikke gider begynde at snakke om.

MissMuffin sagde ...

SatTilLivs, jeg er ike helt enig, for jeg synes måske at det er en smule fanatisk, hvis jeg skal være helt ærlig..

Jeg køber ikke 100% økologisk, for der er andre ting i livet, som jeg også vil ha råd til, så jeg prioritere, hvilket jeg nu synes at alle har lov til.
Måske er det materialistisk og overfladisk, men jeg vil også gerne have råd til at gå ud at spise og købe nyt tøj, men det er mit eget valg.
Som studerende er der slet ikke ret mange penge, så skal der være plads til shopping, transport, fester, gaver osv. er der ikke plads til at leve 100% økologisk, det synes jeg er urealistisk!
Det koster altså noget mere at leve økologisk..

Bare fordi franskmændene bruger flere penge på mad end vi gør, så behøves det altså ikke være rigtigt/nødvendigt:)
Jeg ved godt at det siges, at italienerne og franskmændene lver meget sundere og med stort fokus på friske råvarere, men jeg har aldrig set det dokumenteret i andet en smukke fortællinger i kogebøger...

Herhjemme lever vi heller ikke 100% økologisk, for det er for dyrt!
Jeg køber al den økologi vi har råd til og så meget dansk/lokalt som vores økonomi kan bære og det er jeg stolt af, for jeg er i det mindste bevidst om hvad jeg putter i munden!

SatTilLivs sagde ...

Ja, det koster noget at leve økologisk - og lige som så meget andet, er det jo et valg. Min pointe er blot, at argumentet om at man ikke har råd fordi man er i en bestemt situation ikke holder - og jeg mangler stadig et godt modargument. Det er netop fordi, at de fleste mennesker (mig selv inkluderet ind i mellem) prioriterer shopping, byture, rejser osv osv, højere. Det er også derfor det er fair nok at prioritere anderledes, man skal bare forstå at den måde vi forbruger på (eks. at vi bruger flere penge på tøj end mad) er en del af et forbrugsmønster som i høj grad er en social konstruktion. Det vil sige det ikke med historisk nødvendighed skal være sådan. Det er samtidig en del af debatten at det i vores samfund er langt mere socialt acceptabelt at bruge 1000 kr på en aftens bytur end at bruge samme beløb over en måned på økologi. Det er ikke fordi jeg er fanatisk, jeg mener grundlæggende bare, at de fleste af os har glemt, at vi lever i verdens mest velstående samfund og en stor del af grunden til at vi nogen gange ikke mener vi har råd til noget, er fordi en række implicitte prioriteter begrænser den del af vores forbrugsmønster som vi mener vi kan forandre. Man får helt lyst til at citere Tyler i Fight Club:)

MissMuffin sagde ...

SatTilLivs, jeg forstår umiddelbart godt hvad du mener, men jeg kan bar stadig ikke se at det er muligt at leve økologisk, betale husleje mv., købe tøj, gaver, transport osv. for en SU på 5-7.000 kr.
Forbrugsvaner eller ej, så er det måske muligt hvis man vil opgive alt andet og det skal man jo så gøre op med sig selv.. Jeg vil ikke:)