tirsdag den 10. januar 2012

Grydebrød

Grydebrødet har vi både set i morgentv og i alle mulige afskygninger i blogverdenen. Forleden dukkede det op inde hos Valdemarsro og så fik jeg altså også lyst til at bage det:) Jeg har dog kun min store LeCrueset-gryde, som kan tåle at komme i ovnen, men Ann-Christine rådede mig til at lave halvanden portion og det måtte jeg så prøve. Hun bruger selv en gryde på 4,2 L.
Det gik også rigtig fint selvom om mit brød fik en lidt sjov form- det lignede nærmest en lille ufo, haha! Jeg tror dog at det skyldes, at dejen var lidt for blød. Den sku nok ha haft 2-3-4 dl. mel mere, for den var nærmest flydende og ku derfor heller ikke æltes eller "stå af sig selv".
 Det er hvertfald ikke sidste gang jeg prøver at bage det, for det fik som lovet en tynd, sprød skorpe og en lækker krumme. Et virkeligt lækkert brød! Så nu må jeg i gang med at eksperimentere for at få formen pænere!
Her kommer opskriften som jeg prøvede den:

Grydebrød (1 stort brød)
10-15 g. gær
750 ml. vand
4 tsk. salt
2 tsk. honning
1½ dl. fin ølandshvedemel
1½ dl. grov ølandshvedemel
ca. 12 dl. hvedemel (nok nærmere 14-15 dl.)

Rør gæren ud i vandet.
Rør herefter salt, honning og de 2 slags ølandshvede i.
Tilsæt melet lidt af gangen og rør dejen rigtig godt og længe. Kom film over skålen og lad det stå på køkkenbordet i 10-12 timer.
Hæld herefter dejen ud på et meldrysset bord og fold den 5-8 gange- den skal ikke æltes, bare foldes inden over sig selv.
Lad det efterhæve ca. 2 timer.
Efter halvanden time sættes din gryde med låg ind i ovnen. Varm den op til 250 grader.
Når ovn og gryde er varmet op hældes dejen forsigtigt ned i gryden og låget kommes på.
Bag brødet 40 min.
Sænk ovntemperaturen til 230 grader og tag låget af gryden. Bag yderligere 15 min.
Når brødet er færdigt vendes det ud af gryden og afkøles på en rist.
Efter ca. 5 min. er det klart til at blive spist af:)

7 kommentarer:

Anonym sagde ...

Grydebrød er også mit yndlingsbrød at bage - og det er altid en succes hos gæster.

Jeg tror, at dit brød blev fladt, fordi du ikke har brugt almindelig hvedemel. Min erfaring siger mig i hvert fald, at hvis man vil have brødet til at være stort og luftigt, skal 3/4 dele af melmængden være hvedemel, mens de resterende 1/4 kan være af en grovere sort :)

Kh Cecilie

Maj sagde ...

Jeg har sådan en lyst til at prøve det, men har ikke nogen gryde der kan komme i ovn... men jeg har planer om at købe en stegeso, og evt. lave den i den... ellers er det en god undskyldning for at investere i en smuk rød le creuset :D

- Maj :)

MissMuffin sagde ...

Anonym, det tror jeg nu ikke. Her vil det også kun være 1/4 dl. af melet der er groft, for mere ølandshvede har jeg ikke brugt- og jeg kan se, at Ann-Christines er smukt og hævet:)

Maj, jeg har da også en stegeso. Måske jeg sku ta at prøve den! Tak for du lige mindede mig om det!

Anonym sagde ...

Jeg har bagt det en gang og det blev super luftigt og lækkert.
Bare brug det billigste hvedemel du kan købe. Jeg har oftest ganske almindelig hvedemel fra COOP til ca. 10 kr for 2 kg. Og det brugte jeg til mit brød. Du behøver slet ikke bruge det fine og fancy dyre hvedemel i alle mulige afskygninger. Det er pengene ud af vinduet hvis du spørger mig. Og min dej var også ret så flydende. Jeg måtte nærmest skrabe det ned i gryden fra bordet. Men det blev så let og luftigt så du tror det er løgn. Jeg brugte en ganske almindelig Eva Trio stålgryde med låg. Og det var helt perfekt. De kan nemlig også tåle at gå i ovnen. Så du behøver altså hverken stegeso eller støbejernsgryde. Og så skal du bruge en mindre gryde hvis du vil have dit brød højere.
Det er min erfaring.

MissMuffin sagde ...

Anonym, jeg bruger aldrig det billige mel, for jeg synes ikke det er lige så godt, så der er jeg ikke enig med dig. Jeg bruger altid økologisk hvedemel, som regel fra kornkammeret, for det er den de har i Netto...
Jeg har også almindelige gryder med stålhåndtag, men der er glaslåg til, så de kan ikke gå i ovnen. Overvejer dog at prøve i stegesoen eller måske i en af gryderne med min bagesten som låg...Så tror jeg nemlig også at det bliver højere...
Godt at høre at din dej også var ret flydende- min var nu så flydende, at jeg ikke turde hælde den ud på bordet. Så med et par ekstra dl. mel burde den blive som din..

Ann-Christine sagde ...

Det ser dejligt ud. Kan næsten dufte det nybagte brød :)

Jeg tror det blev fladt fordi gryden er større og så hæver brødet nok ikke så meget op i højden. Men ja, prøv evt stegesoen, det hører jeg at mange gør med succes

MissMuffin sagde ...

Ann-Christine, det blev også rigtig lækkert. Skorpen især blev helt perfekt!
Jeg prøver også en af dagene med en anden gryde eller stegesoen, for det smagte bare rigtig godt!