søndag den 14. december 2014

Ugens madplan- og lidt om fødevareallergi

Kristian har fået lavet en fødevaretest og han tåler ikke mælk, hvede og havre. Det er altså ikke det nemmeste i verden at spise efter!
Da det lige netop er hvede Kristian ikke tåler, så er mange glutenfrie produkter udelukket, da de er lavet på hvedestivelse. Til gengæld må han spise spelt og rug, så vi kan sagtens købe rugbrød til ham. Spelt er ikke det nemmeste at bage med, men det må jeg til at øve mig i :)Samtidig er det mælkeprotein og ikke laktose, som han ikke tåler. Derfor kan vi heller ikke bare købe laktosefri produkter, men kun vegetabilske produkter. Mange af dem indeholder dog også hvede, fx soyafløde, så der skal jeg også lige være opmærksom når jeg køber ind. De sidste gange har det taget noget længere at købe ind end det plejer og skabet bugner nu af rismel, kikærtemel, majsmel, kokosmælk, rismælk, bønnepasta, majslasagneplader og jeg ved ikke hvad!
Værst for Kristian er det vidst at måtte undvære ost, øl(de findes dog hvedefri) og norske klejner! For ikke at tale om de havregryn, han har spist til morgenmad dag ud og dag ind i de sidste 5 år!

Hvor bliver der ikke lavet meget mad herhjemme i tiden, men det skal til at være slut! Især når de fleste hurtige løsninger er udelukket pga. allergien.
Så her kommer ugens madplan:

Mandag: Rester fra søndag- Lasagne med sprød kålsalat.
Tirsdag: Svampe-ratatouille og kartoffelmos.
Onsdag: Kødboller i tomatsauce. Bønnepasta til.
Torsdag: Bagte kartofler med purløg, hakkebøffer og salat.
Fredag: Spiser vi begge ude.
Lørdag: Helstegt kylling, bagte rodfrugter og sovs.
Søndag: Spiser vi hos Charlotte og Carsten.

Hvad skal i spise den her uge?

6 kommentarer:

Piskeriset sagde ...

Jeg kan godt forstå, hvor træls det må være. Da min vegetarven udviklede mælkeallergi for et par år siden, blev madlavningen også noget sværere (især eftersom hun er ret glad for italiensk mad - prøv lige at fjerne osten fra den!). Så nu laver jeg primært vegansk mad, når hun er på besøg.

Pt. ved jeg kun, at jeg skal have lasagnerester mandag (fra i går) samt spise ude tirsdag og torsdag. Jeg planlægger sjældent madlavningen før dagen før (med mindre vi har gæster) og laver som regel hverdagsmaden af forskellige ting, jeg finder i køleskabet (vi køber kun ind i weekenden).

Maria sagde ...

Det lyder godt nok som en omvæltning madmæssigt for jer, men det er forhåbentlig kun et spørgsmål om tid, før det bliver rutine Og din kæreste vil få det så meget bedre. Nu ved jeg ikke præcis hvad diagnosen er, men jeg mener, man får et økonomisk tilskud til kosten, hvis man har cøliaki, det har min svigerinde da fået? Netop fordi det er dyrere at købe ind. Og så vil jeg tippe dig med at Rema1000 har et virkelig godt sortiment af glutenfri produkter.

Foreløbig ved jeg kun, at jeg skal have risengrød i aften og klatkager i morgen :) Og så nævne, at man kan lave en dejlig risengrød på kokosmælk/mandelmælk.

Karina sagde ...

Må jeg høre, hvor du har fundet bønnepastaen henne?
Jeg var selv på udkig efter den i Fakta for noget tid siden, da den var at finde i deres avis, men min lokale butik havde ikke fået lige den vare hjem, desværre. Jeg leder derfor stadig efter bønnepasta. :-)

Mh
Karina

Maria fra En verden af kunst sagde ...

Glædelig 3.advent til jer !

Det er surt med sådan fødevareallergi, jeg ved det fra mig selv, det er om at gå udenom det som ikke tåles, præcis som den plan du har lagt :-)

Læge Carsten Vagn-Hansen har skrevet om allergier og byder ind med hvordan I kan bygge immunsystemet op. I kan læse på hans hjemmeside: www.radiodoktoren.dk

Selv juler jeg lidt hjemme og på bloggen. Du er mere end velkommen forbi bloggen:-)

Mange gode jule hilsner fra Maria

MissMuffin sagde ...

Piskeriset, jeg elsker også italiensk mad! Tror fløde, smør, ost og hvidt brød er blandt mine livretter, så det her er virkeligt upraktisk!
Jeg laver normalt også mad af hvad der nu findes i køkkenet, men lige i tiden kan jeg simpelthen ikke finde ud af det, så nu genindfører jeg lige madplanen :)

Maria, han har ikke cøliaki. Cøliaki er allergi for gluten, men Kristian tåler godt gluten, bare ikke hvede. Der er hvedestivelse i rigtigt mange glutenfrie produkter, så der skal man også lige være vågen.
Kristian har selv betalt for at få lavet en test, så nu skal han testes ved lægen, for det kræver en lægeerklæring at søge tilskud, så nu må vi se om lægens metode siger det samme :)
PS: Jeg er vildt misundelig over din menu i dag og i morgen!

Karina, den er købt i Kvickly. Jeg mener også, at jeg har set den i Bilka.

Maria, tak for link! Det vil jeg lige kigge på, for Kristian har godt nok været meget syg den seneste tid.

Janne Jacobsen sagde ...

Selvom det er rigtig surt med fødevareallergi, er Kristian meget heldig at have dig, som er så god til at trylle i et køkken.
Rigtig god jul til jer begge.