torsdag den 5. september 2013

Anmeldese; 5:2 Kuren Af Michael Mosley og Mimi Spencer (Politikens Forlag)


Bogen:
Bogen er ikke en kogebog. Der er lidt opskrifter, men de er lidt kedelige og det samme er billederne.
Selve bogen er også lidt kedelig, men det kan ikke være anderledes, for det handler om principperne bag, forskning, erfaringer med faste og kroppens kemiske og biologiske reaktioner. Lidt tørt stof, men det er serveret i et let forståeligt sprog, således at man får et godt indblik i hvad 5:2 diæten kan. En rigtig god bog hvis man har lyst til at læse noget litteratur på dansk om 5:2 diæten og der er meget relevant læsning før man går i gang. Michael Mosleys udgave af 5:2 diæten er dejligt simplificeret; 2 faste dage om ugen, hvor kvinder må indtage 500 kcal. og mænd 600 kcal. Dagene må ikke ligge lige efter hinanden og man bør man bør max indtage 2 måltider på fastedagene. Enkelt og nemt, også i forhold til at få det integreret i hverdagen.
Har man lyst til at kaste sig ud i at faste, så synes jeg hvertfald at den er uundværlig:)
Jeg giver bogen 5 ud af 6 stjerner.
Den kan det, som den "skal" og er skrevet i et godt sprog, men den er også lidt klinisk og kedelig.


Mine erfaringer:
Jeg har nu fastet 4 dage og er i gang med min 5. fastedag.

De første par gange synes jeg ikke rigtigt, at jeg fik noget ud af det, hverken vægttab, regulering af appetit, pæn hud eller øget velvære. Min hud slog endda ud med urenheder og eksamen efter et par gange, men det er nu gået i sig selv igen.
Jeg havde bestemt mig for at give det 2 uger og dermed 4 gange, men efter de sidste par gange har jeg mærket forskellen. BUM. Så er det sagt, selvom jeg ikke troede det skulle komme ud af min mund!

Det er ikke såå slemt at være sulten og kroppen vænner sig til det efter nogle gange. Det er selvfølgeligt ikke særligt sjovt at faste, men det er til at holde ud. Jeg er træt på fastedagene og er gået lidt tidligere i seng, men der har også været fastedage, hvor jeg har knoklet i haven eller med malerarbejde, eller hvor jeg mentalt har brugt en masse energi i fx Hjerterummet, uden at det påvirkede mig.
Jeg har tabt mig et par cm. lige mit på topmaven og det er jo positivt, så jeg håber det fortsætter den vej. Mange andre oplever ret hurtigt nogle rigtigt flotte vægttab, mens det går lidt langsomt hos mig, måske også fordi jeg ikke skal tabe en helt masse og fordi jeg mest har fokus op min mave. For mig er det følelsen af "lethed" i kroppen efter fastedagene, der er vinderen. Jeg føler mig generelt meget bedre tilpas i min egen krop. Da vi havde været på Restaurant Snerlen fik jeg virkeligt alt for meget god mad og vin og dagen efter fik jeg også for meget mad, så min krop havde nærmest "tømmermænd" i flere dage. Efter en fastedag følte jeg mig igen tilpas og let i kroppen. Jeg spiser ikke helt lige så meget og min sukkertrang er også en lille smule mindre. Der ryger både stivelse, fedt, sukker og alkohol ind på mine spisedage, men jeg forsøger som altid at spise nogenlunde sundt. På fastedagene går jeg efter mad med mest muligt fedt, fibre og protein, så jeg får mest muligt mæthed for kalorierne. Æg, tun, kylling, skyr, knækbrød, grøntsager, bær, avocado og en lille smule smør, nødder eller olie. Ikke noget med Nupo-barer, lightprodukter og den slags.

Andre relevante oplysninger:
Bevæger man sig ind i den danske facebook-gruppe for 5:2 diæten bliver det straks anderledes besværligt for flyver det om sig med TDEE, insulinresistens, fare for hormonforandringer hos kvinder og alt muligt, der lige pludseligt forvandler 5:2diæten fra noget nemt og enkelt til noget besværligt. Så vil du begynde med at faste vil jeg anbefale dig at vente nogle gange inden du melder dig ind, for der er virkeligt nogle "kloge hoveder" derinde der gør det hele meget svært at forstå. Sådan er det med alting, de findes også indenfor LCHF og alle andre livsstile. Når det er sagt, så er der en god stemning i gruppen, meget opbakning at hente og en del inspiration til ret lækre faste-menuer. Den er bare forvirrende for nybegyndere.
Klidmoster har også en fasteblog, hvor der er meget inspiration at hente.
For at tælle kalorier bruger jeg enten denne kalorieberegner eller så en app der hedder "Shape Up". Jeg bruger den KUN på fastedagene og tæller ikke kalorier de andre dage.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Interessant at du skriver om denne slankekur! jeg er igang med 16:8, faste 16 timer og spise i 8 timer. jeg spiser fra 12-20.

MissMuffin sagde ...

Anonym, jeg har godt hørt om 16:8, men det her virker mere tiltalende for mig..