torsdag den 13. juni 2013

Grove nøddeboller

I denne eksamenstid laves der rigtigt meget gruppearbejde og det foregår som regel hjemme hos mig. Det er lidt hyggeligere og vi får noget ordenligt at spise. Ja okay, alt for meget at spise er vidst den rigtige beskrivelse:) Vi starter altid med at spise morgenmad sammen. Så der er godt gang i bageriet herhjemme, for en lun, nybagt bolle er vi alle ret vilde med.
De her blev ret gode. Grove, sprøde, dejlig smag af malt og rigeligt med knasende nødder. Jeg har mange rester af mel, kerner, nødder, frø og gryn som trænger til at blive brugt op, så de fleste boller laves på slump, men her kom der en opskrift ud af.
Jeg bruger næsten altid samme metode med at ælte dejen rigtig godt på min elskede KitchenAid, lade den hæve køligt natten over og så bage dem næste morgen. Det bliver altid godt!
Maltsirup kan købes i de fleste større supermarkeder. Det er lidt dyrt, men giver en rigtigt god smag og farve til dine boller.

Grove nøddeboller (10 stk.)
20 g. gær
5 dl. koldt vand
2 spsk. maltsirup
½ spsk. groft salt
1 dl. mandler, grofthakkede
1 dl. hasselnødder, grofthakkede
½ dl. valnødder, grofthakkede
1 dl. hørfrø
4 dl. grahamsspeltmel
Hvedemel
Valsede ruggryn til drys

Rør gæren ud i vandet. Tilsæt maltsirup, salt, de grofthakkede nødder, hørfrø og grahamsspeltmel. Rør det godt sammen.
Tilsæt hvedemelet lidt af gangen og ælt til en fast, smidig og let klistret dej. Ælt den godt og længe.
Kom dejen i en skål og dæk den med husholdningsfilm. Lad den hvile natten over i køleskabet, eller hvertfald køligt.
Tag dejen ud næste morgen og form med våde hænder den til 10 boller, som sættes på en bageplade med bagepapir. Lad bollerne efterhæve mens ovnen varmes op til 250 grader.
Drys bollerne med valsede ruggryn og bag dem i 12-15 min. til de lyder hule og sprøde når du banker på dem. Lad dem køle helt af på en bagerist.

5 kommentarer:

A + K = ♥ sagde ...

Hvor ser de bare gode ud - elsker når der er nødder i, mit favoritbrød (udover rugbrød) er valnøddebrød. Yum (:

- Anne

Annemette sagde ...

Mmm de ser gode ud ;-) Tror jeg skal kigge efter maltsirup når vi er i Danmark til sommer. Jeg har aldrig prøvet det og vi bager meget brød, for det er tyskerne ikke lige kendt for, selvom det går fremad hernede ;-)

Linebinevaskemaskine sagde ...

Jeg elsker bare sådan nogle nøddeboller (med smør eller nutella) :D endnu en MissMuffin favorit spår jeg

Tante Sød..og den sure øko-citron... sagde ...

Haps, de er skæppeskønne! Gad vide om man kan få maltsirup på Samsø? Næppe...

MissMuffin sagde ...

Anne, jeg elsker også brød med nødder i! Rugbrød med nødder i smager også fantastisk, men jeg er bare ikke særligt god til at bage rugbrød..

Annemette, det kunne jeg heller ikke forestille mig at tyskerne var særligt gode til. Da jeg arbejdede i Sallings bager købte tyskerne også altid vildt meget brød (og wienerbrød), for de var vilde med det store udvalg og rugbrøddet! Salling Super har hvertfald maltsirup, så der kan du få det:)

Line, eller med masser af ost! Uhm.. De blev ret gode, så bag dem endeligt..

Tante Sød, de smagte rigtigt godt og uni-pigerne var vilde med dem.. Uha, det er ikke sikkert. Har I nogle steder der forhandler Skærtoft Mølle? Fx SuperBrugsen.. For så kan det godt være at det kan opspores.. Ellers må du netshoppe:)