torsdag den 22. august 2013

MissMuffin tester; 5:2 kuren


Jeg har jo både prøvet "Få en sund krop på 28 dage" og "LCHF- spis dig mæt og glad". Alle disse "livsstilsændringer" er jo meget oppe i tiden og nu er den næste i rækken landet i min postkasse; "5:2 kuren". Denne kur er rimeligt simpel; spis almindeligt 5 dage og faste i 2 dage. Dagene må ikke være sammenhængende. På fastedagene skal man trods faste spise 500 kcl. som kvinde og 600 kcl. som mand.
Der findes ikke en masse litteratur om det på dansk og heller ikke en masse blogs, så det kan være lidt svært at finde inspiration til de 2 meget kalorielette måltider, som det anbefales at man spiser hver fastedag. Uanset bliver det ikke særligt inspirerende. Klidmoster er hoppet på med bloggen Klidfaster, så der er allerede en lille smule hjælp at hente.

Jeg har bestemt mig for at teste det, ligesom jeg testede de andre, så det får lige en 14 dages tid og dermed 4 fastedage. Uh, jeg gruer allerede for dem :)
Som for mange andre kan jeg se en fordel ved denne kur; de manglende begrænsninger! Det vil være den alt-overskyggende motivationsfaktor for mig. Jeg kan godt begrænse mig 2 gange om ugen, hvis det betyder, at jeg kan spise pasta og chokolade og rigtigt kage uden dårlig samvittighed resten af ugens dage. Ja, og samtidig smide de der 5 "luksus-kilo" for meget. Det lyder næsten for godt til at være sandt ikke :)
Ikke, at man kan grovæde de resterende 5 dage, men der er plads til at spise almindelig, sund mad og til at synde lidt. Kage er ikke rigtigt kage hvis der ikke er sukker i og livet er for kort til ikke at spise pasta, brød og kartofler. Basta! Nogle snakker endda om, at man får sværere ved at indtage så store mængder mad, at ens følelse af sult og mæthed reguleres til det bedre, at man spiser sundere og at man både får mere energi, pænere hud og jeg ved ikke hvad.

En af ulemperne for mig kan dog blive kvaliteten af maden. Som både "Få en sund og lykkelig krop på 28 dage" og "LCHF- spis dig mæt og glad", så støtter jeg tanken om så meget ren mad som muligt. Ordentlig kvalitet, gode fedtstoffer og ingen lightprodukter. Det kan jeg også mærke på min krop er bedst. Det kan blive svært på fastedagene og så ryger alle sundhedsfordelene lige så stille for mig..

Så idag starter jeg morgenen ud med ingenting, for der er fastedag!
Er der nogen af jer, der er på 5:2 diæten?

18 kommentarer:

Haveheksen sagde ...

Jeg har ikke prøvet 5:2, men tænkt meget på det.......Tæller det?
Jeg er også fristet af, at kunne spise hvad jeg har lyst til, i begrænsede mængder, og tror nok også at jeg vil kunne overleve på begrænsede antal kalorier, når det kun er to dage.
Jeg synes ikke jeg er kræsen, men noget af maden i både sund krop..... og lchf er altså lidt (meget) anderledes for mig. Og så er jeg altså også både til pasta, brød og en smule kartofler.
Jeg glæder mig til at følge dit forsøg og høre om dine erfaringer:-)

Vogel sagde ...

Jeg er selv igang med 5:2 metoden men jeg overvejer at stoppe efter jeg læste denne post: http://www.marksdailyapple.com/women-and-intermittent-fasting/#axzz2cacF1cq4

Jeg ved ikke helt om jeg gør mere skade end gavn på min krop (jeg har nemlig pco). Så lige nu befinder jeg mig lidt i limbo land i forhold til 5:2

Anonym sagde ...

Hvor er du sej, at du lige "tør" kaste dig ud i det - glæder mig til at følge dit projekt :)

MissMuffin sagde ...

Haveheksen, åha, bare det gjorde, for så ville jeg "tanke-faste" hver dag :)
Jeg har også meget svært ved de der "udelukkelses-kure" og føler mig meget hæmmet af det. Dog vil jeg sige, at jeg faktisk tror på at LCHF kan være vejen frem, men det vil ikke gøre mig glad nok:)

Vogel, jeg har ikke PCO men har i mange år været enormt hormonelt udfordret og har både fået hormoner og jeg ved ikke hvad. Det blusser stadig op engang imellem, men udover det er mit system rimeligt robust, så jeg er ikke så bange for den slags her. Jeg tror bare, at man skal mærke efter hvad der føles godt. Føles det ikke godt, så er det bare at stoppe. Der er altid en masse FOR og en masse IMOD når det kommer til kost og sundhed..

Grønspætte, jeg er generelt nysgerrig og ville gerne tabe mig lidt. Samtidig er jeg ret doven og lidt af en livsnyder, så det lyder jo nemt det her..

Anonym sagde ...

Hej Missmuffin :) Jeg går personligt ikke ind for alle disse "mode" kure, som dukker frem én efter én i disse perioder - jeg har også prøvet samtlige kure af, da jeg sidder med et par kilo for meget på sidebenene og samtidig ikke gider kure som SKAL indeholde; fisk, lever og kål og hvad jeg ellers i tidernes morgen har afprøvet. :) Jeg vil nemlig helst heller ikke undvære lidt kage og sådan - jeg har dog fundet ud af at Madlog.dk var min redning. Ingen begrænsninger, men i små doser og med lidt motion ved siden af kan kage og slik sagtens kombineres med slankekur! :)
Jeg har ihvertfald smidt de første 6 kg på denne måde, uden at undvære kage, slik og sodavand, som jeg har en kæmpe svaghed for. :D

Madling sagde ...

Jeg prøvede 5:2 kuren for første gang i mandags. Har du lyst kan du læse om min oplevelse samt se billeder af maden her:
http://www.madling.dk/forste-dag-pa-52-kuren/

Jeg havde forestillet mig, at jeg ville spise store mængder mad dagen efter. Jeg oplevede faktisk det modsatte. Så af bare en dags faste oplevede jeg en forskel.

LCHF er ikke for mig. Jeg elsker kulhydrater alt for meget.

Jeg vil meget gerne høre hvordan din dag går :-)

Anonym sagde ...

Jeg har været i gang med 5:2 diæten i 15 uger nu, og er meget tilfreds med resultatet. Jeg har tabt mig, fået mere energi og et meget anderledes forhold til mad og det at spise end jeg havde før. Men diæten tager tid. Psyken skal have mange uger til at vænne sig til ikke at tro man dør uden mad i halvanden døgns tid. Men har man psyken/viljen til det, er det en fantastisk let, enkel og effektiv måde at spise på. Og de 500 kcal er kun et tilbud, absolut ikke et must at indtage på en fastedag.
Held og lykke med de 14 dage:-)

MissMuffin sagde ...

Anonym, jeg er både for og imod på den måde, at det der virker for nogen, måske ikke virker for andre. Det må man selv rode med:)
Jeg vil også have mine carbs og ikke alt for meget af det der kål og andre ikke så spændende sager, så der er vi enige.
Jeg hader at veje maden, det er jeg simpelthen for doven til, så madlog bliver aldrig noget for mig, så hellere spise efter nogle retningslinjer. Men skønt at høre, at det virker for dig!

Madling, spændende læsning!
Jeg har forstået det sådan, at man helst skal spise 2 måltider og intet andet, så det har jeg gjort. Jeg kan se, at du har snacket lidt. Har jeg misforstået det eller?
Der kommer et indlæg en af dagene, men måske først efter dag 2 på mandag.

Anonym, det lyder lovende!
Jeg synes det er svært at få noget ordenlig mad for 500 kcal.
Det er gået okay idag. Jeg har været meget sulten og jeg har været glad for at være hjemme, så folk ikke har hørt på min rumlende mave og nok ret dårlige ånde:)

TestMedTestPå sagde ...

Uh jeg har godt læst om 5:2, men har vist bare ikke nok disciplin...
Held og lykke. Jeg krydser fingre!
Edith.

Tante Sød..og den sure øko-citron... sagde ...

Jeg er spændt på at høre om dine erfaringer, jeg følger lidt med hos Klidmoster og det lyder jo virkelig lovende med det vægttab:-) Men generelt tror jeg slet ikke på alt det kur halløj men mere på små skridt metoden ... men jeg er fristet alligvevel

MissMuffin sagde ...

Edith, det ville jeg nok heller ikke have hvis det var 2 dage i træk, men det er overskueligt når man næste dag kan fylde maven igen..

Tante Sød, skar jeg bare brød, pasta, ris, kartofler, kager, slik, chokolade, is og cola ud af min kost, så ville de kilo nok også ryge. Men hvad er der tilbage? Kød og grøntsager. Det er min liv for kort til. Så selvom jeg ikke har de store forventninger til det her, så kan man kun håbe :)

Tim sagde ...

Jeg har været på 5:2 fastekur siden startet af januar 2013 hvor Eat, Fast and Live Longer blev vist på DR2.

Resultatet er at jeg har fået meget mere energi i hverdagene, ingen sygedage og et vægttab på ca 12-14kg og jeg lider på ingen måde afsagn på fastedagene.

Det krævede lidt tilvænding at starte op på faste og flere gange gik jeg tidligt i seng på fastedage for at "undgå" at føle sult, men dette gik dog hurtigt over.

Jeg samler mine erfaringer på www.52faste.dk

Anonym sagde ...

jeg er selv hoppet med på den og har haft 4 faste dage, jeg er i gang med min 2 uge og faster mandag og onsdag. der er en gruppe på fb men det ved du nok allerede :)

hilsen kristine

MissMuffin sagde ...

Tim, det lyder godt nok flot! Jeg vil smutte forbi dig at kigge, for det er lidt svært at finde inspiration synes jeg. Jeg er hvertfald allerede forvirret, men det virker hvertfald for dig må man sige :)
Jeg gik også tidligt i seng igår, men jeg var så også ret træt. Det med energien var jeg ikke ramt på hvertfald, haha..

Kristine, jeg har hørt om den, men har ikke meldt mig ind, for det her er i første omgang bare et forsøg og test af bogen.
Mine fastedage bliver nød til at være planlagt uge for uge, for faste dage duer ikke i min hverdag... Nu fastede jeg igår og så faster jeg igen mandag..

Madling sagde ...

MissMuffin
Jeg er ikke 100% klar over, om man skal spise to måltider. Sådan som jeg har læst andre har gjort det, har nogen kun spist et måltid om dagen, andre to og andre igen har fordelt kalorierne over dagen, som jeg har gjort det.
Jeg har holdt mig på 500 kalorier, så det tænker jeg må være det vigtigste :-) For mig var denne metode med til at jeg kunne klare dagen med børnene og sult efter aftensmaden.

MissMuffin sagde ...

Jeg blev nysgerrig og kiggede lige i bogen. Ifølge bogen skal man helst begrænse det til de 2 måltider, da ideen jo er faste og længst mulig tid mellem indtagelse af mad. Der var en længere udredning om hvorfor, men det er lige langt nok at gengive her.
Ifølge ham lægen der, så den gamle ide om mange små, regelmæssige måltider helt galt, da den får kroppen til at forvente tilførelse af energi hele tiden og det vil fasten gøre op med, så kroppen bedre kan regulere sult..

Madling sagde ...

Det giver også god mening.
Jeg vælger dog min "egen" metode. Det fungerede godt for mig, for familien og effekten kunne mærkes allerede dagen efter med nedsat sult.
Men tak for din forklaring :-)

Anonym sagde ...

Den kur lyder simpelthen så god. Har lige været inde og læse mere om den her: 5:2 kuren - jeg har købt et ekspemplar og glæder mig til at komme i gang! :)