søndag den 26. februar 2012

Koldhævet Hvedebrød

Uhm, sån et lunt brød med knassprød skorpe er virkeligt luksus en lørdag morgen.
Brødet er lavet på den fortrukne måde; røremaskine, surdej og koldhævning. Resultatet er helt perfekt, for brødet er luftigt, saftigt og med en helt spød skorpe, der har en lille smagsnote af usaltede popcorn. Det lyder måske lidt mystisk, men det er virkeligt et af de bedre brød, som jeg har bagt!
Han kan noget med brød, ham Meyer, for opskriften er endnu en gang fra Meyers bageri. Eller, det er sån set han bager Nicolai Halken Skytte, som er ret sej til det med brød:)
Eneste minus er, at de ikke blev så høje, så det giver nogle lidt smalle skiver, men det betyder nu ikke så meget, når det bare skal bruges til morgenbordet.
I denne opskrift kan du udskifte surdejen med 1 dl. yoghurt naturel, hvis du ikke har surdej på lager.
Jeg udskiftede grahamsmelet med Evolo fuldkornsmel på rug og så brugte jeg kun 800 g. hvedemel, og ikke 1 kg. som i opskriften.

Koldhævet Hvedebrød (2 små brød)
8 dl. koldt vand
10 g. gær
1 dl. surdej
30 g. havsalt
200 g. Evolo fuldkornsmel af rug
800-1000 g. hvedemel

Hæld det kolde vand i en skål og rør gæren ud heri.
Rør surdej, salt og fuldkornsmel heri.
Tilsæt melet(start med 800 g.) og rør dejen på rørmaskinen i 6-8 min, først ved lav hastighed og når den er samlet ved høj hastighed.
Dejen skal være fast, glat og elastisk, så tilsæt mere mel hvis det er nødvendigt.
Har du ikke en røremaskine æltes dejen i hånden, til den er fast og elastisk. Den skal æltes længe!
Smør en stor skål med rapsolie og kom dejen heri.
Dæk skålen med husholdningsfilm og lad den hæve i køleskabet natten over.
Næste dag vendes dejen ud på et meldrysset bord og deles i 2 brød, som formes til brød.
Drys dem med lidt mel og læg et rent viskestykke over. Lad dem efterhæve et par timer.
Sæt en bagesten i ovnen og varm den op til 250 g. varmluft.
Når ovnen er varm placeres brødene (evt. 1 af gangen) på bagestenen og bages 20-25 min.
Afkøl brødene på en bagerist.

9 kommentarer:

Tante Sød..og den sure øko-citron... sagde ...

Det ser vel nok fint ud. Jeg er osse ved at bage mig igennem Meyers bagebog, og er meget begejstret. Bagte sandwichbrød med kerner igår, og det smager bare FANTASTISK når man rister det.

Piskeriset sagde ...

Argh, du smitter! Nu får jeg også en frygtelig lyst til at bage... ;-)

Linda sagde ...

Hvor ser det lækkert ud. Det må prøves.

MissMuffin sagde ...

Tante Sød, det blev også rigtig lækkert.
Jeg vil gerne bage sandwichbrødet, men min hjerne bliver ved med at sige, at det kan man ikke hvis man ikke har sån en firkantet Eva Trio form. Så indtil jeg får råd til sån en, så bliver det nok ikke afprøvet. Og det er din skyld:)

Piskeris, gør det!!

Linda, det er super lækkert. Også dagen efter, selvom skorpen selvfølgeligt ikke er så sprød længere.

Linebinevaskemaskine sagde ...

ih det er fint :) jeg ahr sådan en lyst til at bage i ag, men Daniel siger at jeg ikke må :( Der er ikke plads i fryseren (siger han)..

Spisekammeret sagde ...

Det ser virkelig lækkert ud. Jeg kender faktisk ikke Meyers brødbog. Men det kunne være man skulle prøve at opdrive den. Hvad synes du om de nye amo meltyper, kan du mærke forskel?
Mvh
Ulrik

MissMuffin sagde ...

Line, det var ikke så godt!
Så må du i stedet i gang med at spise dig igennem fryseren, haha:)

Ulrik, den er ofte at få til billige penge i fx. Føtex og Kvickly. Jeg har hvertfald ikke givet mere end 80 kr. for min bog og den er virkeligt pengene værd.
Jeg er ret begejstret for Amos nye meltyper, men jeg har ikke prøvet den almindelige hvede endnu, kun fuldkornstyperne. Begge 2 er nye favoritter herhjemme, for smagen er perfekt, men jeg ved ikke hvor meget forskel jeg synes der er i forhold til andres meltypers bageevne..

Spisekammeret sagde ...

Tusind tak for svaret. Jeg vil sikkert holde øje med bogen, og jeg må hellere også få prøvet de nye meltyper. Jeg elsker at eksperimentere med nye mel og brødtyper.
Mvh
Ulrik

MissMuffin sagde ...

Ukrik, det var så lidt:)