søndag den 24. juli 2011

Gode råd til nye bloggere...


Lige for tiden kommer der rigtig mange søde mails fra kommende bloggere, der gerne vil have råd med på vejen omkring det at have en blog.
Jeg svarer gerne på spørgsmål af alle mulige og umulige slags, men jeg tænkte, at jeg kunne lave et indlæg om mine råd, og så kunne alle i andre lige give jeres bud med i kommentarfeltet.
Så kunne der blive en rigtig god samling af forskellige tips og tricks, for vi er jo næppe helt enige om alting og ingen kan kaldes eksperter:)
Der er bestemt ingen facit-liste, så det er bare om at kaste sig ud i det!

Design:
Overskuelighed: For mig er det vigtigt, at bloggen er overskuelig, uden en masse billeder, links og tekst både til højre, venstre, for oven og for neden.

Personlighed: Jeg synes, at det er vigtigt, at man kan se noget personlighed i designet. Vælg det du godt kan li og i de farver du godt kan li. Det skal selvfølgeligt også helst afstemmes lidt med, hvad din blog skal handle om.

Præsentation: Jeg kan godt li, at der er en lille tekst under profilen; hvem er du, hvad laver du, hvad kan du godt li, hvad handler bloggen om osv.
Det giver fra start en god fornemmelse af, hvem der er bag bloggen og giver et bedre overblik, når du som nye læser pludseligt popper ind på din blog.

Indlæg:
Hyppighed: Jeg foretrækker at læse blogs, der opdateres jævnligt. Det behøves bestemt ikke være dagligt og afhænger også lidt af, hvor begrænset dit emne er.
De fleste blogs jeg læser opdatere jævnligt, ca. 1 gang om ugen.

Billeder: Jeg synes, at billeder er meget vigtige! Jeg synes også, at det er vigtigt, at billederne er af nogenlunde kvalitet. Jeg har et ganske almindeligt digitalkamera, men synes selv, at mine billeder er okay, selvom der selvfølgeligt er tydelig forskel at se i forhold til et lækkert spejlrefleks.

Tekst: Når jeg læser blogs, så kan jeg rigtig godt li, når man kan fornemme personen bag teksten. Det er vigtigt, at skrive med personlighed og ikke som om, at det er en stil, der skrives.
For meget talesprog og for lidt tegnsætning/dårlig sætningsopbygning kan nu også godt være belastende:)

"Låne-regler": Hvis du låner et billede eller en opskrift fra en anden blogger, nettet, bøger, blade osv. er det god skik, at linke til det sted, som du har lånt det fra eller hvertfald angive din kilde.
"Stjæler" man for andre, så er det virkeligt noget der kan skabe upopularitet.

Kendetegn: Der er rigtig mange blogs efterhånden, så der skal noget til, for at skille sig ud og blive husket, af bare nogen læsere.
Tænk over hvad, der skal være dit kendetegn og det der gør din blog anderledes.
Jeg er ret sikker på, at ret mange forbinder mig med muffins i alle afskygninger og Emma:)

Personlig vs. Privat: Jeg er stor fortaler for personlighed, men jeg mener også, at der er en hårfin grænse mellem personlig og privat.
Det er godt, at der bliver rørt ved nogle tabuer som spiseforstyrrelser, psykisk og fysisk sygdom, barnløshed, opvæksvilkår, livserfaringer osv, men det er ikke alle saftige detaljer, der måske bør udleveres.
Husk, at du aldrig ved hvem der læser med ude fra "det virkelige liv". Der kan også komme nogle grimme kommentarer og mails, så vær opmærksom på, at det kan komme til at gøre ondt, hvis du ikke er lidt forsigtig.
Det du fortæller, kan måske også involvere familie, venner og kærester, som måske ikke ønsker, at blive hængt ud på den måde.
En blog er ikke en dagbog:)

Kommentarer:

God tone: Ja, vi er anonyme her bag skærmen og måske en smule mere modige.
Det skrevne ord kan nemt misforståes og der kan godt opstå "fnidder i krogene"- sån er det de steder, hvor mange kvinder er samlet, haha.
Jeg synes, at det er vigtigt at huske de basale regler om almindelig høflighed og god opdragelse.
Er du uenig, så udtryk dig fornuftigt og konstruktivt, men "har du ikke noget pænt at sige, så hold kæft", er en god regel.
Idyllisk, sukkersødt og konfliktsky? Måske, men heller det end mudderkastning, udhængning og skænderier.

Svar til læserne: Jeg synes, at det er vigtigt, at tage sig tid til at svare på de kommentarer der kommer, for jeg er selv taknemmelig for hver og en:)
Det kan selvfølgeligt smutte engang imellem!

Kommentarer på andres blogs: Her synes jeg igen, at almindelig høflighed og god opdragelse gælder; kommenter kun, hvis du har noget pænt eller konstruktivt at sige. Ikke dermed sagt, at du ikke må udtrykke din uenighed hvis det er et emne, der kan debateres, men der er ingen grund til, at skrive at en bloggerens barn er grimt eller at der er 5 stavefejl i indlægget.
Jeg er sikker på, at de fleste bloggere er glad for enhver kommentar de får og det er også en god måde, at gøre opmærksom på sig selv på.
Der er dog intet værre, end de ligegyldige kommentarer der bliver lagt, kun for at gafle læsere! (Så er det sagt, undskyld!)

Særligt om madblogs/madbilleder:
Links: Link dertil, hvor du har fundet opskriften. Er det en af dine gode, gamle travere er det selvfølgeligt ikke så nemt, men bruger du noget, som du har set anden steds, så synes jeg det er god stil at gøre opmærksom på det.

Ingredienser: Bruger du nogle særlige ingredienser, så er det en god ide lige at forklare hvad det er og evt. hvor det kan købes henne. Et link til en webshop eller en butik er bestemt heller ikke en dårlig ide- det vil dine læsere være dig taknemmlig for:)

Opstilling: Jeg skriver altid lidt om hvordan jeg har lavet maden, udfordringer, særlige ingredienser, små tips osv, for det går jeg også selv efter, når jeg læser andres blogs.
Jeg synes det er kedeligt og upersonligt, når der bare er et billede og så en opskrift under.

Billeder: Brug dine egne billeder.
Gør noget ud af din anretning af maden, brug forskelligt og flot service og tag evt. step-by-step-billeder, hvis du bruger en lidt svær teknik.

Det er billederne, der fanger interessen- kogebøger uden billeder er også kedelige:)

Sponsorer: Jeg synes, at det er god stil at gøre opmærksom på det, hvis du beskriver nogle produkter, som du har modtaget uden betaling.
Det øger din "troværdighed" uanset om din bedømmelse er god eller dårlig.


Ja, det her er en god pointe: det kræver et stort stykke arbejde og meget tid at blogge, men jeg synes det er sjovt, lærerigt, spændende og udfordrende.
At "den virkelige verden" så tit stiller sig uforstående, det må man lære at leve med:)

21 kommentarer:

Dorte sagde ...

Hold da helt op - det er du go til det her - den er brugbar.... det eneste jeg kan være i tvivl om er, at jeg jo har brugt din opskrift men kun henvist til din blog, uden at skrive opskriften på min egen! Må jeg "stjæle" dine opskrifter bare dit link er med?? Altså skrive ingredienserne ned osv....? For du har jo mange gode;) Stadig syns jeg, at du er en imponerende blogger....selv din tekst uden billeder fanger;)

MissMuffin sagde ...

Altså, der er rigtig meget diskussion omkring ophavsret og jeg vil mene, at det meste er noget pjat!
Ligger man noget ud på nettet, så skal man også forvente, at andre bruger det- både tekst og billeder.
Samtidig mener jeg, at det er god stil at linke til den, du har fundet opskriften hos.

Bruger du en af mine opskrifter og har lyst til at blogge om den, så vil jeg sætte pris på, at du skriver, at du har fundet den her hos mig.
Om du skriver hele opskriften på din egen blog eller bar linker til mig, det er helt op til dig:)
Jeg har på det sidste brugt rigtig mange opskrifter fra de amerikanske madblogs, så det skriver jeg altid i teksten af respekt for den blogger, der i første omgang har brugt tid og kræfter på at gøre det tilgængeligt for mig.

Og husk nu på, at selvom jeg skriver "mine" opskrifter, så er de ikke mere "mine", end at jeg har lånt de fleste fra andre bloggere, magasiner og bøger:)

Dorte sagde ...

Super og tak ;)

Bitten sagde ...

En vigtig regel, du har glemt:
Lad for Guds skyld være med at opdatere hver dag, hvis du ikke har noget at sige! Det er fedt, hvis en blog opdateres ofte, men der skal også være noget indhold. Hvis dine læsere ikke kan undvære dig en enkelt dag, er de ikke trofaste læsere :P

Ellers rigtig godt skrevet!

MissMuffin sagde ...

Var så lidt Dorte:)

Bitten, god pointe:)

Kristine (CookieCrumble) sagde ...

Sabina, YOU ROCK :-)

MissMuffin sagde ...

Haha, tak søde:)

Agnethe - about a girl sagde ...

Super godt indlæg - altså tror da bestemt at jeg skal ind og tweeke min blog en smule efter at have læst dine guldkorn :) thumbs up...

MissMuffin sagde ...

Agnethe, dejligt at høre, at du kan bruge det til noget:)
Nu er jeg blev spurgt om så mange ting omkring at blogge, at min egen bevidsthed hvertfald er blevet skærpet:)

Cæcilie sagde ...

Nice,nice med en form for huskeliste over hvordan man kan gribe blogging an. Og fedt hvis de nystartede bloggere vil følge de retningslinjer; så vil vi få et dejligt, lærerigt og venligt bloggermiljø fremover.

Mademoiselle Belle Soie sagde ...

Jeg synes det er rigtig ledt gjort når nogle blogs kun handler om at nedgøre andres. Jeg stod for skud i går og kan se, at jeg langt fra er den eneste, som har været udsat for en bestemt bloggers hånlige kommentarer og spydigheder.
Jeg havde håbet på, at man i voksenlivet - ja, var blevet mere voksen...

Men tak for de fine tips MissMuffin :-)

MissMuffin sagde ...

Cæcilie, det står jo en helt frit, om man er enig- det er jeg sikker på, at mange ikke er:)
Jeg har både temperament, kan være en strigle og hård i munden, men det er ikke derfor jeg blogger...
Blogging skal være positivt!

Mademoiselle Belle Soi, jeg så det godt igår.
En ting er at Bitterfissen hænger en ud, det kan jeg snart ikke tage seriøst længere.
Jeg synes faktisk at al den fnidder i kommentarfeltet fra voksne mennesker var værst!
Glem det, der vil altid være mavesure mennesker til!
(Og en anden gang kan du nok undgå det værste ved lige at smide et link under hvert billede, så man kan se hvor det er fra):)

Mademoiselle Belle Soie sagde ...

Tak skal du ha' - det er rart ikke at være den eneste, der synes hun går over stregen.

Og ja - jeg har taget dine råd til mig. Underligt nok var det BF som var sur over jeg havde brugt en andens billede og ikke ophavsmanden selv. Men jeg har lært af min begynderfejl og hvis jeg tør bruge billeder fundet via google igen en anden gang, så husker jeg at linke eller spørge først :-)

MissMuffin sagde ...

Det tror jeg nu, at de fleste er enige om, at hun gør:)
Jeg synes, at det er god stil at linke, men jeg spørger aldrig om lov- ligger man ting på nettet må man forvente, at det kan blive brugt (og misbrugt).
Et billede kan være enormt smukt, og det fortjener man credit for, men det er stadig bare et flot billede!

Mademoiselle Belle Soie sagde ...

Jeg er enig med dig i den betragtning og kan godt se det rimelige i blot at linke - det er også praktisk set det letteste :-)

MissMuffin sagde ...

Super, så håber vi, at du slipper for mere chikane!

Malou Klidmoster sagde ...

Super gode tips :-)

MissMuffin sagde ...

Tak Klidmoster:)

Linebinevaskemaskine sagde ...

god ide! jeg tænkte på det der med kun at skrive "hey check min blog ud" i kommentarfeltet eller "meld dig som fast læser hos mig". Det er lidt i tråd med det du allerede har skrevet :) det er bare noget der godt kan virke irriterende

MissMuffin sagde ...

Mega irriterende!
Jeg gider heller ikke den slags kommentarer, men jeg synes nu også kun, at det er de helt unge der er slemme til det:)

Blogmand sagde ...

Synes det er vigtigt at siden er responsiv dvs. læsevenlig på forskellige platforme.

- http://www.blogmand.dk/