onsdag den 25. januar 2012

Surdejsboller

 En af mine læsere tippede mig om denne opskrift af Brødrene Price og den skulle så afprøves nu hvor jeg har fået min elskede Kitchen Aid:)
Nu er jeg også stor fan af surdej, så der var ikke noget at gøre. Det er en ret stor portion, hvor jeg kun brugte lidt under halvdelen. Resten af surdejen sku ha været i køleskabet, men det kom den af en eller anden grund ikke, så den blev for sur og måtte ud. Æv!
Bollerne blev rigtigt gode! Grove, sprøde og saftige og Kristian er meget begejstret for dem! Jeg har brugt fuldkornshveden "Vinjett" fra Amo heri og umiddelbart er jeg ret tilfreds med den, selvom det kan være svært at vurdere når der også indgår andre melsorter.
Opskriften er opbygget lidt specielt- 1 del af hver, så du bestemmer selv mængden. Jeg brugte 150 g.af hver og fik 5 store boller. Næste gang bager jeg hele portionen:)

Surdejsboller(5 store boller)
Surdej:
200 g. rugmel
150 g. hvedemel
150 g. fuldkornshvedemel
5 dl vand

Boller:
max. 10 g. gær
1 del vand
1 del fin ølandshvede
1 del grov ølandshvede
1 del (fuldkorns) hvedemel eller andet mel med højt indhold af gluten
1 del surdej
rigeligt salt

Surdejen skal laves 2-3 dage før dejen skal laves.
Bland alle ingredienserne til en tyk grød og dæk skålen med husholsningsfilm. Lad den stå ved stuetemperatur. Surdejen skal boble og lugte syrligt- men ikke surt. Så er den klar.
Rør gæren ud i vandet og bland melet i. Ælt dejen på røremaskine i 10-15 min. Den skal være blød og klistret, men ikke flydende.
Dæk skålen til med husholdningsfilm og lad dejen hæve i 24 timer i køleskabet.
Næste dag tages den ud og hæver ved stuetemperatur i 3-4 timer.
Hæld derefter forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord. Dejen er ret klistret, så fugt hænderne med lidt vand. Jeg æltede ikke dejen, men foldede den sammen til en retangel, som jeg delte i 5 aflange stykker.
Kom de aflange stykker på en bageplade med bagepapir om lad dem efterhæve, mens ovnen varmes op.
Bag dem i ca. 12-15 min. ved 200 grader til de er sprøde og lyder hule.
Lad dem afkøle på en rist.
Bollerne blev brugt til Kristians madpakke; smurt med flødeost og belagt med babyleaves, skinke, tomat og bacon:)

7 kommentarer:

frk. sveske sagde ...

De ser virkelig lækre ud de surdejsboller - så jeg drømmer videre om mere plads i køkkenet (læs: ny bolig), så der kan flytte en røremaskine ind ;-)

- frk. sveske

Heidi sagde ...

Mums, de ser jo top professionelle ud de boller :O) Og lækkert alternativ til frokosten i stedet for altid at have rugbrød med :O)

MissMuffin sagde ...

frk. sveske, jeg har heller ikke et særligt stort køkken, så det krævede også en del oprydning inden der blev plads. For mig har maskinen virkeligt været en god investering, for alting går meget hurtigere når den kan ordne det meste!

Heidi, de blev ret flotte ja! Kristians kollegaer tror heller ikke altid på, at jeg selv har bagt bollerne:) Kristian får sjældent rugbrød med på madpakken, for det er for kedeligt. Det er næsten altis en hjemmebagt bolle eller et flutes med fyld..

Nanna sagde ...

Mmm ja de ser gode ud!

MissMuffin sagde ...

Nanna, det er de også!

Janet sagde ...

De er nemlig super lækre på den seje måde! Så selvom processen er lang er det jo hele værd ;)

MissMuffin sagde ...

Janet, de er nemlig super gode- og husker man bare at tage surdej fra til næste gang og gemmer den på køl, så er processen slet ikke så lang andet end den første gang..