søndag den 28. april 2013

Anmeldelse: LCHF-Spis dig glad og mæt (Politikens Forlag)


Madbanditten har udgivet en kogebogen "LCHF- Spis dig mæt og glad" som er en bog baseret på LCHF. LCHF står for Low Carbs High Fat. Denne måde at spise på betyder, at man skal spise masser af kød, æg, gode fedstoffer,fede mælkeprodukter, grøntsager, lidt nødder og lidt bær. Alle former for kulhydrater som pasta, kartofler og ris, samt sukker og frugtsukker skal undgåes.

Kogebogen er velskrevet og rigtig flot, med gode farver og super lækre billeder. Der er masser af informationer om LCHF, hvorfor det er godt, hvad man bør spise og ikke spise osv. Det betyder, at har man lyst til at prøve LCHF af, så er der nogle gode retningslinjer, dr kan gøre det mere overskueligt at komme igang. Især morgenmads-afnsittet overraskede mig positivt, for der var flere spændende opskrifter. Jeg har det lidt svært med tanken om at skulle spise æg hver dag til morgenmad, men her er der mange varianter af både salte og søde omeletter og pandekager, som vil være svære at stå for:)

LCHF bliver aldrig noget for mig. Uanset om jeg blev "tynd og glad", så ville der være for store savn efter brød, kartofler og pasta. Det der med at skulle undvære lasange, kartoffelmos, tacos, nye kartofler og et godt stykke brød duer bare ikke for mig. Denne måde at spise på virker ikke til, at kunne lade sig gøre efter 80/20-modellen, for så får man alt for meget fedt og alt for mange kulhydrater samtidig. Jeg ville godt kunne spise det til morgen og til frokost, men ikke hver dag til aftensmad. Langt hen af vejen tror jeg godt vi kunne undvære pasta og kartofler de fleste af ugens dage, for det er også mange gange bare en vane. Men der er også bare gode retter, som jeg ikke ville undvære hver dag resten af mit liv, ligesom at jeg ikke vil sige nej til et godt stykke kage når jeg bliver budt. De der ægge-erstatninger for brød og kage tilsat mærkelige sukkererstatninger osv. tiltaler mig ikke rigtigt. Ligesom blomkålsris og squashspaghetti slet ikke er mig. Jeg ville gerne kunne lide det, men det kan jeg bare ikke. Det er ikke ris og det er ikke pasta:)


Jeg giver bogen 5 ud af 6 stjerner.
Godt layout, velskrevet, flotte billeder, mange gode opskrifter, men også lidt for mange ægge-erstatninger og lidt for mange sukkerprodukter, der ikke er sukker. Den der "erstatnings-tankegang" bliver aldrig mig. Det trækker dog lidt op, at mange af opskrifterne kan laves uden og at denne livsstil ikke nødvendigvis vil være dyrere end det man plejer- forudsat at hele familien spiser på denne måde.Selvom man ikke spiser LCHF er der stadif lækker inspiration at hente hvis man gerne vil spise lidt flere grøntsager, skære ned på kulhydraterne og savner et alternativ til morgenmadsprodukterne.
(Herhjemme er der endnu ikke købt ind til ugen og Kristian har sagt ja til at teste det nogle dage, så måske vi kaster os ud i det:) )

5 kommentarer:

BillyRubin sagde ...

Har det på samme måde som dig, elsker brød, pasta og ris for meget.

Forresten, LC står for low carb, ikke low calories - det ville være lidt svært at have low calories samtidig med high fat - desværre ;)

MissMuffin sagde ...

BillyRubin, det var en tastefejl- godt du så den! Hvis du vidste hvor mange gange jeg har skrevet alt muligt forkert- de der 4 bogstaver giver tilsyneladende utroligt mange muligheder:)
Brød og kartofler vil være det sværeste for mig, mens pasta og ris nok godt kunne undværes det este af tiden..

Tante Sød..og den sure øko-citron... sagde ...

Ja, folket vil forføres:-) Det kan godt være man taber sig en smule hurtigere på den her måde, men jeg er helt overbevist om at det ikke er SUNDT af den grund! Det er i min verden etisk meget forkert at opfordre os til at spise så meget mere animalsk. For det første får næsten alle i de vestlige lande rigeligt med protein i forvejen, og for det andet er det faktisk bevist, at det både skader nyre, galde og giver øget risiko for kræft. Desuden er produktion af kød utroligt ressourcekrævende for vores klode og udleder kæmpe mængder af CO2, som skader os alle i det lange løb. Så jeg ville virkelig ønske at der var flere som dig, der ikke hopper med på de der modedille, som kun gavner dem der opfinder de såkaldte kure.

MissMuffin sagde ...

Tante Sød, jeg ved ikke, om jeg synes det er etisk fokert- jeg kan sagtens følge dig, men alle mennesker har ret til selv at vælge hvad de tror på. Der er både undersøgelser der peger i den retning som du nævner, men der er også undersøgeæler der viser, at det kan være godt.
Jeg tror på, at det her kan virke og jeg tror også på, at det kan være sundt. Det er ikke enorme mængder kød der spises, der spises også rigtigt mange grøntsager. Ja, og æg og fede mælkeprodukter. Mit bud er, at mange i forvejen spiser det her, bare tilsat en ordenlig portion kulhydrat.
Vores kroppe er forskellige, så for nogen vil det her helt sikkert virke- måske endda også for mig! Jeg vil dog aldrig kunne undvære brød og kartofler i det lange løb:) Så det er vidst lige så meget et spørgsmål om manglende rygrad og accept af, at det lige giver de der 5-7 kg. for meget på sidebenene:)

Bisse sagde ...

Jeg havde lidt samme holdning som dig, men trængte til noget nyt i min hverdag - har været på LCHF i 1 mdr og 1 uge - og er super glad for det, og har fundet nogle helt fantastiske retter �� læs evt min blog og se hvordan jeg går fra opskrifter fyldt med sukker og mel og til LCHF http://bissemor82.blogspot.dk/?m=1