torsdag den 23. maj 2013

Ølandsboller med tranebær og mandler


Mit ynglings-mel er jo helt klart ølandshveden, der er så lækker i både smag og tekstur. Kombineret med valsede ruggryn, søde tranebær og sprøde mandler får man en rigtig lækker bolle, der passer rigtig godt med ost eller Nutella. Ja, eller bare med et godt lag smør:) Det er helt sikkert en ny favorit, som jeg vil bage igen og igen:)
De tager ikke mange minutter at røre sammen og er hurtigt at bage. Som sædvanligt er de nemlig langtidshævede, for det er min fortrukne metode:)
Jeg bagte dem til uni-pigerne, da vi skulle lave guppearbejde den anden dag. Det er eksamenstid og der skulle skrives opgave i HADE-faget og det kræver noget brændstof:)

Ølandsboller med tranbær og mandler (10 stk.)
15 g. gær
5 dl. koldt vand
½ spsk. groft salt
½ spsk. rørsukker
1 dl. valsede ruggryn (Skærtoft Mølle)
1 dl. tørrede tranebær
1½ dl. mandler, grofthakkede
Ølandshvede (ca. 400-500 g.)

Rør gæren ud i vandet og tilsæt salt, sukker, valsede ruggryn, tranebær og mandler.
Bland det godt.
Tilsæt melet lidt af gangen til du har en smidig og let klistret dej. Den skal æltes godt og længe, helst på maskine.
Dæk dejen med et lag husholdningsfilm og herefter et viskestykke. Lad den hæve i køleskabet natten over.
Næste dag tages dejen ud af køleskabet. Form ca. 10 boller med let våde hænder (så klistre dejen ikke fast) og sæt dem på en bageplade med bagepapir.
Lad dem efterhæve mens ovnen varmer op til 230 grader.
Sæt bollerne i ovnen og skru ned til 200 grader. Bag dem i ca. 12-15 min. De er færdige, når de lyder hule og sprøde. Lad dem køle af på en bagerist.

6 kommentarer:

A + K = ♥ sagde ...

De ser godt nok helt vildt lækre ud, med sej skorpe og søde bær. Tror, som du selv nævner, at de må være så lækre med ost!


- Anne

www.louiogbearnaisen.dk sagde ...

HAPS - sådan en basse ville passe yderst godt til min formiddagskaffe :) Og lige med smør og ost, så kræver jeg hellere ikke mer' :)

Tante Sød..og den sure øko-citron... sagde ...

øj mand - de der laver jeg i aften og serverer imorgen til Ida, som er "mor" til Samsø Ølandshveden.... dem skal hun ha' til morgenmad når hun kommer her og holder møde med mig imorgen .... TAK den opskrift kom lige den rette dag:-)

MissMuffin sagde ...

Anne, de er vildt gode med ost. Især med brie tror jeg vil være et hit!

Louise, så må du i gang med at bage, så din formiddagskaffe kan få sig en makker:)Min surdej er desværre død under mine 14 dage med LCHF, men sådan en sjat ville kun gøre dem bedre..

Tante Sød, det må siges at være god timing! Jeg er så heldig, at jeg har et samarbejde med Skærtoft Mølle, så der havde jeg lækker mel fra:)

Helle sagde ...

Jeg kan også anbefale at tilsætte lidt kanel, kardemomme og honning til dejen, hvilket gør den til en rigtig hygge-bolle, som er perfekt med smør. Dog fungerer det ikke rigtig med kødpålæg... :)

MissMuffin sagde ...

Helle, så må det blive en rigtig hygge-bolle ja :) Jeg synes hvertfald at de fungerer godt uden, for så kan de gå til alt :)