søndag den 11. december 2011

Surdejsbrød

Det her er det BEDSTE brød jeg nogensinde har bagt!
Blødt, saftigt og med en dejlig sprød krumme. Det forsvandt så hurtigt, at jeg ikke nåede at få taget nogle ordenlige billeder, men det gør jeg næste gang. For jeg fortryder selvfølgeligt, at jeg ikke fik taget dej fra til næste portion surdej, så det kunne bages igen imorgen. I stedet er der sat en ny surdej over, så der kan bages sidst på ugen.
Der skal også laves et forsøg med at omdanne brødet til boller.
Brødet kan bruges til det meste; madbrød, madpakkebrød, morgenbrød og hvad man nu ellers spiser brød til. Tænker også, at det er et der kan varieres i det uendelige med forskellige grove meltyper, kerner, nødder, krydderier og revne grøntsager.
Mange synes, at det er så besværligt at bage med surdej, men jeg er kommet til at holde meget af det, for hvad det tager i ventetid får man tilbage i velsmag.
Har du nu en røremaskine vil det være en fordel, for dejen er hård at røre i hånden, men det kan sagtens lade sig gøre...

Opskriften er forresten fra BoligLiv nr. 11/2010.

Surdejsbrød (2 små brød)
Surdej:
2 dl. vand

5 g. gær
2 tsk. flydende honning
100 g. hvedemel
100 g. rugmel

Dej:
6 dl. koldt vand
20 g. groft salt
200 g. grahamsmel eller groft speltmel
650-700 g. hvedemel

4 dage før bagning:
Hæld vandet i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt honning og rør melet i væden. Dejen skal være tyk og lidt sej. Kom den i en skål og dæk den til med husholdningsfilm. Den skal stå 4 dage på køkkenbordet. Surdejen skal på 4. dagen boble og lugte syrligt og gæret, ligesom øl.


Dagen før bagning:
Hæld surdejen i en stor skål sammen med vand, salt og groft mel.  Rør hvedemelet i lidt af gangen. Dejen skal røres rigtig længe, så den til sidst er fast, men stadig ret klistret- den skal "stå" af sig selv når du slipper den.

Kom dejen i en stor skål og dæk den til med husholdningsfilm eller et fugtigt viskestykke. Lad den hæve koldt natten over i køleskabet.

Bagedagen:
Vælt dejen ud på et meldrysset bord og del den i 2. Kom rigeligt med mel på hænderne og form forsigtigt 2 brød. Læg dem på et stykke bagepapir og lad dem hæve tildækket 2 timer.
Varm ovnen op til 270 grader(eller så varm den nu kan blive). Har du en bagesten varmes den op sammen med ovnen, ellers kan en bageplade også varmes op i stedet.
Pensel brødene med en smule vand og drys med mel.

Løft brødene over på bagestenen og bag dem i ca 20-25 min til skorpen er brun og sprød.
Afkøl dem på en bagerist.

8 kommentarer:

Hyggemor sagde ...

Den opskrift er hermed noteret. Jeg "jagter" lidt den ultimative opskrift på brød og det kan jo være at det er denne her :-)

MissMuffin sagde ...

Hyggemor, det er det hvertfald for mig, for det var noget rigtig godt brød!

anjoe sagde ...

...og ovntemperaturen skal holdes i hele bagetiden, ik'?
Opskriften skal prøves her i julemåneden, og scorer brødene pluskarakter til gentagelse, hvor meget dej/surdej holdes fra da, hvor og hvor længe kan den opbevares??

MissMuffin sagde ...

anjoe, den skal nemlig holdes hele bagetiden. Det lyder lidt voldsomt, men da brødene ikke er så store virker det rigtig godt.
Det var en masse gode spørgsmål:
Nu fik jeg ikke li målt af hvor meget surdejen vejede, men den mængde dej du tager fra skal være tilsvarende den mængde surdej du får, når du laver brødet første gang.
En surdej kan holdes i live i 2-3 uger i køleskabet, men det kan være en god ide at "made" den med lidt mel og vand undervejs, måske en gang eller 2.
Dagen før den skal bruges skal den lige have en slat vand og lidt mel og så stå på køkkenbordet. Den skal lugte surt og boble i overfladen, ellers er den "død"..

anjoe sagde ...

Tusinde tak for dine svar - jeg vil kaste mig ud i projektet, holder nemlig meget af at bage brød ;-)
Du og dine kære ønskes en dejlig Jul. Emma kan vist se frem til lidt mere hyggetid i sengen, samt lidt ekstra guf som belønning for sine pragtfulde grimasser. Min 4-potede Frederik er ditto ferm til at greje, hvordan ekstra guf scores; dog enten frugt eller gulerødder. En sengeplads gives ikke, han er for stor :-D

MissMuffin sagde ...

anjoe, så vil du også holde meget af at bage det her brød. Der er et eller andet ekstra hyggeligt ved at bage med surdej:)
Emma er altid meget forkælet, men frugt og grønt er ikke for hendes kræsne gane- hun må også gerne få lidt ekstra godt, for hun er lidt småtspisende:)Passede engang en fransk bulldog, han elskede gulerødder! Var Emma en stor hund fik hun heller ikke lov at komme i sengen- selv hendes 6½ kg. kan fylde utroligt meget:)
Rigtig dejlig jul til dig og Frederik:)

Anonym sagde ...

Et smart trick til at undgå at brænde fingrene (fra en USA-blog): Brug bagsiden (er helt plan uden kanter!) af en bageplade til at skyde brød på bagepapir ind på den varme plade, som trækkes lidt ud, så den står skråt ned mod ovndøren. Er bagepapiret under brødet blevet fugtigt af den lange hævetid og ikke kan glide ned fra hjælpepladen, så læg et frisk stykke under det fugtige!

MissMuffin sagde ...

Anonym, det er da faktisk ret smart ja! Det har jeg aldrig hørt før! Tak fordi du deler:)