Kristians mor gemte altid BoBedre til mig og en jul, var der et lille hæfte med, hvor Morten Heiberg gav hans bedste juleopskrifter. Et år var hæftet væk og jeg "blev nød til" at købe hans bog "Kage- og chokoladefristelser" for mors skyld:)
I år har jeg kommet revet appelsinskal i en lille portion, så dem er jeg spændt på at smage.
Kagerne er omstændige at lave og tager noget tid. Oveni er de også ret dyre at lave pga mandlerne, men de er det hele værd:)
Mandelmakroner (35-40 stk)
6 æggehvider
600 g mandler
500 g flormelis
3 spsk kakao
Skold og smut mandlerne.
Kom dem i foodprocessoren og kør dem til fint "mel".
Pisk æggehviderne stive.
Bland mandler med flormelis og kakao i en metalskål med høje kanter(fx. en gryde) og vend forsigtigt æggehviderne i.
Dæk gryden med stanniol og sæt den i et varmt vandbad- ikke kogende.
Lad gryden stå ca. 20 min.
Sæt kagerne på en bageplade med bagepapir- ca. 1 spsk- med godt med mellemrum, for de flyder godt ud. Denne portion fylder ca. 4 plader.
Bages 45 min ved 160 grader varmluft 2 plader af gangen.
Lad dem køle helt af på en rist inden de kommes i tætte kagedåser.
Specierne er nemme at lave og Kristian har hvertfald kastet sin kærlighed på dem. De er sprøde og smager mildt af vanilje og lidt smøragtige. Dem kommer jeg til at bage igen:)
Vaniljespecier(35-40 stk)
1 vaniljestang
250 g hvedemel
200 g smør
100 g flormelis
Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Bland dem godt med en smule flormelis, så de skilles.
Bland alle ingredienserne godt sammen. Dejen er noget blød og klisteret.
Rul den til 2 pølser på ca. en 5-krones størrelse og pak dem i lidt husholdningsfilm.
Læg dem på køl ca. 1 time, så dejen er blevet fast.
Skær den i ½ cm tykke skiver, som lægges på en bageplade med bagepapir- ca. 3 plader. De flyder ud under bagningen.
Bag dem 10-12 min ved 180 grader varmluft til der er gyldne og sprøde.
Lad dem køle helt af, inden de kommes i kagedåser.
Så dem får i ikke opskriften på, for det er ikke besværet værd!
Imorgen er det så vaniljekransene:)
6 kommentarer:
de lyder bare super lækre de mandelmakroner :) Mmm...
Mums! Og iiihh hvor jeg glæder mig til vanillekransene kommer på i morgen. De smager skønt og minder mig og min skønne - men desværre afdøde mormor.
UHMMMMM glæder os !!!
Line, de er også super gode- måske ikke særligt julede, men det er de i min familie:)
Eva, vaniljekranse er også en af mine ynglings- nu skal jeg bar li fínde ud af at bruge mors gamle kødhakker:)
Haha mor, det tvivler jeg ikke på at i gør:)
NØJ hvor jeg glæder mig til søndag!! :)
Haha Lotte, det tvivler jeg ikke på:)
Send en kommentar