onsdag den 25. november 2009

Årets julebageri, etape 1:)

Puha, jeg har næsten ikke lavet andet end at bage hele dagen idag og det blev til 3 slags julesmåkager. Nu mangler jge lige vaniljekransene, men dem må jeg se om jeg kan nå imorgen:)

Mandelmakronerne her er min mors ynglings!
Kristians mor gemte altid BoBedre til mig og en jul, var der et lille hæfte med, hvor Morten Heiberg gav hans bedste juleopskrifter. Et år var hæftet væk og jeg "blev nød til" at købe hans bog "Kage- og chokoladefristelser" for mors skyld:)
I år har jeg kommet revet appelsinskal i en lille portion, så dem er jeg spændt på at smage.
Kagerne er omstændige at lave og tager noget tid. Oveni er de også ret dyre at lave pga mandlerne, men de er det hele værd:)

Mandelmakroner (35-40 stk)
6 æggehvider
600 g mandler
500 g flormelis
3 spsk kakao

Skold og smut mandlerne.
Kom dem i foodprocessoren og kør dem til fint "mel".
Pisk æggehviderne stive.
Bland mandler med flormelis og kakao i en metalskål med høje kanter(fx. en gryde) og vend forsigtigt æggehviderne i.
Dæk gryden med stanniol og sæt den i et varmt vandbad- ikke kogende.
Lad gryden stå ca. 20 min.
Sæt kagerne på en bageplade med bagepapir- ca. 1 spsk- med godt med mellemrum, for de flyder godt ud. Denne portion fylder ca. 4 plader.
Bages 45 min ved 160 grader varmluft 2 plader af gangen.
Lad dem køle helt af på en rist inden de kommes i tætte kagedåser.

Vaniljespecierne er en ny opskrift fra et lille fantastisk hæfte der fulgte med et nummer af "Alt for damerne", som jeg bar måtte købe- det er ikke den sidste opskrift der vil blive prøvet der fra:)
Specierne er nemme at lave og Kristian har hvertfald kastet sin kærlighed på dem. De er sprøde og smager mildt af vanilje og lidt smøragtige. Dem kommer jeg til at bage igen:)

Vaniljespecier(35-40 stk)
1 vaniljestang
250 g hvedemel
200 g smør
100 g flormelis

Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Bland dem godt med en smule flormelis, så de skilles.
Bland alle ingredienserne godt sammen. Dejen er noget blød og klisteret.
Rul den til 2 pølser på ca. en 5-krones størrelse og pak dem i lidt husholdningsfilm.
Læg dem på køl ca. 1 time, så dejen er blevet fast.
Skær den i ½ cm tykke skiver, som lægges på en bageplade med bagepapir- ca. 3 plader. De flyder ud under bagningen.
Bag dem 10-12 min ved 180 grader varmluft til der er gyldne og sprøde.
Lad dem køle helt af, inden de kommes i kagedåser.


Marcipanstjernerne her er jeg meget lidt imponeret af. De smager ok, men dejen er umulig at arbejde med, den er klistret og hænger i alt, selv efter en tur i fryseren..
Så dem får i ikke opskriften på, for det er ikke besværet værd!

Imorgen er det så vaniljekransene:)

6 kommentarer:

Linebinevaskemaskine sagde ...

de lyder bare super lækre de mandelmakroner :) Mmm...

Eva Nynne sagde ...

Mums! Og iiihh hvor jeg glæder mig til vanillekransene kommer på i morgen. De smager skønt og minder mig og min skønne - men desværre afdøde mormor.

Anonym sagde ...

UHMMMMM glæder os !!!

MissMuffin sagde ...

Line, de er også super gode- måske ikke særligt julede, men det er de i min familie:)

Eva, vaniljekranse er også en af mine ynglings- nu skal jeg bar li fínde ud af at bruge mors gamle kødhakker:)

Haha mor, det tvivler jeg ikke på at i gør:)

VillaVillaKulla sagde ...

NØJ hvor jeg glæder mig til søndag!! :)

MissMuffin sagde ...

Haha Lotte, det tvivler jeg ikke på:)